Långnäsa på mig och Herrängens Gård

Hej

Jag som tyckte jag var så smart fick äta upp det. Vi ska sätta upp en lampa med spotar på en skena i långa hallen. Och innan dess har jag tänkt fixa till en fläck som jag stör mig på i taket. Så jag köpte hem en ny roller när jag var iväg och hämtade ut min medicin idag. Långnäsa på mig  och Herrängens Gård för jag trodde faktiskt att det fanns lite takfärg kvar i målarlådan.

Långnäsa på mig och Herrängens Gård

Det har känts de senaste dagarna som allt bara pekar finger och gör långnäsa på mig. Det ligger helt klart något i att en olycka eller elände kommer sällan ensam. Grejen är den att jag tycker jag fått nog med skit nu. Efter regn kommer solsken heter det ju så fint. Hur som helst så efter regnet gav jag mig ut på en kvällsrunda. Jag behövde få komma ut och röra på mig efter en del bloggjobb och hemmafix.

Herrängens Gård

Idag fann jag ännu en pärla bara någon liten kilometer hemifrån. Ska jag vara helt ärlig hade jag inte en susning om att Herrängens Gård ens fanns. Så gissa om jag blev positivt överraskad. Det känns lite som jag gör strövtåg i min hembygd.  Vilken pärla jag fann. En sommarkrog med både fika, lunch, kvällsmeny och egen bar i ena flygeln. Mee Like säger jag bara. Jag kommer garanterat smita dit igen och ta en drink eller bara en kaffe.

Gården har sina anor från 1600-talet och utgjorde då ett torp, Isbergatorpet, under Långbro gård. Herrängens gård har gett namn åt stadsdelen Herrängen här i Älvsjö. Fastigheten är blåmärkt av Stadsmuseet vilket innebär ”att bebyggelsen bedöms ha synnerligen höga kulturhistoriska värden”.
I mitten av 1700-talet gjordes gården om till ett boende för sommarnöje åt prominenta personer, de flesta borgare i Stockholm!  År 1788 blev dock troligtvis huset permanent avsöndrad från Långbro gård genom köp av tullöverdirektör Mårten Tawelin. Ett datum ”1788” på fasaden mot Långsjön påminner om det.

Strosade vidare hemåt

Jag blir alltid lika glad när jag blir positivt överraskad så som jag blev idag. Egentligen skulle jag kunna fylla minst ett helt inlägg med bara wao bilder från alla vackra hus och trädgårdar som finns här hemmavid. Men bara för att får ni dagens spara bild från turen hemåt.

4 thoughts on “Långnäsa på mig och Herrängens Gård

Add yours

  1. Å! Där gifte sej min bästa kompis och jag var värdinna eller vad det heter. De var klädda i rokokokläder och hela familjen dansade menuett som brudvals, så häftigt och passande mijö.

  2. Det är så underbart att strosa runt hemmavid och hitta nya pärlor. Bara man tar sig tiden att gå ut och se. Kul att ha så mycket fint runt omkring sig.

Kommentera

Up ↑

%d