Vad är livskvalite för mig?

Tjingeling.

Att det går runt tusen tankar om liv och leverne i min skalle är precis som vanligt, för så brukar det vara. Extra mycket nu också som det redan imorgon är första mötet på rehab inför mötet med jobbet nästa vecka. Finns det ett arbete som passar mig som person och min sjukdom? Ena stunden säger jag att jag är lärare och trivs bra med det. Det är sant. Jag tycker jättemycket om att arbeta med och för människor. Socionomen på Brageé sa en så klok sak till mig som fastnat. ” Ens bästa egenskaper är alltid ens värsta fiender”.

18e

Jag som älskar att stötta, stödja, engagera och vägleda andra i livet. Jag som ser rött när människor blir orättvist behandlade. Jag som kan gå genom vatten och eld för mina elever, barn i förskolan eller nära och kära. Jag som är en av de som står för alla människors lika värde och så vidare och så vidare. Med facit i handen är det just detta som var eller är en av orsakerna till att jag hamnade i utmattningssyndrom. Jag funkar lite så att om jag brinner för något eller någon så gör jag det tills de står på egna ben igen. Andra stunden säger mitt inre att jag inte bör arbeta med människor i en frontlinjeposition längre. Den tanken gör mig lite skraj…vad ska jag göra istället jag som inte kan något annat.

18d

Vad är livskvalitet för mig?

Livskvalitet handlar om att leva mitt liv på mina villkor, att helt enkelt må bra och vara glad och tacksam för det liv som jag lever. Om man ofta går runt och längtar efter något annat och vill att något ska hända är det ett tecken på att man inte lever sitt liv så som man borde. Jag är ju chefen i mitt liv och den som ska styra mitt liv och min situation. Men hur ska jag kunna veta vad som är livskvalitet för mig? Jag tror att vi måste lyssna inåt. Vara närvarande i nuet, här och nu och försöka ställa oss själva frågor som kan ge oss själva svar. Frågor som jag tror kan funka på mig hittade jag hos Hälsa som Livstil.

  • Vad gör mig glad? I vilka situationer känner jag mig genuint glad och lycklig?
  • Vad tycker jag om att göra? Om jag själv får välja, vad tycker jag om göra på min lediga tid?
  • Var tycker jag om att vara? Trivs jag bäst i stan, i skogen, i sommarstugan, i ett varmt land?
  • Vem eller vilka tycker jag om att göra saker med? Vill jag spendera mer tid med familjen, partner, vänner, någon i släkten jag inte träffat på länge?

18h

När man fått svaren på dessa frågor är det så klart viktigt att försöka göra så som svaren visar. Det är just dessa svar som visar på vad som är livskvalitet för just mig. För mig är det viktigt att vara sann mot mig själv. En mening inne hos Hälsa som Livstil bet sig fast i mig. ”Att hela tiden längta framåt i tiden, utan att låta sig själv vara lycklig här i stunden, är det samma som att längta livet ur sig”. Fy så hemskt och sorgligt det lät. Tänk att gå hela livet ut och längta efter något som vi kanske aldrig ens försöker införliva. Längta livet ur sig, så ledsamma ord. Acceptera – Agera – Förändra, så enkelt det låter vilket förstås är raka motsatsen men tänket är enkelt. Vi måste våga värna om våra liv och våga leva dem utan att fega ur. Vi har trots allt bara en stund på jorden och den behöver vi ta hand om på vårt eget bästa sätt.

25g

Kramis ♥.

 

 

 

10 thoughts on “Vad är livskvalite för mig?

Add yours

  1. Stora och svåra tankar att bolla runt med.. Hoppas du hittar något som passar dig och samtidigt fungerar med utmattningen. Jag har läst hos många som blivit diagnostiserad med utmattning att det i slutändan blivit en vändpunkt i deras liv och att dom nu är mycket bättre på att våga följa sina drömmar och leva sådär som dom verkligen vill leva, så det kommer nog bli jättebra till slut 🙂

  2. Ja, de där tankarna går nog alla igenom. Är det rätt? Gör det att jag mår bra? Det är inte lätt att alltid veta hur man ska göra och vad man ska tänka. Kram 🌼

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: