Något skaver på ett knepigt sätt

Hej

Med risk att detta kommer hamna fel varnar jag er och mig själv redan nu. Jag den dumma emparten med det där sjättesinnet som kan tänka och känna vad andra tänker och tycker och så vidare har det lite knepigt ibland. Något skaver på ett knepigt sätt skulle jag nog kunna säga. Många gånger har jag önskat att jag inte sett igenom andra och deras sätt att vara och handla. Men framför allt att jag vågat agera efter vad min första tanke och känsla var.

Bilderna i inlägget kommer från gårdagens pw när dessa tankevändor rullade runt inom mig.

Något skaver på ett knepigt sätt

En sak som jag länge funderat på är varför en typ av människor har en förmåga att styra hela sin omgivning. Varför ingen vågar säga emot eller berätta vad de själva tycker utan följer och dansar efter deras pipa. Ni vet de där som styr och ställer i klasserna, kompisgängen eller på arbetsplatserna utan att egentligen ha den befattningen.

Hur ofta har inte jag själv hamnat på den stolen där jag ser hur någon beter sig mot mig eller andra utan att varken våga eller kunna säga halv fem. Den där tysta makten som kan vara så förlamande och förödande för så många individer. Varför blir vissa människor så kan man ju fråga sig. Personligen är jag övertygad om att det handlar om dålig självkänsla och en inre vanmakt. Vilket innebär att de tar kontrollen över allt och alla och styr dem så hårt att ingen vågar yppa ett pip. I sin rädsla för att själva bli de som andra tänker om börjar de slänga all skit på någon annan och göra  denne till områdets eller platsens hatobjekt. Ni vet den där tysta osynliga mobbingen som många ser men ingen varken kan eller vågar ta på.

Lär våra barn att säga ifrån och sätta stopp

För bara någon vecka sedan lyssnade jag på en ny dokumentär om Mordet på Therese. Där den 15 åriga Therese mördades av en lika gammal kille. Anledningen var att hon tydligen hade kysst den killen och hans flickvän som styrde honom med järnhand blivit svartsjuk och besviken. Den kyssen skulle inte haft någon betydelse för pussarna men den hade katastrofala följder. Tänk om en så liten banal sak skulle ske i våra egna barns umgängen. Tanken går inte ens röra vid.

Föräldrar till barn och ungdomar jag tror att vi alla måste prata om viktiga saker med våra barn och ungdomar. Hur man beter sig och vad som är rätt och fel i både livet, relationer och allmänt. Tyvärr så är jag övertygad om att vi är många som inte har en susning om hur läget är i våra barn och ungdomars umgängeskretsar.

Vissa människor vågar inte jag säga emot

Det finns och har funnits personer i mitt liv som jag inte vågat säga emot utan bara accepterat läget. Fast det kokat inombords många gånger så har jag inte vågat även om det gällt mina egna barn. Jag tänker att vi behöver nog våga säga emot eller ifrån för vem vill vara med och skapa monster eller diktatorer som styr hela kompisgänget, fotbollsklubben eller arbetsplatsen.

Jag får helt klart lyssna vidare på Elaine Eksvärd för att lära mig Snacka Snyggt och framför allt rätt.

5 thoughts on “Något skaver på ett knepigt sätt

Add yours

  1. Så bra skrivet. De människorna kan bli farliga. Har en sådan på jobbet, men har börjat säga ifrån.. Är inte så roligt då det blir dålig stämning, men vägrar lyssna på någon som alltid är negativ. Alla andra gör fel, hur dåliga vikarier vi har osv.

  2. Finns nästan alltid en som styr på varje arbetsplats …Jag har börjat säga ifrån, särskilt om det gäller orättvisor eller uppenbart taskig attityd. Jag står alltid upp för dom som inte vågar säga något. Men finns så många lägen då inte jag vågat eller valt att titta åt ett annat håll. Då skämms jag efteråt att jag inte sa ifrån att någon bara fick styra. Men behandlar någon mig illa säger jag ifrån. Håller dock med om att prata med sina barn är otroligt viktigt. Man vill ju inte att sina egna blir till monster. Viktigt ämne du tar upp.

  3. Det är så svårt att säga i från, men ibland måste man sätta ner foten och ryta ifrån. Det är så svårt, men efteråt är det galet skönt. Ta hand om dig fina du <3

  4. Jag är den där som säger ifrån och enda gången jag verkligen hittar helt rätt ord (förutom i skrift) är när jag blir riktigt arg. Däremot har jag varit mästare på att älta och ta på mej skulden för typ allt.

  5. Jag håller med dig att mycket bottnar nog i dåligt självförtroende för de människorna som beter sig såhär. Jag blir allt bättre på att faktiskt säga ifrån, men det finns helt klart utrymme för förbättring.

Kommentera

Up ↑

%d