Dagen som älskas eller hatas

Hej

Så krasst kanske det inte är egentligen men som med alla kommersiella dagar älskas eller hatas de. Eller inte tycks om och inte gillas alls. Personligen så har jag alltid haft lite svårt för alla dagar då man förväntas att göra och bete sig på ett sätt. För alla passar inte det att fira de dagarna. Alla dessa dagar är tänkta att firas med någon eller några och alla har faktiskt inte någon att fira dagen med. Så jag sänder en extra tanke att tänka på alla dem som inte vill, kan eller har några att fira med.

Dagen som älskas eller hatas

Jag pratar så klart om Alla hjärtans dag! Hur ställer du dig till den omdebatterade dagen? För mig är dagen en ganska söt dag så länge det håller sig på den nivån. Minns att förr skulle man gärna överbräcka varandra med att göra mer och bättre saker med och för sin partner. Det blev nästan lite smått löjligt när man ansåg sig själv som mest lyckad när man slagit på större än störst denna dagen. Tyvärr så halkade väl även jag på den trenden och allt skulle vara rosenrött och skimrande.

Göra slut på alla hjärtans dag

Att göra slut på självaste kärleksdagen det hör kanske inte till vanligheterna men jag har gjort det vid två tillfällen. Andra gången var det nog mest ett konstaterande att P och jag var tvungna att släppa varandra för vi hade redan gått vidare. Första gången däremot var lite suspekt och nästan komiskt så här många många år sedan. F och jag hade slagit på stort och firade all in med allt vad det innebar på det glada 90-talet. Framåt små timmarna tog F upp en diskussion om hur vi ville leva våra liv om tre år. I hans plan fanns inte jag med någonstans.

Gissa om jag blev både häpen och rent ut sagt förbaskad. Fredrik, hans plan var att pluggat klart och börjat sin fina karriär på allvar vara förlovad med en flickvän som passade in i hans liv. Denna flickvän skulle vara mörkhårig och som F pluggat till sig en akademisk utbildning och satsa på en respektabel karriär. Hoppsan hejsan sa jag där och då. Var på jag skickade honom åt pipsvängen.

Han fick snällt ta sina presenter som jag fått och sina egna från mig och lämna hotellet. Sedan den dagen sågs vi bara vid ett tillfälle då vi bytte eller lämna tillbaka saker som vi haft hos varandra. Det ska även sägas att vi vid detta tillfälle varit ett par i över 2 år.

Att vara flickvän i väntan på den rätta det kunde gärna någon annan få vara men inte jag.

Varför firar vi Alla hjärtans dag?

I Sverige började vi fira dagen 1956. Det var den svenska handeln som introducerade dagen för oss som försäljningsknep för att vi skulle köpa blommor och presenter. Visst kan vi enas om att det lyckats!

”Alla hjärtans dag är en kalendarisk högtid som är ny i Sverige och Norden, trots att den har medeltida ursprung. Dagens namn är Valentin efter ett romerskt helgon, om vilket inte mycket är känt. Anledningen till att han är ihågkommen i vår tid är att 14 februari på medeltiden ansågs vara den dag då fåglarna bildade par. I England och Frankrike utsågs byns pojkar och flickor till låtsaspar för ett år på Valentindagen. Det har lett till att Valentine’s Day har varit en romantikens dag i England ända sedan medeltiden.

De första mångfaldigade Valentinkorten dök upp i England på 1400-talet, och under 1700-talet såldes kommersiellt framställda kort. Man såg också denna dag som vårens första dag. I vår tid har det uppstått en romantisk legend utan historisk bakgrund som har till syfte att förklara Valentin brevens ursprung. Den berättar att den fängslade Valentin lärde känna fångvaktarens dotter, och innan han dog skrev han ett avskedsbrev och undertecknade med ”din Valentin”. Det skulle vara det första Valentin brevet.” från Nordiska museet.

Såklart firade vi hjärtan dagen lite här hemma också

Jodå det firades lite här hemma med några småpaket och god fika på kvällen. Jag bjöd mig själv på ett glas rött och kikade på film med tända ljus under filten. Supermysigt måste jag säga.

Jag fick ett hjärta när jag tryckte ut balsam i handen. Tack!!! Sådana små påminnelser är guld värda och ger alltid lite extra kärlek och omtanke.

 

 

6 thoughts on “Dagen som älskas eller hatas

Add yours

  1. Jag tycker som du, det är en gullig dag men kan hålla sej på en rimlig nivå. Jag fick nog redan i skolan, då man skulle rita ett hjärta och ge till någon i klassen. Jag tyckte så otroligt synd om dem som inte fick något och det där har gnagt i mej sedan dess. Så nej, vi firar det inte något särskilt – däremot alla andra dagar, bara för att 🙂

  2. Jag tycker också att den är lite överdriven, lagom är bäst! 😉 Vi ger inga presenter eller blommor, utan åt bara lite extra gott och hade mysig kväll tillsammans. <3

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: