Massor med fluffig snö

Halloj

Ute har det fallit snö idag. Massor med fluffig snö. Underbart att vi fått vinter på riktigt även om den inte varar så länge. För första gången denna vintern har vi skottat nu. Eller Wille har skottat snö inte jag. Varje vinter när det ska skottas snö tänker vi alla på våra gamla grannar Åke och Yvonne. Jisses vad vi saknar dem ibland. De bäst tänkbara grannarna man kunde ha som tyvärr flyttade till lägenhet för några år sedan. Hur som helst som finns det ingen som skottar snö som Åke. Flera gånger om dagen var Åke ute och styrde upp oss alla på gatan med skottandet.

Massor med fluffig snö

Det toksnöade verkligen idag när jag var ute på dagens PW i skogen. Himla tur att jag hade snöbrallor på mig för bitvis var det snorhalt så jag halkade på rumpan. I en av de större backarna gjorde jag det säkra före det osäkra och åkte kana ner på rumpan. Men vad gjorde väl det för det var ren och skär lycka i hela mig under den snöturen. När flingorna faller mot nästippen och landar kan man inte annat än att små le.

Vackra vita gråa värld så välkommen är du

Tänk att för bara några veckor sedan var allt grönt med lite bruna inslag. Var sak och tid har allt sin alldeles egna tjusning. Visst är det allt så…

Mjuka och goda tekakor

Jag har haft så mycket speed och go idag. Bakat, lagat mat, varit ute pw, snurrat ljus, vikt och limmat stjärnor, skrivit en del och planerat både hit och dit. Sitter nu och lyssnar på Ulf Lundells spelning på Cirkus i fjol som han spelade in under pandemitiden för alla som vill lyssna nu när den sänds. Han har allt en härlig röst Lundell måste jag säga.

Stopp och belägg nu skulle jag prata om tekakorna som jag bakade i eftermiddags. De blev  kanonbra om jag får säga det själv. Förr var jag usel på att baka bröd. Det stod på min bucketlist i höstas men jag klarade inte det målet. Men nu är jag på god väg att börja få till det för mig och mitt brödbakande.

Mjuka och goda tekakor

Ugn 225 grader

100 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst

2 msk honung

1 tsk salt

Ca: 10- 12 dl vetemjöl

1 skvätt olivolja

Så här gör jag:

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken och värm till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i den fingervarma degvätskan.

Rör tills jästen har löst sig och tillsätt olivolja, honung och salt. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta  med degen i fem minuter.
Låt jäsa 15 minuter. Dela upp degen i cirka 16 delar. Rulla ut bröden och platta till med handflatan. Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen innan de ska in i ugnen.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter. Tills bröden fått en fin färg.

All lycka till /Kamilla

10 thoughts on “Massor med fluffig snö

Add yours

  1. Hembakad bröd är ju verkligen ändå det bästa 🙂 Men vad mycket snö ni fått ser underbart ut med det här vita vinterlandet 🙂

  2. Visst är det ändå härligt med snön som äntligen har kommit nu?. Det blir så vitt och ljust ute 😍 tekakor är jättegott tycker jag 🙂

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: