Up to date i sociala medierna

Hej

Idag tänker jag prata högt och lågt om trovärdighet i de inlägg som förmedlas i de sociala medierna. Varför läsare vill läsa, kika på och ta del av olika influencer och bloggare. Vad tror ni är grejen som gör att några blir populärare än andra? Up to date i sociala medierna är en av de stora grejerna. Att därefter kunna och ha en god kännedom om språket man skriver på, SEO, annonsmärkning och publisceringslagen kan vara nyttigt. Plus i många fall att du redan är en intressant person. Många kommer säkert säga att vi bloggar för oss själva och inte vill vara proffs. Det må vara sant men alla som delar något på sociala medier önskar att fler än bara du själv ska få ta del av dina ord, texter och bilder.

Up to date i sociala medierna

Just nu när många har tid att vara mer aktiva på sina kanaler på grund av pandemin väcks också funderingarna kring vad som är okej och inte. Det diskuteras hej vilt i olika forum och bland social media manager vad är det som funkar och inte alls går hem hos läsare. Har ni själva ställt er den frågan? Vad gillar ni? Vad är det som gör att ni läser eller följer någon och så vidare? Svaret på den frågan är trovärdigheten hos den eller det som kanalen förmedlar samt Up to date.

Trovärdighet vad menas med det

Framför allt att influencern är äkta. Att det som hen förmedlar kommer ifrån denne själv och inte är vad bloggaren tror att hen kan få läsare eller köpa klick på. Hur är man äkta? Alla får en bild av influencerns liv och personlighet. Skulle hen helt plötsligt från ingenstans prata om hälsa fast hen förmedlar ett helt annat liv. Ni bloggare måste förstå att läsarna ser igenom skenhelighet, lögner och dream on liv.

Allt för ofta just nu ser jag, får höra både genom uppdrag och vänner i bloggvärlden att det är fleras inlägg som inte hänger ihop eller är trovärdiga. Det kan vara så enkla saker som att läsarna lärt sig att se vilket skrivspråk en bloggare har och en dag kommer ett inlägg med ett helt annat språk och fakta. Om en bloggare till exempel har ett ganska tarvligt språk i bloggen vanligtvis och det bytts ut mot starkare texter med en annan språkmelodi ser läsarna igenom. Den texten i inlägget bryter mot normen och är inte trovärdigt för den kan vara från någon annan. Vilket antingen kan vara kopierat från någon annan vilket inte är lagligt eller att hen fått hjälp. Markera i så fall om farmor Birgit skrivt texten med dig eller ensam.

Up to date i bloggvärlden

Bilder är viktiga i sociala medier. För att bilden är delvis inkastaren till inlägget eller texten. Tänk efter själva läser ni någons inlägg om fika till exempel så måste det finnas någon bild som känns aktuell. Kanske från det tillfället det skrivs om eller så bör bilden kunna förstärka texten och binda läsaren att fortsätta läsa. Frontbilden och rubriken bör samspela och ge en fingervisning om vad texten handlar om. Fika då handlar det om fika. Dagens fika då är det bilder från dagens fika eller får man lägga bilden mer allmänt.

Skulle man anse att jag har faktiskt ingen egen bra bild på kålpuddingen jag lagade igår kanske man kan leta i sina arkiv efter en egen äldre. Men glöm då inte att markera att så här god såg min förra pudding ut osv. Dela processen i bilder eller där ni sitter och mumsar. Att läsa avkopierade recept är inte varken roligt eller trovärdigt. Okej om det sker någon gång och du faktiskt bara älskade ärtsoppan med ketchup du själv hittade på. Är det inte ditt recept blir inläggen roligare att ta del av om receptet är länkat. Om du nu inte skulle vara en duktig matbloggare med härliga bilder som ger inspiration.

Bilder förstärker och negoträsket

Så nu har ni säkert fått upp ögonen för att bilder förstärker även om det är bild på vovvens bajspåse. Bilder talar i de sociala medierna. Negoträsket det är en himla trist fälla att hamna i för oss alla. Kanske suger våra liv som de ibland gör. Men hamna för den skull inte i tycka synd om mig fällan. Allt för många har hamnat i den fällan och söker empati och bekräftelse och de skriver att det är så synd om mig som lever i covidvärlden (den lever vi alla i), har sjuka barn, brutit tån, bilen blev repad i garaget, frisören klippte fel frisyr eller att resan blev inställd. Thats life och är såklart av intresse för era läsare men att samla sympatier och vilja bli klappade medhårs dag ut och dag in fallerar tyvärr. Om inte storyn går att sälja lösnummer på i kvällspressen förstås.

Hamna inte i negofällan – Just det Kamilla det var precis vad du gjorde just nu. Ja jag erkänner men efter dagens möte kring detta fenomen eller problem anser jag att det är viktigt att förmedla hur tankarna går bland de insatta.

KRAM

 

 

 

6 thoughts on “Up to date i sociala medierna

Add yours

 1. En hel del av det där är sant, tänker dock att jag inte vill ha populäritet, men bra tips för de som är intresserade av att bli större och jobba proffesionellt..Sedan kan det dock vara så att man byter stil och inriktning på sin blogg.. Jag exempelvis kommer övergå till mera klimat, inrednings och åtebruksinnehåll då jag tänker starta egen onlinesecondhandbutik efter att vi flyttat, ett intresse som jag inte vågat visa så öppet innan, men livet är för kort för att inte våga göra det man själv vill..Dock tror jag att bloggen därav kommer upplevas väldigt annorlunda för en del läsare..

  1. Då är det väl ett ypperligt tillfälle för dina läsare att få följa dig i din värld och uppstarten av butiken. Samt dina tanakr kring secondhand och så vidare. Vad spelar det för roll om bloggen blir annorlunda bara den följer dig även om utgångspunkten kommer ändras till butiken. Då talar du ju genom butiken och dess önskan och drömmar.

 2. Precis så är det: jag säger ofta att jag mest skriver för mig själv, att jag älskar att kunna gå tillbaka i bloggen och kolla upp saker jag gjort eller varit med om. Men visst är det såå mycket roligare om det varit inne någon mer och lämnat en kommentar! Blir extra glad av oväntade kommentarer 🙂

 3. Jag förstår dig precis! Det är intressant att få ta del av bloggares vardag men som du säger inte när de fastnar i negofällan. Jag har två ”bloggar” egentligen är det två kategorier, den ena är ju Emschen som du läst och sen har jag Mitt Sjuka Liv och där tillåter jag mig själv att skriva om mina sjukdomar på ett mindre trevligt sätt. Men den delar jag inte på sociala medier direkt, den är mitt ventilationshål bara.
  Jag tycker et är synd när bloggare ”säljer sig” för något som inte alls känns som dem utan man märker att det bara handlar om pengar. Jag har gjort det en gång, det kändes inte bra så efter det har jag aldrig gjort det igen. Pengar är inte värt att sälja sig för.
  Något jag stör mig riktigt riktigt mkt på är när en bloggare har mer stavfel än ord som är rättstavade samt särskrivningar. Jag är inte någon mästare på svenska, absolut inte, men jag försöker väldigt väldigt mycket.

  Jag gillar när du ryter ifrån så här!

 4. Ja du det är väl bra o skriva om tex ohälsa men inte speciellt kul för läsare alltid
  Ja skriver nog mest själv . Kan ju inget om data heller då synd . Blir mindre o mindre blogg tycker ja 🤣🤔 kram ullie
  weberskold .se

Kommentera

Up ↑

%d