Orange Day är FN:s internationella dag

Hej

Idag är det Orange Day som är FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. Orange Day äger rum den 25 november varje år. Runt om i världen manifesterar människor mot våldet och många byggnader och torg lyses upp i orange. Som en ljus och optimistisk färg kan den orangea färgen visa på hopp om en framtid fri från våld mot kvinnor och flickor.

Orange Day är FN:s internationella dag

Trots att Sverige rankas som det mest jämställda landet inom EU när det kommer till jämställdhet mellan könen så har vi fortfarande en väg att vandra. Ungefär 15 kvinnor per år mister livet i Sverige på grund av dödligt våld utfört av en nuvarande eller tidigare partner. Vanliga motiv är svartsjuka, separation och psykisk ohälsa hos gärningspersonen. Men långt ifrån allt våld har dödlig utgång och allt våld syns inte i statistiken.

Det är verkligen dags att vi alla gör allt vi kan för att en gång för alla sätta stopp och begränsa alla dessa mäns framfart. Sverige har flera fina föreningar och organisationer som stödjer utsatta och misshandlade kvinnor som varit och är utsatta för någon av alla formerna av misshandel.

Annars då en torsdag som denna

Jag har verkligen hållit igång hela dagen och känner mig riktigt trött och slut i rutan just nu. Redan tidigt imorse var jag ute för att parkera om bilen då vi har städdag på¨vår gata. Alltså det är helt ljuvligt luft ute tidigt på morgonen. Tilda är så duktig på att köra sin lilla bil fram och tillbaka till skolan. Dessutom börjar hon bli en fena på att fickparkera här på gatorna.

En hit och dit torsdag

Det känns verkligen att jag varit lite överallt hela dagen för jag är helt slut. Dagen har innehållit möten, fixa runda i Skäris, besök av plattsättaren som fixade i badrummet, handling, varit på biblan, parkerat bilen om och om igen, varit i Kungens Kurva och kikat på saker. Jag räddade även en kasse mat med en hel del god fika i.Vi hann även med en sväng på IKEA. Innan jag äntligen landade i soffan framför Efterlyst.

Jo då jag hittade faktiskt tomten även idag. Imorgon är det fredag igen med nya äventyr på listan. Ha det gott så hörs vi vidare imorgon.

5 thoughts on “Orange Day är FN:s internationella dag

Add yours

  1. Det är så otroligt viktigt arbete med våldet mot kvinnor. Tyvärr börjar jag se tendenser på osämja. De som direkt säger ” det finns kvinnor som slår också” ” det är bara invandrare som slår” eller de som förnekar hedersvåldet. Önskar så att vi alla kunde säga… Vi accepterar inte detta oavsett ras, kultur eller politisk åsikt. Blir så less då det alltid ska styras över på nåt annat.

  2. Väldigt mycket kvinnovåld i världen just nu, men det är ett viktigt ämne oavsett, tyvärr breder det ut sig mer och mer också, Och många utsätta för psykisk misshandel enbart också som är betydligt svårare att upptäcka men som gör mycket skada, vilken fin tomte du hittade och du verkar verkligen ha haft en fartfylld dag

Kommentera

Up ↑

%d