Höstens alla färger

Hej

Om vi stannar upp en liten stund så inser vi det fantastiska med att vi har fyra årstider. Varje har sin egen tjusning och för de pessimistiska sina nackdelar även om jag inte så ofta ser dem. Höstens alla färger som vi nu blir bjudna på är magi och så galet vackert. Jag gav mig ut med kameran en runda idag för att se och uppleva allt det vackra. För tänk snart är det över för denna gången och hela vår värd blir vit och kylig.

Höstens alla färger

Lövträdens färgskiftningar på hösten är stundtals sagolikt vackra, och det är när det gröna klorofyllet drar sig tillbaka som andra färger tar över. För att förstå varför löven byter färg så behöver man först känna till lite om fotosyntesen.

I trädets löv finns det gröna klorofyllet. Tillsammans med solljuset bildar det glukos som är trädets ”mat”. Trädet lagrar glukos. Men när det blir höst så blir det mindre ljus och mindre vatten och därmed kan fotosyntesen inte fortgå. Då drar trädet tillbaka klorofyllet från lövet och drar tillbaka sin näring (glukos) och går i vila, under vintervilan så lever trädet av den lagrade näringen. När klorofyllet försvinner så ser vi gula, röda och orange färger på löven. Det har delvis funnits där hela tiden men varit dolt av det gröna klorofyllet som dolt färgerna. De kraftigt röd färgade lönnlöven som skapas på hösten är en kombination av sol och kyliga nätter som gör att trädet inte drar tillbaka glukosen utan den ”fastnar” i lövet och där antar den en röd färg.

Mest spännande är nästan att leta löv med flest olika färger på hösten. Magi och trolleri när inte löv är det andra likt. Molniga och blöta höstar ger inte lika färgglada höstlöv.

Älskar mina fotorundor runt runt

Det är alltid lika roligt att sätta sig hemma och kika på de bilder som tagits under rundan eller sessionen om jag ska låta proffsig. Utan varken mening eller mål blir det oftast allra bäst när det som faller mig för stunden fångas.

My little green eyed girl

Min lilla stora tjej blir bara mer och mer grön ögd för varje år som går. I ljuset från fönstret var de grönare än grönast. Älskade vackra unge med ett hjärta av guld blir hela 17 nästa vecka. Genom vatten och eld från första sekund. Två med gröna och en med blå den matchen förlorade jag som är blå ögd. Men men det blev så bra ändå. Finaste finast ett två tre ♥♥♥.

KRAM KRAM

10 thoughts on “Höstens alla färger

Add yours

  1. Så intressant om träden! Idag har du lärt mig något nytt och varför träden får färg. Jag älskar våren och sommaren, men träden är så fina med alla sina färger. 🙂

    1. Ja det är verkligen vackert med alla färger just nu. Kom på mig själv att tänka igår att mycket här hemma är så gult säkert för det är så mycket lövträd runt omkring.

    1. Ibland gör jag det . Tyvärr så tycker jag ofta att det är bökigt då de är lite större. Men många gånger önskar jag såklart att den varit med då det bara händer något som jag vill fota

  2. Hösten kan vara fin och jag skulle inte kalla mej pessimist bara för att jag inte gillar den. Det är ju min kropp som ställer till det när hösten och kylan kommer. Men jag gnäller inte bara, jag gör ju något åt det också genom att resa och planera flytt till en plats där temperaturen är mer jämn över hela året.

    1. Så är det ju dessvärre för de som lider av värk av olika slag att när kylan kommer blir besvären värre. Låter underbart att bo vid värmen en del av året. Spännande att följa din resa.

Kommentera

Up ↑

%d