Ingefära en gåva från ovan

Hej

Jag har varit krasslig ett par dagar men känner att idag är jag äntligen på benen igen. Ska försöka ge mig ut på en härlig höstpromenad med kameran om en stund. Jag har inte haft feber men varit enormt trött, ont i kroppen och snorat som aldrig förr. Ingefära en gåva från ovan det ligger allt något i det. Huskurer söks friskt på nätet så här i förkylningstider kan jag tänka mig.

Ingefära en gåva från ovan

Förr gjorde jag ofta egen ingefära shot när förkylningarna började hälsa på hemma hos oss. Jag var nog den som drack dem mest men jag tjatade och fick nog i barnen några munnar ibland. Däremot nu på senare år dricker de mer än gärna ingefära te eller till och med både te med riven ingefära i. Varm mjölk med riven ingefära bjöd jag på en gång men den var ingen höjdare.

Visste ni att ingefära sägs härstamma från Edens lustgård. Kryddväxten är en omtyckt både som smaksättare och en av världens bästa mediciner. Ni hör ju själva vad kan gå fel liksom med ingefära. Anledningen till att ingefära ska vara gynnsam vid förkylningar och influensa sägs vara. Att växten har en värmande och lugnande effekt. Den sänker feber, har en slemlösande verkan på lungor och avlägsnar både slem och lindrar hosta. Dessutom har ingefära en rad andra egenskaper som lindrar och bidrar till vårt välbefinnande.

Vila vätska och värme 

Vila, vätska och värme brukar vara en bra tumregel att köra på när sjukdomen hälsat på. Många brukar väl få tipset att dricka en rykande kopp te när förkylningen slår till. Det ligger något i det för det sägs vara bevisat att varma drycker kan lindra förkylningsbesvären. En studie som genomfördes vid University of Cardiff visade att heta drycker minskade halsont, hosta, nysningar och rinnande näsa. Gissa hur många koppar te med ingefära jag druckit i veckan? Säkert på tok för många för kissnödig blir av all vätska.

Ingefära shot med citron och chili

Denna veckan hittade jag ett nytt recept på shot med ingefära som alla pratar om när det snackas om förkylningar. Nytt för mig var att även använda mig av hackad chili i vätskan som jag värmer upp. Jag tror hel skarpt på detta receptet för idag känner jag mig piggare och längtar ut igen. Tipset eller receptet kommer från Matilda Berlin.

Ingredienser:

 • 200 g ingefära
 • 2 citroner
 • 1 chilifrukt
 • ½ dl honung
 • 1 liter vatten

Gör så här:

 1. Riv 200 gram ingefära och hacka chilin.
 2. Lägg i en kastrull med vattnet, värm upp och låt den stå och dra på spisen med låg värme i cirka 20 minuter. Obs! Den får max vara 40-60° för att bevara det nyttiga.
 3. Sila av och låt vätskan stå för att svalna.
 4. Häll i 1/2 dl honung när vätskan är fingerljummet. Obs igen! Det får inte vara för varmt, för då tappar honungen sin effekt, max 40°.
 5. Pressa i juicen från 2 citroner och sila av en sista gång.
 6. Häll över på en flaska och förvara i kylskåpet.

Boosta immunförsvaret

Att jobba med att boosta sitt immunförsvar måste vara en självklarhet för gemene man året runt egentligen och inte bara när förkylningen knackat på. Det gäller att vara steget före och försöka hålla bacillerna borta för att vi ska må så bra vi bara kan.

Heja ingefära…..

KRAM

 

7 thoughts on “Ingefära en gåva från ovan

Add yours

 1. Älskar ingefära och har i perioder druckit shots för att förebygga. Kanske är en idé att koka en flaska nu när alla verkar bli krassliga till höger & vänster. Skönt att du är piggare!

 2. Ingefära är super, och tar lite shotar nu på hösten! Dock har jag lite svårt för smaken om den blir alldeles för framträdande.

Kommentera

Up ↑

%d