VAB = vård av sjukt barn.

Hej.

Med risk att sticka ut alldeles för mycket gör jag det ändå. Jag tänker prata om VAB som älskas och hatas av de flesta på samma gång. Jag är förskollärare i botten med många många år inom förskolans värld plus att jag är mamma till tre barn. Ett av våra barn var mycket sjuk under hans uppväxt så många vab- dagar har det blivit.

barn

Vad betyder vab?

Den frågan ställde vi oss ofta inom förskolans värld. Nu när jag ofta dricker morgonkaffe eller lunchar i stan när jag går på rehab har jag på allvar börjat fundera på om föräldrar verkligen förstår vad vab innebär. Varje gång jag dricker morgonkaffe  eller lunchar möts jag av någon vuxen som har med sig ett sjukt barn. eller allmänt hängigt barn. Hur kan jag veta att barnet är sjukt? Jo därför friska barn inte hostar, nyser, kräks, de äter, orkar sitta upp, är alerta  och framför allt har de pigga ögon.

  • Varför tar föräldrar med sjuka barn i vagnen för att äta frukost ute på cafe?
  • Varför tar föräldrar med sig sjuka barn till lekland, museum och leksaksaffärer?

Är det så tråkigt att vara hemma så det måste ut och roa  sig och barnet? Är barnet för sjukt för förskolan men tillräckligt piggt för att bli uttråkad hemma. Är det okej att ta en tur till leklandet, biblioteket eller kanske rent av lämna barnet på förskolan ändå? Jo då nästan dagligen lämnas minst ett sjukt barn på förskolan med alvedon i kroppen fast barnet troligtvis blivit hemringt dagen innan från förskolan.

barn1

Att stanna hemma när man är sjuk och framför allt undvika platser med mycket folk gynnar alla oss alla i samhället, det anser de flesta läkare. Sjuka barn kan gärna vara utomhus men inte där det finns fullt med andra människor. Man får i stället försöka roa sig hemma…. De som är sjuka smittar genom att vistas på offentliga platser.

Feber sjuk – feber fri dag innan återgång samt vara aktiv.

Magsjuka – 48 timmar efter sista kräkningen samt att barnet ska kunna äta normalt igen.

Jag var bara tvungen att förmedla hur mina tankar går kring vård av sjukt barn.

Kramis.

 

 

 

7 reaktioner till “VAB = vård av sjukt barn.

Lägg till

  1. Klart man skall behålla smittan inom sina egna dörrar. Men vissa verkar ju inte ha förstått detta riktigt.
    Svar: Förstår att du använder din RM väska, hihi. Så fin! Den är mer nudefärgad/blå. Gillar den.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: