Sanningen bakom den vackra rosa himlen.

Hej.

Sociala medier svämmar över av vackra bilder på rosahimlar. Anledningen är lika enkel som himmeln är vacker. Rött, rosa och lila. Himlarna lockar många att dra fram kameran och föreviga ögonblicken. Det finns en sanning bakom den vackra rosa himlen, Rayleigh-himmel.

Sanningen bakom den vackra rosa himlen.

Jag fick lära mig något nytt idag. Den rosa himlen är inte lila trevlig och underbar som den ser ut. Tydligen handlar det om luftföroreningar. Enligt SMHI-meteorologen Sandra Andersson handlar det om luftföroreningar i atmosfären som solen reflekteras i. Rayleigh-himmel, eller tokrosa drömhimmel, är två ord för väderfenomenet som många fick ta del av just idag.

Varför byter himlen färg från blå till rosa och lila?

Enligt SMHI är fenomenet ganska vanligt vid långa högtryck. Det kallas inversion och gör att varm luft inte kan stiga som den brukar. Det bildas ett lock och luften med stoftpartiklar stannar i de lägre nivåerna i atmosfären som solen reflekteras i under högtryck, säger Sandra Andersson på SMHI. Hur som helst vare sig detta är sant eller inte så blir vi alla trollbundna av det vackra som sker i naturen.

Helt tagen av den vackra himlen.

I eftermiddags gav vi oss i backarna här på Högis och åkte. Såklart man eller jag måste ta tillvara på alla skiddagar jag kan få. Vi åkte en stund innan vi smet in på Jacks´s nere i backen och tog en fika.

img_6199img_6200img_6202

Varmchoklad med vispgrädde.

Helt rätt när man är ute och njuter av det vackra vädret att dricka varmchoklad. Utanför Jack´s finns ett typ Indiantält där en eld brinner i  mitten, Där inne kan man välja att sitta och ta en fika eller vara mysa.

img_6207img_6205img_6208img_6214

Puss & Kram

♥♥♥

 

 

 

 

11 thoughts on “Sanningen bakom den vackra rosa himlen.

Add yours

 1. Hade ingen aning om att det var så det låg till med himlen… men den är ju galet vacker att titta på i allafall 😍

  1. Har hört tidigare att det till viss del beror på föroreningar men vackra himlar har ju funnits tidigare också. Oavsett så är det som du säger väldigt vackert.
   Varm choklad med vispgrädde åhhhh så got

 2. Intressant läsning. Men det tapar lite ljusningen med det fina. Jag har alltid trott att det visar att det kommer att blåsa.
  Mysigt. Först lite skidåkning med fin vy. Sen dricka varm choklad 😊

 3. Nu fick jag också lära mig något nytt, att något så vackert kan vara så ”fult”. Hemskt faktiskt. Gott nytt och god fortsättning 🥳❤️

 4. Åh vad mysigt att åka skidor, det har sambon aldrig gjort så det ska vi spara pengar till och göra någon vinter, längtar att komma iväg och komma hemifrån framför allt! 😀

 5. Så vackert men så trist att det ska bli så av föroreningar i luften. Måste ha varit häftigt ändå att åka skidor med den himlen omkring sig.

 6. Ja sådant visste man ju ej,det är ju sant. Men som du säger man häpns och fina bilder, gillar främst den du du fotar rakt uppåt i liften

 7. Varm choklad och grädde är gott efter en vända ute i snön..ja..tyvärr är det mycket föroreningar och utsläpp..men himlen är vacker när den har färg

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: