Svenskar har tagit tag i sitt sparande

” Inlägget är i annonssamarbete med Finanspunkten ”

Hej

Just nu pratas det mycket om sparande och investeringar i de allra flesta kretsar. Svenskar har tagit tag i sitt sparande efter en vilande och avaktande tid kring allas våra ekonomier. Många vill efter pandemitiderna försöka förverkliga sina drömmar. Andra kanske insett nu finns det utrymme för att spara på långsikt.

Svenskar har tagit tag i sitt sparande

Vårt pensionssystem förutsätter  nästan att gemene man själv tar ett visst ansvar. Vill man sätta en liten guldkant på livet när det är pensionärstider måste vi spara redan nu för dessa stunder. Vilket i sin tur kan låta helt galet i mina ögon men det är den faktiska sanningenidag 2022.

Hur pensionssparar man på ett ISK

Först och främst måste vi reda ut vad ett ISK konto är för något. Ett ISK är en typ av investeringssparkonto. Ett investeringssparkonto schablonbeskattas, vilket innebär att du betalar en procentsats på kontots värde varje år. Däremot slipper du krångel med att deklarera alla dina värdepappersaffärer. Plus du betalar heller inte någon skatt för de vinster du gör eller på de uttag du gör från kontot. På ett ISK konto kan du spara i aktier, fonder och andra värdepapper.

Fördelar med ett ISK konto

Största vinsten är att du inte beskattas för vinsten du gör. Du som ägare kan handla med aktier, värdepapper, finansiella instrument och med fonder på en daglig basis. På enkel svenska slipper du deklarera dina vinster vilket sparar tid. Flera personer har sett den frågan som avgörande kring varför man skaffat ett ISK konto.

Ytterligare en fördel som är värd att poängteras är att dina pengar är skyddade. De pengar och värdepapper som finns på ditt ISK konto omfattas av insättningsgarantin och investerarskyddet. Vilket innebär att du får tillbaka pengarna om  banken där du har ditt ISK skulle gå i konkurs.

Lär mig nya saker varje dag

Båda mina söner är duktiga och kunniga inom ISK och har tyckt länge att jag borde försöka få mina slantar att växa lite. Plötsligt eller äntligen jag vet inte vilket ord jag ska använda mig av men nu har jag börjat tycka att detta är spännande och vill lära mig mera.

Häng på ni också vet jag

KRAM

2 thoughts on “Svenskar har tagit tag i sitt sparande

Add yours

  1. Vi pensionssparar på ett ISK konto.. Skrämmande att man ska behöva göra det egentligen då man jobbar heltid och har jobbat sen man var 16. Har knappt varit föräldraledig ens.

Kommentera

Up ↑

%d