Nikotin är ett beroendeframkallande ämne

” Inlägget är i annonssamarbete med Whitepouches ”

Hej

I helgen hade jag en spännande diskussion om det vita snuset som sägs vara tobaksfritt snus. De färgglada runda dosorna med det vita snuset syns överrallt och i alla sammanhang. På kontorsgrannens skrivbord, på tunnelbanan, på bardisken och på caféborden. Var någonstans missades att nikotin är ett beroendeframkallande ämne funderar jag på.

Nikotin är ett beroendeframkallande ämne

Några av tjejerna i lördags använde vitt snus och dosorna tog plats på vårt vårt precis som allas telefoner bland våra glas. Förr gömdes snusdosorna i bakfickan eller långt in i innerfickan på jackan. Vad hände och när hände det att det blev trendigt att snusa igen. Det första vita snuset lanserades i Sverige 2016, och sedan dess har användningen ökat enormt. Jag själv snusade två gånger när jag var riktigt ung och gick på gymnasiet. Det var två gånger för mycket för hua som jag mådde efter det.

Alla produkter som innehåller nikotin innebär hälsorisker. Förutom att nikotin är starkt beroendeframkallande påverkar nikotin både blodkärlen och hjärnan bland annat.

Vitt snus – snus utan tobak

Andelen unga tjejer som snusar har ökat dramatiskt och en bidragande orsak är det nya vita snuset som blir allt mer populärt. I en färsk rapport som genomfördes av Meltwater 2022 visar på att allt fler unga använder snus och nya nikotinprodukter. Andelen tjejer i gymnasiet som snusar har ökat från två procent 2018 till hela 12 procent 2020, förklarar Helen Stjerna i Nyheter24.

– Det ser vi jättetydligt i skolorna, att man testat de nya produkterna. Tjejerna tror att det är mindre farligt, och tänker att det är något som är gott och fräscht. Nikotinpåsar är betydligt mindre skadligt än tobaksprodukter. Men nikotin är ett beroendeframkallande ämne. 

Personer under 18 år får inte bruka nikotinpåsar.

Samtal med dottern snart 16 om vita snuset

Nyfiken som jag är kände jag att jag måste prata med min dotter om vad jag hört i helgen kring vita snuset och även läst mig till. Har du använt vitt snus? Gör någon i din vänskapskrets det? Vet du om vad det innehåller? Frågorna var många och jag fick en bättre bild av hur unga ungdomar tänker.

Varför väljer ungdomar vitt snus? Det ska sakna tobak och nikotinet ska inte vara farligt på samma sätt. Däremot så ska nikotinet i vitsnuset innehålla mer nikotin och det gör en beroende snabbare. Kanske använder man vitt snus före det bruna för det känns fräschare.

Är det vanligt att ungdomar på högstadiet använder vitt snus? Det händer att de gör. Kanske inte i skolan men på fritiden gör nog många det oftare.

Är det fler tjejer som snusar vitt snus än killar? Det vet jag inte men runt omkring i mina umgänge är det nog fler killar som testar på eller använder snus.

Viktigt att prata om risker och föra dialoger med sina barn och ungdomar

KRAM

 

 

2 thoughts on “Nikotin är ett beroendeframkallande ämne

Add yours

  1. Varför ska man ens använda något av det har jag aldrig förstått, då jag själv verken snusar eller röker. Men många i min omgivning gör. Äsch bara äckligt ju! 🙂

  2. Jag har flera vänner som använder vitt snus, jag har inte själv tänkt så mkt på det eftersom jag använder e-cigg. För min del handlar det om att klara av värken och måendet men så var jag ju rökare förr så jag anser att e-cigg är ett bättre alternativ än vanliga cigaretter.
    Min väninna har en son som går på gymnasiet och han har börjat snusa vitt snus. Han får betala det själv och han handlar det själv, frågan är hur kan han köpa det själv eftersom han inte är 18 år. Alla hans vänner, tjejer som killar, använder vitt snus. Det trendar verkligen nu. Undras varför det trendar?
    Kram

Kommentera

Up ↑

%d