Ord som håller på att dö

Godmorgon

Igår kväll kom läste jag en lista hos Måbra på nätet om ord som håller på att dö. Språket är i ständig förändring och en del ord kommer naturligt att försvinna och ersättas av andra. Så har det alltid varit. Jag minns när jag var ny i stora staden i januari 1993 och nyss börjat på mitt första jobb som barnskötare ute i Kälvesta. Då var det ofta barnen rättade mig eller inte alls förstod vad jag sa då jag pratade Kinesiska ibland i deras ögon.

Ord som håller på att dö

Ord som spann, breve och dra på dig (spann = hink, breve = bredvid och dra pådig = ta på dig) minns jag än idag att barnen inte förstod. Så för mig som personal i förskolans värld var det bara att prata som man gör och gjorde i Stockholm. Mycket har såklart hänt på alla dessa år och ord som mina egna barn slänger sig med ibland hänger jag inte alls med i.

 

Gammalt ord – Nytt ord
 1. Jumper – Tjocktröja // Jag minns inte riktigt om jag någongång sagt jumper faktiskt.
 2. Munkjacka – Hoodie // Check men jag tror också att en munkjacka har dragkedja och det har inte en hoodie. Vad tänker ni där?
 3. Gympaskor – Sneakers // Jodå ett stort check på denna. Om någpn idag skulle prata om gympaskor är det nog någon som pratar om skor till idrotten i skolan.
 4. Underlagskräm/Brunkräm – Foundation // Inom skönhetsindustri tror jag att flera produkter som nästan är samma sak som förr fått nya flottare namn för att vara trendiga kanske.
 5. Klädkammare – Walk in closet // Dessa två är lite samma sak i mina ögon men ändå inte. Om det ska vara samma sak så har definitivt wc:n fått en upryggning och blivit ett rum där man vill vara. En klädkammare är oftast något som ingen vill vistas i för de var ofta stökiga och mörka.
 6. Rask promenad – Powerwalk // Visst slänger jag mig oftast med powerwalk men även här har orden lite annorlunda innebörd. En pw är en form av träning och en rask promenad något man tar för att hinna i tid eller skynda på. Har jag fel så rätta mig.
 7. Ungefär – Ish // Jodå ish har blivit ett nytt ord särssilt bland dagens tonåringar. Själv däremot så jag jag nog inte så ishig ännu.
 8. Pinsamt – Cringe // Cringe använder jag mig ofta av det är sant. Men samtidigt så får jag en känsla av att om jag använder mig av cringe eller pinsamt beror på vem jag pratar med. Kan det stämma att till yngre samtalspartner använder man sig av fler nya ord?
 9. Lasarett – Sjukhus // I Småland där jag är uppvuxen och min bror och föräldrar fortfarande bor säger man lasarettet om sjukhuset i Kalmar än idag. Jag klurar på om det rent generellt är någon skillnad mellan lasarett och sjukhus. Den får jag undersöka känner jag.
 10. Ta det lugnt – Chilla // Chilla Gunilla låter mer avspänt än att säga ta det lugnt. Ta det lugnt är mer en befallning och en uppmaning i mina öron.

Såg även Carina Berg hade lyft frågan och fått stort gensvar på Instagram. Riktigt kul faktiskt att läsa alla ord som fått nya ord eller vad man säger. Tiderna förändras på alla möjliga plan helt klart.

KRAM

 

 

4 thoughts on “Ord som håller på att dö

Add yours

 1. Det där är intressant. Håller med dig i allt du säger där. Däremot har jag aldrig hört talas om cringe .. Beror det på att jag är gammal??? Har alltid jobbat med yngre, och ingen av mina tjejer säger det. Är det typiskt stockholm kanske

 2. Åh så kul att få ta del av! Jag använder utan tvekan alla nya orden framför de gamla, men måst ju tillägga att jag är född i Stockholm 1995 och och ändå använder orden spann, breve och dra på dig 😉

 3. Det är intressant att se hur språket har förändrats. Barnen lär oss massor med nya ord och det märker jag när jag pratar med mina föräldrar ibland för de förstår inte alltid vad man säger.

 4. Håller med dig om hoddie/munkjacka! Och har nog inte heller sagt jumper.. det var något farfars sambo sa, typ 😀 Däremot säger jag nog ganska ofta jympisar om sneakers och jag har nog lite svårt att använda cringe. Har inte tänkt på det där med lasarett, men det stämmer ju, vet inte när jag hörde någon använda det senast.

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: