Bytte fängelset mot Lummelunda

Foto: Copyright. All rights reserved.

Hej

Idag har vi sommar på riktigt igen men först tänkte jag säga några ord om vår gårdagskväll. Jag nämnde lite redan igår att vi checkade ut lika snabbt som vi checkade in på Fängelset. Vi bytte fängelset mot Lummelunda. Från fängelse till grotta. Kanske inte riktigt så illa men i ordens bemärkelse var det så.

Bytte fängelset mot Lummelunda

Jag har alltid sagt ända sedan jag pluggade till lärare i Falun och kurskamrater ofta bodde på fängelset när vi hade inne helgen en gång varje månad. Att jag vill bo på ett fängelse i alla fall en natt. Kanske lockar det mig eftersom det sägs spöka och att de som en gång bott där kanske hemsöker stället. Så var vår eller min plan att vi skulle göra våra sista nätter när vi skulle vara i Visby.

Väl framme i vår cell kändes det allt annat än okej. Visst att dusch och toaletten var i korridoren utanför rummet. Det kunde jag köpa men när ena sängen var full av könshår var det helt orimligt att ens jag skulle kunna bo där. Så vi bar ner våra väskor och tackade för oss och lämnade fängelset. Kanske får jag tillbaka pengarna om de kunde hyra ut rummet till annan vilket jag såg att de gjort på booking.com. Så nu håller jag tummarna för det.

Kvarnvillan Lummelundsbruk blev vår nya tillhåll

Att hitta något nytt ställe som vi skulle tycka var acceptabelt både med standard och plånboken var inte så enkelt. Till sist hittade vi Kvarnvillan Lummelundsbruk vilket ligger granne med Lummelunda grottan. Området kring Lummelundagrottorna, Lummelunds bruk, har varit bebott sedan 1100-talet. På den tiden var det troligen cisterciensermunkar som levde där, som använde Lummelundaån för att driva sin mjölkvarn och för att odla fisk i.

Under flera århundraden snurrade kvarnhjulen vid Lummelunds bruk, ända fram till andra världskriget. Den enda byggnad som finns kvar i dag är mjölkvarnen Överstekvarn, som kan stoltsera med titeln ”norra Europas största kvarnhjul”.

Här i Lummelunda bor vi kanonbra med havet nära och även N:a Masters Grill Lummelunda utanför husknuten. Där åt vi en härlig middag i solskenet igår och njöt av deras vackra restaurang och trädgård. Wao vilket ställe säger jag bara.

Strandpromenad vid Lummelunda

Lite halvsega gav vi oss iväg på en kvällspromis och hamnade nere vid havet. Jag är fullt medveten om att jag säger wao ofta nu men detta är befogat. För det var verkligen magi nere vid havet. På gräsplätten hade flera tält slagits upp och även husbilar. Väl hemma visade det sig vilket vi delvis förstod att det var ett dykgäng när deras utrustning låg på tork på gräset.

Varje år under vecka 26 besöker Sveriges Speleologiförbund, som forskar på grottor, Lummelundagrottan. 2019 hittade de en ny grottgång i Lummelunda. Det handlar om två nya salar och en sträcka på minst 60 meter. Detta har inte hade inte hänt på över 20 år då och var sensationellt.

GÖR SOM HAVET VÅGA

KRAM KRAM

One thought on “Bytte fängelset mot Lummelunda

Add yours

Kommentera

Up ↑

%d