Kikar ut bakom rullgardinen

Foto: Copyright 2020. All rights reserved

Hej Hej

Varför är det så himla mörkt och trist ute varje dag? Det känns som hela veckan än så länge haft rullgardinen nerdragen. Kikar ut bakom rullgardinen. Mörkret påverkar oss på gott och ont. Blir du trött och nere när dagarna krymper? Jag trodde inte att mörkret påverkade mig så mycket men sanningen är den att jag tråkar ur och blir lite nedstämd.

Bild från skogen igår.
Kikar ut bakom rullgardinen

Jag hade planerat hela veckan att på fredagen skulle jag ta mig in till stan och kika på julen. Det tog faktiskt emot lite att dra mig till stan. Att välja gå runt i mjukisar och raggstrumporna är så mycket lättare när hela världen är mörk. Snälla vädergubben kan vi inte få lite snö nu så världen lyser upp lite. Hur som helst så kom jag iväg vilket var precis vad jag behövde. Jag kikade på Stockholm bakom rullgardinen kan man säga. Fredagsfokus med lurarna i öronen och runt runt i stilla ro på små äventyr i stan.

Julen på NK

När mitt egentliga uppdrag var överstökat gick jag bort till NK. Jag tänkte att jag var tvungen att ge årets skyltfönster en ny chans när jag blev besviken på dem förra gången. Det är allt för deppigt när tomten inte sitter i entrén och låter alla som vill få lämna sina hälsningar och få en kram av självaste tomten. Visst känns det i hjärtat särskilt nu kring juletid att 2020 var och är ett dystert år.

Hur som helst den vackra granen hänger i taket även i år och är lika vacker som alltid. Jag smet även ner till NK Thé och kaffe och köpte med mig nytt the hem. Hitta vackra ting varvet blev kortare men visst såg jag fin fina saker som jag mer än gärna skulle vilja ha i julklapp.

Lunch på Panorama

Planen var att jag skulle gått från city genom Gamla Stan mot Söder och åka därifrån hem men det kändes inte så mysigt när det regnade. Så jag fick tänka om helt enkelt. Jag snurrade upp i rulltrapporna till Panorama i Kulturhuset och åt lunch. Utsikten där uppifrån är inte fy skam även om som sagt vädret inte alls bjöd upp till dans idag. Fisk med en tomatsås och saffrans ris satt fint i min hungriga mage.

Konstverkstan i Kulturhuset

Konstverkstan är Kulturhusets verkstad där barn och vuxna får möjlighet att skapa, tillsammans eller var för sig. Självklart håller de stängt nu under rådande pandemi. Men alla som fortfarande är sugna på att skapa kan hämta en kostnadsfri Take Away-påse hos dem och arbeta med hållbart hantverk hemma. Påsarna kan hämtas utanför Konstverkstan i Kulturhuset. Självklart blev jag nyfiken och tog en påse med mig hem.

I påsen fanns vävram och remsor för att göra en mini-rya. Allt material är återbrukat. Så väl hemma vid köksbordet satte jag igång att knyta min egna lilla ryaväv. Jag bara älskar konceptet att kunna ta med en pysselpåse hem.

Dagens tips för andra som är kreativa och gillar att skapa är att följa Konstverkstans julkalender. Ett tips per dag på hantverk eller något annat du kan göra hemma.

Thé och badbubblor i Fredagspresent

Veckans fredagspresent fick bli två nya the från NK. Valde ett thé med glögg smak och barnens favorit med smultron som alltid går hem. Dessutom fick jag en bubbel limpa med badbubblor från LUSH. 

Något som jag uppskattar är när butiker har handsprit vid ingångarna i sina butiker. LUSH hade tagit det ett steg extra och krävde handtvätt vid ett av handfaten för att få komma in. Det kanske var att gå lite för långt när alla då klämde på samma tvål. Vad vet jag? Jag preppade mig snabbt därefter med min egna handsprit.

Fredagsfika på Vete-katten

Vete-Katten grundades redan 1928 och finns på senaste år som filialer på några ställen runt om i stan. Konditoriet på Kungsgatan är ofta välbesökt och har en välkänt rykte. Filialen halvvägs ner eller upp vid Pendeltågen nedgång från Klarabergsgatan är min favorit. Där är det oftast lugnt och skönt och jag kan sitta och spana ut på alla som är på väg någonstans utanför fönstret. Där hamnade jag idag när det var dags att bjuda mig själv på fredagsfika. En slät kopp kaffe och en saffransmuffins slank ner.

Stockholm är lugnare inte som hemma i Tumba 

Väl hemma efter skapandet hamnade jag mer datorn i knäet. Stockholm var lugnt och skönt och alla har bra koll på läget kan jag säga. Annat är det hemma i Tumba och i andra förorter som jag besökt sista veckan. Jag kan inte sätta fingret på det men så har det varit sista gångerna som jag varit någonstans att Stockholm har full koll på läget medan de yttre områdena inte tänker eller beter sig riktigt lika. Varför har jag ingen aning om det är bara känslan jag får.

 

7 thoughts on “Kikar ut bakom rullgardinen

Add yours

 1. Kul med pysselpåsen, hoppas du fick en rolig stund med pysslande.
  Ja man kan ju inte säga annat än vädret ganska trist. Inte speciellt juligt. Skulle vilja upp till stan och se julskyltningen och även till vår folkets park som ska vara ett riktigt vinterpalats.
  Själv har jag hoppat ner i mina nya mjukiskläder, det är så skönt
  Kram Kajsa

 2. I Göteborg sköter sig de flesta rätt dåligt faktiskt. ’sen har vi olika köpcenter man kan besöka, Nordstan och Frölunda är inte så bra, utan tar mig hellre utanför stan lite till Allum i Partille eller Kungälv där jag jobbar. Hur som helst så verkar du ha haft en supermysig dag. Själv missade jag allt vad FFF var idag

 3. Du är inte ensam om att bli nere när det är mörkt ute. Jag tog mig också ut på en promenad men det tog emot lite. Men skönt var det 🙂

 4. själva mörkret stör mig inte speciellt mycket men just det gråa vädret….det stör mig…lite snö hade piggat upp, om det bara hade fått bli liggande.
  vilken smart idé med take away pysselpåse och den där fisken såg verkligen god ut, det var inte smakkombinationer som jag själv hade kommit på men kanske ska våga exprimentera med smaker lite mer

 5. Så kul att de ordnat pysselpåsar att ta med hem, såg mumsigt ut både med mat & fika och nu längtar jag verkligen tills pandemin är över eftersom dina inlägg verkligen får mig att sakna alla upplevlser i Stockholm. Lät som en bra fredag i alla fall

 6. Vad skönt att du kom iväg trots allt. Det verkar som att det inte är något du borde ångra! Jag är också så sugen på att stanna till och fika och mysa på stan. Pyssla gör Mira gärna här hemma:)

 7. Håller med dig om att det blir lite deppigt med mörkret. Lite dagsljus gör så mycket!
  Skönt för dig att du kom iväg lite iallafall 🙂 vad roligt att de fixar en kreativ påse istället 😊

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: