Jag kan inte tugga tuggummi

Hej

Alltså jag vet inte vad som är grejen med mig och tuggummi. De senaste åren kan jag inte tugga gummi längre. Utan att jag får tok panik i magen och blir pruttigare än pruttigast. För några år sedan fick jag höra att det var för att jag svalde för mycket luft när jag tuggade på. Varför kan jag liksom inte bara lära mig att jag fixar inte tuggummi längre.

Jag kan inte tugga tuggummi

Jag lärde mig en sak nu ikväll att sötningsmedlet Xylitol och sorbitol som ofta finns i sockerfria tuggummi kan orsaka gaser eftersom vi människor saknar de enzymer som krävs för att smälta dem. Kan det betyda att jag skulle klara tugga hubbabubba kanske? Sockerfritt tuggummi  och munsköljmedlet SB12 är inte magens bästa vänner enligt läkaren Peter Benno. Personer med folksjukdomen IBS, även kallad ballongmage sägs även ha svårare att bryta ner enzymet som finns i sötningsmedel. Check även på den då jag har IBS sedan barnsben.

Att tugga tuggummi alltför länge och ofta kan även ha skadliga effekter. Det blir en överbelastning på tuggmusklerna vilket kan leda till spända käkar och spänningshuvudvärk. Varje gång jag sväljer följer en liten mängd luft med ned i tarmarna, och när vi tuggar tuggummi får vi i oss ännu mer luft vilket kan ge luftbubblor i tarmarna.

Så nu mina vänner är det färdigtuggat för min del för så som min mage mått idag vill inte jag den ska må mera.

Gick uselt med mina FFF

På grund av min mage eller min egen dumhet gick det åt pipsvängen med mina FFF idag. Jag säger egen dumhet för jag vet att jag inte fixar tuggummi ändå så tuggade jag på igår och dag. Erkänner att jag blev lockad i torsdag till att köpa en påse tuggummi då jag såg en ny spännande smak när jag köade på Kvantum.

Så jag får väl säga att min fredagspresent får räknas tanklocket som jag köpte till dottern då hon tappat sitt provisoriska som hon haft. Hon ska vänta på något riktigt och nytt.

Fredagsfikade på balkongen med citronmuffins. Kom just nu att tänka på att säkert även de innehöll sötningsmedel. Suck på mig själv alltså.

Min stund med fredagsfokus blev att vila magen och lyssna på Alex & Sigge fast i soffan på balkongen på grund av min lilla mage. Det hade inte funkat så bra att gått runt ute och pruttat loss om jag säger så.

 

 

 

5 thoughts on “Jag kan inte tugga tuggummi

Add yours

  1. Du fick till dom i alla fall. Jag hann inte med mina, men kanske om jag tänker till 🙂 Ja dessa känsliga magar alltså.. och jag blir extra pruttig då jag äter nyttig mat 🙂

  2. pruttigaste o pruttigast ’ det va lite kul. nä jag o tiggumi passar inte heller ihop så bra

  3. Jag tuggar inte så mycket tuggumi längre. Minns när jag gjorde det oftare att jag blev hungrig av det. Hoppas magen lugnar ner sig snart 🙂

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: