Säga nej visar mod

Hej

Hör ni idag läste jag på riktigt i en av alla de böcker som jag köpte i fjol på bokrean, Äntligen vardag av Petter Stordalen. Livet kom emellan eller vad ska jag skylla på tycker ni. Hur som haver förstod jag verkligen varför jag köpte den boken. För jisses vilken klok man alltså. Fastnade särskilt för när han säger att säga nej visar mod. Vilket i sin tur bygger karaktär, självkänsla och en trygghet enligt honom.

Säga nej visar mod

Mod handlar om att våga och kunna stå emot normer och förväntningar som vi själva, nära och samhället i stort har på oss. Vad är det egentligen som får oss att göra det som vi faktiskt gör? Vad driver oss liksom? Så klart våra egna drömmar och mål men tyvärr allt för många gånger är det inte en riktiga sanningen.

Utan det handlar om våra behov av att få andras acceptans och beundran vilket ofta sitter så djupt att vi därmed blir mottagliga för manipulation. Allt för att få vara någon när självkänslan sviktar. Många och även jag själv ibland är enormt beroende av vad andra ska tycka. Inte kan väl jag åka pulka som är så gammal. Inte kan väl jag sitta i behå och sola på balkongen. Vad ska grannarna säga och så vidare.

Kan inte låta bli att tycka att snögubben ser lite läskig ut på denna bilden. Vad säger ni?

Chauffören i våra egna liv

Jag har sagt det många gånger förrut att vi själva måste styra våra liv. Vi själva måste vara dirigenten. Fick även lära mig av Stordalen idag att lyckan består av två delar. Så har jag aldrig tänkt tidigare men det är ju sant ju. Lycka består enligt honom av glädje och mening. Där glädje är den kortsiktiga lyckan när vi vinner 500kr på lotto, får löneökning, känslan när du får blommor av din kära. Glädje är den kortsiktiga lyckan till skillnad från meningen som är den långvariga. Meningen är vad vi behöver för att må bra och känna genuin lycka i livet. Så som sann kärlek till sina partner och barnen. Lyckan över sitt sommarhus, fina altan, skidresan som hela familjen får energi utav…..Verkligen intressant och klokt tänkt. För visst är det viktigast med meningsfull och långvarig lycka i livet.

Behagligheten – hur vi möter vår omvärld

Där jag fastnade som längst i boken handlade om behagligheten. Hur det påverkar hur vi möter omvärlden och hur det påverkar våra liv. Högt eller lågt på behaglighetskurvan styr mycket mera än vad vi kanske tror. De människor som ligger lågt är mer negativa människor, med taggarna utåt, är ofta motsträviga och upplevs ofta lite besvärliga och tråkiga att umgås med. Då de ofta har något negativt att framföra och klaga över.

Människor med hög behaglighet upplevs som öppna, nyfikna, enkla att samarbeta med, positiva och är ofta omtyckta. Här kommer det som kan ställa till det för dessa behagliga människor att de nämligen är lätta att påverka. Dessa människor vill så gärna ingå i gemenskapen och hjälpa andra att de lätt blir trampade på. Då de kan ge upp sina egna ideal och tankar bara för att få vara omtyckta älskade och ingå i klubben om man säger så. Så tyvärr slår snällheten, den empatiska förmågan och öppenheten tillbaka på dessa personer då de har svårt att säga nej och så vidare.

Stordalen pratade även om något experiment som gjorts på människors behaglighet vilka det gick att övertala till att göra markabla saker som egentligen var emot deras åsikter och ideal. Mina tankar for bland annat till barnflickan Sara i Knutby och många personer som hamnar i medberoende till olika förövare.

Så vad vill jag säga med alla mina tankar är.

För att lyckas i livet måste man våga och kunna säga NEJ.

6 thoughts on “Säga nej visar mod

Add yours

  1. Låter som en intressant bok. Självklart så är det vi som är chaufförer, men ibland är inte livet så rättvist….

  2. Vi sitter i förarsätet och väljer vad vi vill göra med resten av vårt liv. Som vanligt ett mycket tänkvärt inlägg. Tack för det. Kram

  3. ja men så är det ju . att säga nej visar lite oxå på vem msn är och vad man vill i livet. sen beror det oxå på vilken situation som uppstått och hur man säger det.

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: