Vila är också produktivt

Hej och Godmorgon

Jag tror att det var i måndags förmiddag jag läste en intressant artikel om att vila också skulle vara produktivt. Det fångade mitt intresse och jag läste vidare. Att vila kan betraktas som en svaghet. Men forskningen visar att vi både blir mer produktiva och lyckligare om vi lär oss att balansera arbete och vila. Vila är också produktivt. Vi tänker oss ofta vila som något passivt. Men vi vet idag att mest återhämtande är ofta aktiviteter som är engagerande och aktiva.

Vila är också produktivt

Hur vi tillbringar vår vila är viktigare än hur lång den är. Det avgörande är hur effektivt vilan laddar upp de mentala och fysiska batterierna. Ju mer du kan stänga av när du vilar desto bättre. Ökad produktivitet handlar ofta om rätt sömn, regelbundna pauser – och att våga säga nej.

Tillräckligt med sömn är helt avgörande för att vi ska orka arbeta, fokusera och prestera i dagens ganska stressiga liv. Att sova minst sju timmar per natt har däremot en mycket positiv effekt på ditt välmående och din ork på livet i övrigt.  Nästa tips för att öka produktiviteten är därför att meditera minst 10 minuter per dag eller ta små pauser för att andas livet.

Lägg energi på rätt saker – och våga säga nej

Här är en av mina brister nämligen att säga nej även om ena jag vill. Ofta har jag haft svårt att säga nej och ställt upp för att vara snäll. Tom tid – vila utan innehåll. Under den tomma tiden är det som om kroppens egen intelligens och det arbete som pågår hela tiden i våra celler får fritt spelrum, utan störande inslag. Många gånger när jag varit ute på mina rundor eller varit hemma så har jag valt att plocka bort lurar eller annat. Att bara få vara i nuet utan något som stör eller tar upp märksamhet en kort stund är så viktigt.

Att inte sova, utan vara vaken och närvarande – när vi är närvarande med ingenting, eller med de tankar som uppstår i stunden. Det är det som kallas ”vila utan innehåll”. En stund när vi låter vår instinktiva intelligens sätta sig vid spakarna utan att tro att vi nödvändigtvis vet bäst hela tiden.

Produktiv vila och tom tid

Mina senaste dagar har jag lagt på att vila och göra ingenting. Samtidigt som jag gjort allt som jag just dessa dagar behövt. Skrattat, haft tid med vänner, mumsat charkbricka, promenerat, fixat hemma, fotat och lyssnat inåt. En god vän sa till mig i måndags att just nu behöver jag få andas med ryggen fri. Där bara jag säger ja eller nej – av eller på. Jag styr och ingen annan. Ikväll blir det en runda på stan igen. Mycket häng med goda vänner har det blivit men precis vad jag behövt.

Bjuder på random bilder från mina dagar.

6 thoughts on “Vila är också produktivt

Add yours

  1. Vila är så viktig. Kör gärna yinyoga, och det handlar ju om stillhet,,, Vet att många tycker att just den träningen inte prioteras, men minst lika viktig.

  2. Det är så viktigt med vila, och jag tycker att det för en mycket mer produktiv, och man får en stillhet och tillfredsställd känsla i kroppen. Jag kan känna när jag slappnar av och vilar så får jag mina bästa idéer, när tankar och idéer får flöda fritt utan att jag gör något för att styra dem.

  3. japp kroppen behöver vila och återhämta sej. det ör viktigt med balans. jag brukar ha tre- fyra dagar där jag gör mkt o sen två dagar för att återhämta mig som tex 🙂

  4. Vila och återhämtning är så viktigt. Andas med ryggen fri låter underbart. Att bara släppa allt och få andas ut. Tid med vänner kan vara som balsam för själen. Kram

Kommentera

Up ↑

%d