Riktigt fin fina kanelbullar

Halloj

Här hemma har vi bullfest just nu. Efter middagen fick jag feeling och började baka både bullar och kärleksmums. Är det så ni är fikasugna är det bara att komma över. Riktigt fin fina kanelbullar, perfekt luftiga med jämnt fördelad fyllning och lagom stuns, kommer alltid vinna över kakor och kladdkakor på fikastunden. Men hur får man de bästa kanelbullarna egentligen? Hur gör ni?

Riktigt fin fina kanelbullar

Många pratar om mjölet att det är viktigt att använda färskt mjöl. Det sägs att vetemjöl special innehåller mer protein och gluten, vilket ska göra jäskraften kraftigare och ge ett luftigare bullar. Själv har jag inte märkt någon skillnad alls. Däremot tycker jag att det är viktigt att inte använda sig av för mycket mjöl. Degen blir mjöltung och hård och stum. Jag som är sämst på att följa recept över lag säger stirra er inte blinda på mängden mjöl som det står i receptet utan gå på känslan istället.

Nästan viktigare när man pratar om degen är att man inte smular ner jästen i för varm degvätska. Fingervarmt eller 37 grader är en bra tumregel att förhålla sig till. Skulle ni inte orka vänta på att vätskan svalnar till exempel – häll i lite kall extra mjölk.

Vaniljsocker och kanel som fyllning

I degen lägger jag alltid ner lite stött kardemumma. Jag är ett super fans utav kardemumma och vill helst ha det i alla koppar kaffe som jag dricker. Som fyllning brer jag rumsvarmt smör och stör strösocker över. Därefter pudrar jag vaniljsocker och kanel som sätter smaken och stucket på mina bullar.

Mera bulltips

Låt verkligen bullarna och degen få sin jästid för att få upp sim fluffighet. Tänk på att smöret ska vara rumstemp på och inte smält. Degen  vill jäsa på ett dragfritt ställe. När det ska bakas bullar är det alltså inte läge att börja vädra. Jag vet med mig flera som täcker degen när den ska jäsas med med plastfolie istället för den klassiska bakduken. En  gång testade jag med folie men det var inget för mig. Jag kör på med hederlig duk över även framöver.

Bullar i födelsedagspresent

Nu ska jag skryta lite om mig själv. Jag är en hejare på att baka bullar. Även min mamma och farmor bakar och bakade bästa bullarna. När jag var barn önskade jag mig alltid en påse bullar av farmor för om jag skulle bjuda er på några bullar förutom mina och mammas är det farmor Elsas bullar. Jag fick också mina bullar varje år ska tilläggas.

Nu är jag nyfiken på vad ni har för hemliga knep med bullarna? Tell me your secret.

 

 

 

 

 

10 thoughts on “Riktigt fin fina kanelbullar

Add yours

 1. Men så mycket gott du visar. Kommer gärna om ett par timmar på bullfika hihi. Var längesen jag bakade vanliga kanelbullar nu, men det kanske är dags snart. Tyvärr äter jag det ju då också. Varma bullar med standarsmjölk. Det är mumma

 2. Måste erkänna att jag också är en hejare på att baka bullar – men har börjat experimentera lite mer. I princip tänker vi likadant när vi bakar. Jag ser också till att degen verkligen blir välknådad och att inte snåla med fyllningen.

  Problemet är att det är roligare att baka än att äta, det tycker inte maken som gärna äter dem, men han har diabetes och ska inte äta så mycket sötsaker (tyvärr då han är ett riktigt kakmonster) så jag kan inte baka så mycket som jag skulle vilja.

 3. Så gott med bullar! Det är viktigare att degen känns bra än att följa receptet helt.
  Försöker dock att undvika baka så mycket då man måste ju äta upp någon gång också 😅

 4. brukar ha i ett ägg i bullarna fast att det inte ska vara det, och knåda degen hjättelänge då blir de luftiga..mm kanelbullar och kärleksmums..nu blev jag sugen på att baka, kärleksmums är ju så gott

 5. tips på ännu mera fluff i bullarna är att inte smälta smöret utan röra ner det (måste vara mjukt/rumstemp). går dock inte att göra det med traditionella recept för då blir proportionerna fel, utan man måste ta ett med nedrört smör i

 6. Jag har aldrig bakat bullar men däremot kärleksmums eller mockarutor det är ju så gott. Hade gärna kommit över på en fika hos dig. Nybakta bullar är så gott 🙂

  1. Visst är det allt lite roligt hur många olika namn samma kaka kan ha. Min mamma har alltid kallat kärleksmums för Kajsas rutor till exempel. Sov gott!!!

Kommentera

Up ↑

%d