Lekhjälmar och Tulpaner

Hej

Läget med er idag? Med mig är det bara bra. Lekhjälmar och Tulpaner. När jag var inne på Plantagen idag mötte jag bekanta som jobbar inom förskolan som stod och pratade om hjälmar. Lekhjälmarnas vara eller icke vara i förskolan bland annat. På något konstigt sätt blev jag en del i det eller det var kanske inte så konstigt eftersom vi alla jobbat i samma sektor. Varför sätter föräldrar hjälmar på barn när de ändå sitter helt fel?

Lekhjälmar och Tulpaner

Lekhjälmarnas vara eller icke vara. Varför önskar förskolan att barn på förskolan ska ha en fungerande lekhjälm på vinterhalvåret eller när de är i backarna? Av samma anledning som de flesta vårdnadshavarna sätter hjälm på barnen. Att skydda barnens huvud om de bli pååkta i backen eller skulle ramla på isen och slå i huvudet.

Allt för ofta kommer föräldrar med icke godkända hjälmar som saknar det gröna spännet. Det gröna spännet har en funktion som gör att det löser ut vid en dragkraft som är minst 9 och högst 16 kg. Detta för att barnet inte ska bli hängande i hjälmen om barnet skulle fastna. Nej, det finns ingen lag kring barnhjälmar med grönt spänne. Lagen handlar om att barn under 15 år ska använda hjälm eller annat lämpligt huvudskydd vid cykling. Särskilt när det ska åkas skridskor dyker hjälmar upp som kanske föräldrarna själva hade som barn.

Föräldrar ta en ordentlig titt på hur era barns hjälmar sitter. Sitter de fel gör de ingen nytta och kan orsaka mer skada än nytta. Ta er en noga titt på NTF och vad de säger om hjälmar. Varför behövde jag dela detta kan man ju undra. Av den enkla anledningen att jag arbetat på förskola för många år sedan då  ett barn föll illa i pulkabacken och fick men efter ett slag i huvudet. Plus att jag tycker att jag själv ser bilder på barn där hjälmen sitter helt fel och inte skulle göra den nytta den egentligen skulle.

Smet in på Plantagen

Idag när jag var ute på min uppdragsrunda stannade jag till på Plantagen och filurade en stund. Himla tur det för innan för entrén blev jag påmind om att det är tulpanens dag på fredag. Tänker ni köpa tulpaner då? Det kan ni ge er på att jag ska göra. Tulpanerna är så älskade särskilt på vintern tycker jag.

Pilpiedestaler är så fina

Finns det fler än jag som är lite förtjust och fascinerad av pilträd och vad man kan göra med dem. Vårt pilträd är på g men inte alls så stort att man kan bryta grenar för att skapa annat ännu. Jag var riktigt sugen på att köpa med mig den piedestalen som var i mellan storleken. Men vad skulle jag göra av den nu? Det är ju trots allt en bra stund tills det blir vår igen.

Dags att snart böra göra kväll tror jag minsann.

 

 

 

 

 

 

12 thoughts on “Lekhjälmar och Tulpaner

Add yours

 1. Hm… vi har extremt mycket pil på gården och slänger det mesta på komposthög … vad gör du med de där piedestalerna? Planterar blommor som får klättra eller? Man borde ju kunna göra egna.

  Jag håller med o
  Hjälmarna sitter de fel eller inte har det gröna spännet kan de vara till mer skada än nytta

 2. Var noga med att hjälmarna skulle vara godkända när barnen var små, men insåg att det inte var så vanligt… Kan ju tycka att det är helt galet att inte alla hjälmar som säljs är godkända och har det gröna spännet!
  Japp, jag ska köpa mig en stor bukett tulpaner på fredag för att inviga helgen!

 3. Åååhh jag måste till plantagen imorgon, ska ha 6 buketter 😍 älskar tulpaner…. Jag måste faktiskt in och läsa på om hjälmar känner jag. 👌

 4. Så är det ju med all säkerhetsutrustning. Den ska sitta korrekt. Känner så med alla munskydd, och jämför det med bilbälte, och du med hjälm nu. Funkar och är jättebra in det används korrekt. gör man inte det kan det bli motsatt effekt

 5. Så är det med den mesta säkerhetsutrustning dock, fungerar bara om den används på rätt sätt..tulpaner är fint men brukar inte köpa blombuketter men alla gillar olika

 6. Jätteviktigt att hjälmen sitter rätt. Ser ofta barn i området som cyklar med uppknäppt hjälp, vad gör det för nytta?
  Hade ingen koll på att det är tulpanensdag imorgon men det blir nog ingen bukett här.

 7. Åh nu skäms jag och vill rusa ut från din blogg. Jag använder inte hjälm.. Jag vet att jag ska, men vet inte varför det ska ta emot så jävligt…. SKit, måste köpa hjälm….

 8. Tycker det är svårt med hjälmar. Tex vår 2,5 åring har storlek 54!!! På mössor. Dvs barnhjälmar passar sällan men vuxenhjälmar är fel proportioner

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: