Ingefära shot och förkylningstips.

Halloj.

Jag är dunderförkyld och sjuk. Hela dagen har jag latat mig under filten och druckit varmt the och fixat med bloggen. Det är förkylningstider så det skriker om det! Vitlök, ingefära och honung sägs vara bra livsmedel att ha hemma när förkylningarna är i farten. Vila, vätska och värme brukar vara en bra tumregel att köra på när sjukdomen hälsat på.

Dricka varmt.

Många brukar väl få tipset att dricka en rykande kopp te när förkylningen slår till. Det ligger något i det för det sägs vara bevisat att varma drycker kan lindra förkylningsbesvären. En studie som genomfördes vid University of Cardiff visade att heta drycker minskade halsont, hosta, nysningar och rinnande näsa. Jag läste om den studien idag så gissa varför hela bordet är fullt av urdruckna koppar?

6e

 

Ingefära – sägs vara en gåva från ovan! Koka te på, pressa i färsk juice eller skala och tugga på den färsk precis som den är. Starkt – men ska ta bort halsont och pigga upp. På flera kaffeställen och även restauranger säljs det små shots med ingefära och citron till dyra pengar. Jag testade en sådan för något år sedan men tyckte det var så äckligt att det räckte med två munnar. Visst har jag sett vänner som gjort egen ingefära shot så sagt och gjort. Är det någon gång som jag ska göra ingefära shot så är det ju nu när jag mår skit och är dunderförkyld. Har ni några säkra huskurer tar jag gärna emot dem?

En shot av ingefära – hur nyttigt är det egentligen?

Att dricka ingefära i form av shots eller te är mer populärt nu än någonsin. Det sägs nämligen att ingefära är så nyttigt att det kan hjälpa vid förkylning, öka fettförbränningen och vara bra för magsmältningen. Men vad är egentligen sant? Helt klart värt att testa och göra egen shot. Vet ni vad – min shot var helt okej.

Ingredienser för 1 liter:

 • 200 g färsk ingefära
 • 1 liter vatten
 • 1/2 dl flytande honung
 • 2 citroner, saften

Gör så här:

 1. Skölj ingefäran noga och riv den grovt, enklast går det i matberedaren med rivjärnet monterat. Ingefäran behöver inte skalas.
 2. Lägg ingefära rivet i en kastrull tillsammans med vattnet och hetta upp till max 40° för att behålla nyttigheterna.
 3. Sila av.
 4. Låt svalna, tillsätt honungen och rör tills den har lösts upp.
 5. Pressa saften ur citronerna och rör ner den i ingefärsvätskan. Sila av igen med en finmaskig sil.
 6. Häll på flaska med kork och förvara i kylskåpet. Skaka om flaskan innan det är dags att shotta.

6c6d

 Vila förkortar sjuktiden.

Det är ingen slump att vi känner oss extra trötta när immunförsvaret bekämpar en förkylning. Då det är meningen att vi ska vila så mycket vi bara kan. Trötthet är alltså immunförsvarets sätt att säga till dig att det behöver fri tillgång till alla de krafter du vanligtvis använder till andra saker. Så om du är trött – vila mycket och länge! Då hjälper du ditt immunförsvar att bli av med förkylningen snabbare. Tack för tipset – jag vilar mig någon dag till.

 

22 thoughts on “Ingefära shot och förkylningstips.

Add yours

 1. Haha precis efter att jag skrivit mitt inlägg så skulle jag läsa andra bloggar och går in på ditt. Känner med dig, krya ! 😬

 2. Tar en liknande shot direkt när jag börjar känna av någonting och det hjälper verkligen superbra! Krya på dig fina <3

 3. Vilket bra inlägg. Hade alltid ingefärashot i kylen förr, men kom av mig. Dags att börja om med det kanske 🙂

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: