Har jag börjat göra tantljud?

Hej

Jag läste idag en mycket intressant artikel om tantljud. Visste ni om att det fanns specifika ljud för tanter? Det hade jag inte tänk på tidigare. Frågan som blev superspännande är väl om jag blivit tant eller inte. Har jag börjat göra tantljud? Det måste jag genast ta reda på. Vill ni hänga med och se vad ni tror. Är jag tant eller inte?

Bara för att så bjuder jag på en gammal bild.
Har jag börjat göra tantljud?

Tydligen så ska det finnas en hel rad olika ljud och läten som tanter använder sig utav. De där små ljuden som ska avslöja att nu är ett gäng kvinnor i en viss ålder ute och gör någonting tillsammans. Känner du igen några av de vanligaste? Om jag gör blev mitt svar men inte använder väl jag mig av dem så ofta, ännu. Vi börjar från början och kollar orden tycker jag.

”Ojojoj”

Tanter säger inte oj utan ojojoj flera i snabb följd som antyder att nu är något bekymmersamt. Hur ska det här gå? Hur ska det bli om en person spiller? Kör fel med bilen? Säger jag ojojoj? Jag säger nog mera oj då detta blev ju lite galet. Är jag tant på det? Inte enligt mig i alla fall.

”Hmmmmpf”

Detta ska vara ett aggressivt ljud som sägs på en utandning. Så här säger inte jag alls.  Eller det kanske jag faktiskt gör för det är lite svårt att veta hur det låter när man säger  ”hmmmmpf.” Uttrycket ska betyda att något inte är bra, kanske till och med upprörande. Används ofta i offentliga miljöer, till exempel när folk tränger sig i köer eller knuffas med ryggsäcken i tunnelbanan. Om jag kan ge ifrån mig upprörande och negativt ljud om någon kommer för nära i kassakön eller förr på tåget. Så Tant på detta uttryck.

”Tut-tut”

Så sent som i eftermiddags när jag var på promis med Wille och behövde smita förbi en person på gångvägen kom det från min mun ”tut -tut”. Det ska betyda ur vägen och akta på dig. Används  ofta när man vill gå förbi någon precis som för mig idag. Suck tant på denna också.

”Mmmm”

Används när man äter något riktigt gott. Antyder att man vill ses som en livsnjutare. Nu börjar detta bli lite pinsamt för jag är en livsnjutare eller strävar efter det i alla fall och vill njuta fullt ut. Men säger jag inte vad gott detta var? Jo det gör jag ofta men medan jag mumsar ger jag nog ifrån mig njutningsljud som Mmmm. Tant igen.

”Hohoooo”

Jag säger nog inte Hohooo när jag gör entré eller vill vill visa att här kommer jag eller bara hälsa utan mera åt hej hej. Denna är knivig för jag kör ju på upprepningen av ord som tanter gör. Från och med nu kommer jag bara säga ett kort och koncist hej. Det tantljuden har gemensamt är att främst kvinnor använder dem – och att det är något som kommer med åren. Få 20-åringar säger ”ojojoj” eller ”tut-tut”. Men varför börjar man med dem?

Har du börjat göra tantljud?
Har du börjat göra tantljud?

– Det kanske har med försiktighet att göra. Att vi drar tillbaka våra mustiga uttryck med åldern, tror Marie-Louise Thorman, beteendevetare och expert på klimakteriet. Nackdelen med tantljud är otydligheten. Kanske är det också så att många kvinnor som fått lära sig att inte ta plats och genom att använda sig av små korta utrop och fraser syns och hörs man lite grann. Vill du nå fram med ditt budskap är det bättre att säga som det är.

– Såna här ljud är mångtydiga. Risken är att man inte förstår vad den personen säger, konstaterar Elaine Ekswärd.

Svar på frågan om jag börjat med tantljud

Tyvärr eller vad det nu är så har jag definitivt börjat med tantljud men kanske har en lite bit kvar i alla fall.

12 thoughts on “Har jag börjat göra tantljud?

Add yours

 1. Haha, tant ljud..nja..men visst att tanter har vissa sätt att uttrycka sig på har jag märkt, men särskilda ljud? det har jag verkligen inte märkt eller så är gamlingarna i min omgivning bra på att dölja dom

 2. Herregud vad mycket tant jag är.. herregud… var du tvungen att skriva detta?? Nu vet jag inte om jag vill träffa dig mer 😉
  Kramen

 3. Tut-tut säger jag nog, ha ha! Tex om jag kommer med cykel och vill göra någon uppmärksam, Det andra kan jag nog inte riktigt skriva under på ännu.

 4. Detta hade jag ingen aning om. Tror jag inte har någon tant varning än. Men händer att jag säger ojoj och mmm. Så ja kanske lite? 😂

 5. Detta har jag läst också, men vågade inte skriva om det hihi. Tantvarning här också kan jag säga. Ser att vi är en del tanter på din sida så vi kanske får ta på oss våra hattar och blommiga klänningar och göra stan osäker någon gång. Fick en sådan syn framför mig nu hihi..

 6. Ha ha…
  Aldrig tänk på vi lägger oss till med tantljud.
  Kan inte komma på att jag använder något av dessa ännu, men vem vet, de kanske finns där utan att jag tänker på det 😀

 7. Hahaha hade ingen aning om att det här var tant ljud 🙂 Då är jag med en liten tant i så fall 🙂 viste inte ens att det fans nått som hette tant ljusd:)

 8. Jag visste inteckna att det fanns något som hette tant ljud. Men där fick jag lära mig något nytt 😉

 9. Hahaha! Då har ja varit tant i hela mitt liv 🙂 Å andra sidan kallar jag mej ju ofta för en liten tant och en del blir sååå irriterade på det 🙂

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: