VÄNLIGA VECKAN

Hej

Hur många kände till att det varit och fortfarande är vänliga veckan denna vecka? I en tid som denna med alla möjliga dagar och veckor att uppmärksamma är det lätt att glömma och missa någon. Jag hade faktiskt koll på veckan även om jag kanske inte varit så snäll som jag önskat. Egentligen vet jag inte vad jag skulle gjort som var ovänligt men känslan av att alltid kunna göra mera och bättre kanske kan vara bra att ha. Vänliga Veckan startades av Läkarmissionens grundare redan 1946.

Vänliga Veckan

Veckan infaller varje år i februari för att påminna oss om vikten av att vara vänliga. Temat för året är ”Var vänlig mot någon som har haft ett tufft år” . Ett tema som alla säkert kan ta del av för nu om aldrig förr har vi alla haft det tufft på något sätt. Covid har ställt till det för oss alla på något sätt för att bara lyfta fram en sak som kan varit tufft.

Vänliga veckan instiftades 1946 av Harry Lindquist på Läkarmissionen. Han fick idén efter att ha hört en minst sagt tråkig berättelse. En trafikräknare hade under sex timmar scannat av förbipasserande. 8 569 av de som passerade såg ut som om de var på väg till en begravning. Endast 12 personer log. Därför instiftade han Vänliga Veckan med ständigt fokus på vänlighet i trafik, hemma och på jobbet.

Visa den där extra vänligheten som behövs

Ofta tycker jag personligen att vänlighet handlar om sunt förnuft. Behandla andra så som du själv vill bli behandlad. Men tyvärr så tänker inte alla som  du och jag. Nu har vi egentligen bara en dag på oss att vara extra vänliga vilket är lite synd kan jag tycka. Så jag tycker helt klart att vi fortsätter att skicka snällkarameller till människor som vi upplever behöver uppmuntran och ett vänligt leende på vägen. En snällkaramell kan enligt bildens upphovsman Louise Edlund innehålla allt möjligt – bara det är vänligt.

 • Vem i min närhet har haft ett tufft år?
 • Hur skulle jag kunna visa den personen extra mycket vänlighet nu?
 • Hur kan jag visa mer vänlighet i vardagen?

Vem vill ni skicka en snällkaramell? 

Jag skulle vilja skicka en snällkaramell till Maria min samtalsterapeut som hjälpt och stöttat mig enormt mycket ända sedan i slutet av sommaren. Maria har verkligen varit en stjärna som lyssnat och ibland ställt obekvämt jobbiga frågor vilka hade ett syfte vilket jag förstod efteråt. Stort Tack Maria.

Sedan vill jag även skicka snällkarameller till alla lärare som kämpar på trots att pandemin härjat och fortfarande gör. Lärarna är en yrkeskategori som vi ofta glömmer bort när vi pratar om alla hjältar som står upp för att bekämpa pandemin. Tänk även en extra tanke på alla lärare som måndag till fredag finns på plats för att undervisa och ta hand om alla barn och ungdomar så att vårdnadshavare ska kunna arbeta trots att landet varit lamslaget av corona. Alla dessa hjältar har även jobbat mestadels utan både handskar och ansiktsmasker vilka flera andra yrkesgrupper haft tillgång till. Heja er alla fina lärare. Utan er hade Sverige aldrig klarat pandemiläget så bra som vi gjort.

PUSS & KRAM

12 thoughts on “VÄNLIGA VECKAN

Add yours

 1. Hade ingen aning om att det var vänliga veckan. Håller med dig att om att mycket vänlighet handlar om sunt förnuft 😊 Alla lärare, pedagoger och andra samhällsviktiga yrken förtjänar verkligen en eloge för allt sitt slit under pandemin

 2. Det har jag missat. Ja lite mer vänlighet skadar aldrig. Vi är rent generellt väldigt dåliga på det. Just i år behövs det mer än någonsin

 3. Det visste jag inte och har därav missat. Tycker det är så viktigt att visa vänlighet varje dag. Håller med om att lärarna ska hyllas i denna pandemi ( vilket jobb dom gör).
  Hoppas du har en mysig söndag

 4. har aldrig hört om vänliga veckan, kanske man borde satsa lite mer på ”pr” trots att det är en så gammal idee. Vi firar ju vän-dagen här i finland i stället för alla hjärtans dag

 5. Kände inte till att det är vänliga veckan – å andra sidan tycker jag att varje vecka bör vara vänliga veckan för livet och samhället skulle vara så mycket bättre om att fokuserade mer på att vara vänliga mot andra än på våra egna behov.

 6. Kände inte alls till vänliga veckan och kan komma på flera som missat det denna vecka. Skickar en smällkaramell till min vän som haft ett riktigt tufft år och som dessutom är sjuksköterska och kämpar på under pandemin ❤

 7. Jag läste om vänliga veckan för ett tag sedan minns inte var.
  Jag tycker det är kul att le mot främlingar. Smile, it confuses people. 😁

 8. Det e fint o uppskatta varandra o ge kärlek till de man tycker om 🙂 jag uppskattar min familj o mina vänner:)

 9. Jag hade aldrig innan jag läste detta inlägg hört talas om vänliga veckan. Så bra koncept verkligen. Tycker vi borde vara mer vänliga åt oss själva med 🙂

 10. Jag blev faktiskt lite besviken tidigare idag när jag insåg att det var vänliga veckan FÖRRA veckan!! Har helt missat det och tycker att det är synd att det inte uppmärksammats mer. Förra året skrev jag om det i bloggen och hade faktiskt tänkt ha med det i år också, Men tji fick jag alltså!

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: