Visst kan man frysa såpbubblor

Halloj

Snö och is är fantastiska fenomen att experimentera med både som barn och vuxen. Jag är ju ett utebarn och dessutom ateljerista  vilka har som har som uppgift att utforska olika material och de estetiska lärprocesserna. De sista blommorna jag fick i samband med min födelsedag hade börjat krokna så om jag skulle göra några islyktor med dem var det igår. Visst kan man frysa såpbubblor. Frysa såpbubblor har jag gjort många gånger med barnen på jobbet och även med mina egna genom åren.

Visst kan man frysa såpbubblor

Igår var första gången jag fick huvudbry när jag tänkte eller skulle testa blåsa såpbubblor i kylan igen. Det måste bara bero på bubbelvattnet eller vad det nu kallas för vätskan som ska blåsas. För bästa resultat bör temperaturen helst ligga på eller under 6 minusgrader. Det går visserligen att frysa bubblor även i mildare väder, men det är svårare och tar längre tid.

Förr blåste jag oftast såpbubblor vintertid med hemmagjort recept med glycerin i vilket gör dem lite tjockare och mer hållbara. Med köpebubblorna smäckte de sönder så fort de tog snö. Det knäppte eller smäckte på snön när de landade vilket i sig var en ny grej. Men långt ifrån tanken. Så idag ska det handlas hem glycerin för skam den som ger sig när det funkat kanonbra alla andra gånger jag blåst bubblor vintertid. Håll tummarna nu för att jag kommer lyckas i eftermiddag. Lovar att återkomma om det funkar eller helt enkelt är fel på mig som blåsare.

Ett tips är att inte blåsa såpbubblorna mot någonting utan istället blåsa en bit ut i luften och låta dom landa fritt. Det är lättare att få bubblorna att hålla när det är vindstilla. Nästa tips var extra noga med att såpbubbelblandningen inte blir löddrig för då går det nästan omöjligt att blåsa bubblor.

Recept för er som är nyfikna:

  • 35 ml diskmedel
  • 35 ml glycerin
  • 2 kryddmått socker
  • 200 ml varmt vatten

Detta funkar lika bra på sommaren då detta går att använda när man vill göra superstora egna bubblor med alla möjliga former att blåsa dem genom.

Ta tillvara på vissna blommor

Gårdagens andra projekt var att göra nya islyktor medan jag hade färgglada vissna blommor som gick att använda. Vissna blommor så att använda och leka med på hur många olika sätt som helst. Varför inte rita med dem eller lägga dem i varmt vatten och skapa färgat vatten som ni sedan kan lägga i en vattenspruta och speja på antingen papper eller snön.

Medan jag väntade på att isen skulle frysa till lite så det gick att få några blad att fastna lite längre ner i vasen tog jag en kaffe ute på trappan. Innan jag gick ett varv med kameran bara för att. Slå bort lite tid medan jag väntade och få till några vintriga bilder.

 

9 thoughts on “Visst kan man frysa såpbubblor

Add yours

    1. Frysa såpbubblor har jag funderat mycket på sistone veckan. Vill gärna testa och sedan fotografera, men jag har inte riktigt haft tiden att göra det ännu. Perfekt nu när det är då kallt. Snart kanske jag tar tag i det där 😀

  1. Det där med såpbubblor är ett projekt vi ska testa nu när det är så kallt, nån dag… den där dagen verkar bara inte komma för jag glömmer bort det hela tiden 😛

  2. Har sett att ekotipset berättade om att blåsa såpbubblor på vintern. Skall tydligen också gå att göra en öggla av ståltråd och låta bubblan frysa där ”oblåst”. Blir vackra mönster då

  3. Men vilken kul grej. Det har jag aldrig hört talas om. Gillar ju att göra allt sådant med barnbarnen. Glycerin. Vart köper man det?

  4. Åh jag har aldrig tänkt tanken att man skulle kunna göra frusna såpbubblor. Gud så roligt. Jag ska kolla med Mira om vi inte ska testa. KRAM

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: