Hej
Godmorgon till oss alla. Hör ni jag har funderat ett tag på ordet grym som ofta används när vi ska beskriva vad vi tycker om någon eller något. Vad då grym eller grymt kan man ju fråga sig. Grym från ond till skicklig. Hur kan ords innebörd ändras från svart till vitt? Den tycker jag är lite intressant faktiskt.


Grym från ond till skicklig
Den traditionella betydelsen av grym är ond eller samvetslös vilket lever kvar i rikssvenskan. Men i slangen har nya betydelser kommit och gått. På 1840-talet betydde grym nämligen dålig och på 1930-talet syftade det på något fult. Nu däremot syftar grym till superskicklig och proffsig när ordet används.
”Hon är grejen värsta grymma tjejen, aldrig har jag varit så kär” sjunger herr Uggla i positiv mening. Men vad betyder grym egentligen när ordet ska vara i positiv anda?


Hänsynslös gentemot mycket bra
Ord kan förändra sina betydelser. Man behöver inte en doktorsexamen i språkvetenskap för att upptäcka att varken grym eller fräck har riktigt samma betydelse som förr. Förr betydde grym att hen var elak, hänsynslös och hemsk. Idag slänger vi oss av grym när vi vill förstärka att vi tycker att någon gjort något bra eller eller för att förstärka ytterligare något vi tycker är lite extra bra.
Fräck från skamlös till snygg kanske kan fräck i munnen fortfarande betyda att någon går lite över gränsen och är skamlös. Men i andra sammanhang är någon riktigt fräck när man finner någon eller något attraktivt. Eller är det helt enkelt så att någon som är lite för snygg utifrån ett sexuellt perspektiv och kanske går lite övergränsen för att spela på det planet är fräck. Medan någon som inte utmanar på det sexuella planet är snygg eller söt….
Denna är svår tycker jag man eller jag då blir inte riktigt klok på vad som egentligen är vad när det kommer till grym och fräck.


Ni märker ju själva att man kan snurra in sig i ords betydelse hur tokigt som helst. Det gäller bara att förstå vad den andre verkligen menar fräck eller snygg, grym eller bra.
Jag har också reflekterat om ord idag 🙂 Jag började använda ”grym” som något positivt när jag hade grisar. För allt som jag kunde associera till grisar var fint och grymt!
Ja, visst är det spännande hur användningen och betydelsen av orden förändras. Sammanhanget är ju väldigt viktigt för hur ordet tolkas.
Ja, det finns en hel del att klura kring, när det kommer till användningen av ord..
12-åringen pratade om det med mig häromdagen, de hade pratat om homonymer i skolan. Saker som stavas likadant, ibland uttalas likadant, men betyder olika saker. Homonym är inget ord jag någonsin hört innan, därför la jag det på minnet. Intressant med ordet grym – funderade lite på hur jag använder det… Nog inte så ofta som ”grymt snyggt” (tror jag iaf 🙂 ) utan nog mer snarare som att ”de var helt grymma på scen/planen”. Eller att förstärka något som grymt stor, men inte grymt liten… Intressant!
Det här med språkutveckling är intressant. Men jag kan tycka att det blir lite tjatigt och torftigt när folk använder vissa modeord som allroundord.