Pride är glädje frihet och kärlek

Hej

Igår gick den berömda Prideparaden på Stockholm Pride genom stan. Pride är glädje frihet och kärlek i ett enda spektakel blandat med allvar och viktiga självklarheter. Som på en beställning till de högre makterna sken solen och värmde upp alla som befann sig i Stockholm igår. Idag är det dessvärre återigen grått och disigt vilket vi är vana vid nu.

Pride är glädje frihet och kärlek

Jag har sagt i många år nu att jag velat se Pridetåget men det har liksom inte funkat av olika anledningar. Men i år var det dags för mig att återigen hänga längs paradvägen. Det var riktigt varmt att stå längs banden och titta på men vi hade kul och hade mycket att prata om medan vi väntade in tåget. En av Marcels DJ:polare skulle spela på ett flak så vi höll utkik efter Jonte och fick syn på honom till sist.

Mänskliga rättigheter och älska vem du vill

Att Pride handlar om grundläggande värderingar och rätten att älska och tycka om precis vem man själv vill. Något som jag och många med mig inte gillade med årets tåg var att det var för långt. Men framför allt att det framfördes politiska budskap med hat mot andra åsikter än sina egna. Det ska även ha framfört utrop om detta både på gatorna runt om kring och i tåget.

När budskapet med Pride står för allas lika värde och värna om olikheter är det helt opassande när deltagare i olika parti deklarerar direkt hat mot andra partier i ett tåg som står för kärlek och lika värde. Jag tycker det är opassande och jag frågar mig om alla som går med i tåget verkligen förstår och står för budskapet Pride står för. Tyvärr så vill nog många bara vara med för publicitet för egna företaget, organisationen. Eller kanske för att de gillar känslan av karneval för stämningen är glädje och skratt mestadels.

Demokratin och dess kraft

På tunnelbanan hem pratades det på flera håll om just vilka som borde delta och att det politiska budskapet kanske stå enat i stället för som nu då det tydligen ska upplevts som valrörelse på flera håll. En tanke att ta med sig till kommande år är kanske att riksdagen gå under enad banderoll med budskap om demokratin och dess kraft.

 

3 thoughts on “Pride är glädje frihet och kärlek

Add yours

  1. Lite tråkigt ser det trots allt inte var fokus på kärlek & acceptans. Men härligt att du äntligen fick möjlighet att uppleva paraden & med sooool!

  2. Jag har tänkt samma sak här i göteborg. Ett parti är inte välkommet ( på tal om allas lika värde) och ett parti sprider hat och politiska budskap. De andra tycker jag ändå sköter sig 🙂 Ja pride ska stå för allas lika värde och få älska vem man vill oavsett kön, hudfärg, eller religion… Mitt barn älskar ju allt som har med regnbågar att göra så vi har pratat mycket om det då hon alltid blir så glad då hon ser regnbågsflaggan 🙂 Ett bra tillfälle att ta den diskussionen.

Kommentera

Up ↑

%d