Tända lagerblad – kroppen ska säga TACK.

Hej Hej.

Jag läste en intressant artikel i helgen som handlade om att tända lagerblad i sina bostäder.  Intressant med tanke på att lagerblad, som ofta används i matlagning, faktiskt ska ha fler funktioner än att lyfta smaken. Kokt korv som inte kokats i vatten med lagerblad smakar inte alls lika gott som den som fått koka med lagerblad.

Redan de gamla romarna och grekerna trodde på den helande kraften från lagerbladen. De använde även lagerbladen som en medicinalväxt. De populära bladen intogs färska, torkade eller tillsammans med vatten för att motverka en rad olika sjukdomar. Lagerblad har visat sig ha en lugnande effekt. Studier ska enligt Newsner där jag läste artikeln visat på att bladen kan fungera smärtstillande, antiinflammatoriskt och vara bra vid njurproblem.

24lag3

Lugnande effekt av att tända lagerblad?

Vissa hus och hem som man besöker har en speciell känsla, en viss lukt – som gör platsen speciell. Hem som fyller en med ett lugn och man mår bra av att vara i de hemmen.  Varför är det så? Kan det vara så att de använder sig av lagerblad som knep?

Enligt artikeln det kan mycket väl vara så att det är ångorna från lagerblad som utlöser denna stämning. Allt man behöver är en säker ljusbehållare, några torkade lagerblad och tändstickor. Kom ihåg att de torkade lagerblad brinner mycket fort, så var försiktig när du antänder bladen.

Efter några minuter kommer man förhoppnings att känna en lugnande doft fylla rummet som hjälper till att lindra stress och spänningar. Det var ju just detta att lindra stress och spänningar som fick mig att testa. Det sägs även att vissa ska uppleva att musklerna slappnar av efter 10 minuter. Vissa upplever också att musklerna slappnar av – redan efter 10 minuter.  Doften ska när bladen tänts ska ha en lugnande effekt.

24lag1

Galet intressant och spännande tyckte jag som köpte med mig just lagerblad hem från ICA idag. Nå väl funkar det? Bladen hade svårt att brinna så jag fick tända och tända. Doften som kom var inte alls som jag tänkt mig. Jag tänkte mig lite åt eukalyptos hållet vilket var riktigt fel. Doften är mera åt rökelse – sött blandat med mullbär men samtidigt rökig. Var doften lugnande och trevlig? Trevlig? tveksamt kändes mest mystisk. Lugnande? kanske svårt att säga. För Wille gillade inte alls mitt experiment i köket och satte igång både fläkten och öppnade fönstret.

Mina fingertoppar doftar samma doft sedan jag höll i bladen när jag tände dem. Jag säger att de inte doftar äckligt och inte gott utan mystiskt och kanske lite spännande. Vi får helt enkelt testa några flera gånger för att kunna uttala oss om lagerbladens lugnade effekt.

Må så gott – Mina fina Bloggisar.

Kramis.

 

 

 

17 thoughts on “Tända lagerblad – kroppen ska säga TACK.

Add yours

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: