Slippa bli mamma

Hej

Jag har haft en hemmadag idag än så länge får jag väl säga. Känner mig lite småhängig i kroppen liksom. När jag har mina lata hemmadagar blir det mycket serie och annat på dumburken. Tittade bland annat på Therese Lindgrens dokumentär – Slippa bli mamma. Så långt ifrån mig men samtidigt intressant.

Slippa bli mamma

Hur många är det som sett Therese Lindgrens – dokumentär ”Slippa bli mamma” som finns på SVT Play? Jag tänker att barn gentemot inga barn alltid varit en het potatis. Förr var det kanske mer frågan om att kunna få barn eller inte. De par som förr inte fick några barn led säkerligen inte bara över att de inte kunde få barn utan även ekonomiskt då barn ofta hjälpte till på gårdarna.

Personligen ville jag alltid få chansen att bli mamma vilket jag är enormt tacksam för att jag fick bli till tre fina juveler. Jag tycker att det egentligen är ganska ointressant om någon inte vill ha barn. Alla får faktiskt välja och göra som de själva vill.

Däremot så tycker jag att det blir en så stor sak av ett val som någon gör med sitt liv. Slippa bli mamma – Vad då slippa? Vem är det som tvingar kvinnor till att bli mamma? Vi som kan bli gravida har rätten att välja om vi vill slippa eller inte. Det valet har många gånger inte de par som faktiskt vill få barn men inte kan. De som kämpar år ut och år in för att bli förälder. Då känns det lite tokigt att prata om att slippa bli mamma. Varför inte istället bara säga att jag väljer att inte skaffa barn?

Förlossningsrädsla styr mångas val

Jag hörde faktiskt för några år sedan att många kvinnor väljer bort barn på grund av en rädsla att föda barn. Något måste det nog ligga i det eftersom så många kvinnor väljer eller tjatar till sig kejsarsnitt. Ja jag skrev tjatar för det var en stor diskussion om just att många kvinnor tjatar och lägger ner enormt stor kraft på att få till ett intyg om att få ett snitt. Mammagruppen när jag väntade Tilda hade sådana högljudda diskussioner.

Kluven är nog min reaktion efter att sett dokumentären och reflekterat över den. Livet är inte rättvist alla gånger. Tänker att varför göra så stor sak över att någon inte vill skaffa barn. Sedan förstår jag att mödrar hejar på och säger att kvinnan kanske ångrar sig. Så kan det ju vara men ett beslut att självmant avstå är säkerligen väl övervägt både en och två gånger. Sverige har en ful benägenhet att lägga sig i andras liv och leverne av nyfikenhet och avundsjuka. Jantelagen ställer till det på många plan är en sak som är sant.

Menar lite att det kan vara informativt att lyssna till andra kvinnor som avstår från att bli mamma. Men att göra pengar på att andra ska tycka jag är konstig och kommer ångra mig för jag väljer bort att bli mamma känns tveksamt. Jag hade uppskattat ett program där föräldrarlösa eller föräldrar som fått hjälp att få barn mycket mera. Det hade varit mycket mer peppande för alla som verkligen vill skaffa barn.

 

6 thoughts on “Slippa bli mamma

Add yours

 1. Den dokumentären har jag inte sett, men jag gillar dokumentärer om det mesta. Ett tag körde vi med dokumentär onsdagar. Jag fick barn när jag var 21 och hon är det bästa jag fått. men helt ärligt så var inte jag den som gillade barn så där mycket eller tänkte skaffa dem så tidigt. Men hon är planerad men blev det enda. jag fick ju trots allt ett bonusbarn på köpet som jag än idag håller kär som min egen. Men valet är ju alltid sitt egna om man har möjligheten. Lider med dem som inte kan men önskar så hett.
  Kram kajsa

 2. Alla ska verkligen få göra som de vill och vi alla gör det som passar oss. Det här med barn är en laddad fråga och stressar många. Mina juveler är det bästa jag har och jag skulle inte klara mig en dag utan dem.

 3. Jag tillhör de som sörjer barnen jag inte kunnat få, en dröm jag fått ”glömma” utan möjlighet att få välja det själv.
  Är såå trött på ”du har aldrig skaffat barn” frågan….

  1.. man skaffar inte barn det är något man har turen och lyckan att kanske kunna få.

  2. Varför tar folk för givet att man inte vill ha istället för att tänka att man kanske inte kan?? Varför fråga över huvud taget?

  Har dock full förståelse och respekt för att inte alla vill ha barn och har tyvärr sett hur de kan bemötas av andra så tror ändå det är bra att det uppmärksammas. Inte sett den än dock.

  Blev visst långt det här 😂 Hoppas du får en bra helg

 4. Hmm jag har inte sett dokumentären ännu men jag har sett reklam och klipp för den.
  Jag har en syster som inte kan få barn och det är hennes största misslyckande i livet (hennes ord inte mina!). Hon har varit fostermamma till några men inga av dem har fått stanna för hon har varit för duktig på att sköta kontakten med bioföräldrarna så all har fått flyttat hem igen. Hon har dock kontakt med två av fosterbarnen idag men det är inte samma sak som att ha egna barn 24/7. När jag berättade att jag väntade min första så blev helt knäckt och vi hade ingen kontakt på nästan hela graviditeten. Det är helt klart ett laddat ämne. De som hett önskar barn måste möta diskussioner kring att man ”skaffar” barn eller att man väljer bort att bli förälder. Det är svårt för alla att möta den andra.
  Jag har två planerade barn som jag älskar men jag skulle ljuga om jag inte sa att det är svårt eller krävande att vara förälder.
  Det finns så ofantligt många föräldralösa barn i världen. Önskar att de kunde få komma till trygghet, värme, mat och kärleksfulla hem. Min syster skulle nog kunna ta en hel flock men tyvärr är hon nu för gammal enligt reglerna. Fattar inte den regeln alls faktiskt.
  Nåja nu blev det en uppsats här och det var inte min mening.
  Kram

 5. Jag respekterar de som beslutar sig för att inte skaffa barn, men jag känner mig otroligt lycklig lottad som har kunnat få två barn. Jag skulle aldrig välja bort dem. Men just när de använder ordet ”slippa” triggar igång mig lite. Att skaffa ett barn är ett val som alla andra, inget tvång.

 6. Jag har inte sett dokumentären, jag glömmer ofta bort svt faktiskt. Har ju dock sett rubriker och annat om Terese och hennes val och att det blivit en het potatis. Det är självklart upp till henne om hon inte vill skaffa barn, men jag gillar inte ordet ”slippa” och jag gillar inte heller att det görs en så stor grej av det. Tänk OM hon skulle ändra sig… Jag har en kompis som sa att hon inte ville bli mamma, men sedan blev hon det iaf och hon har nu två barn.

Kommentera

Up ↑

%d