Kladdkakans dag och min namnsdag

Hej

Idag är det en himla bra dag. Kladdkakans dag och min namnsdag. Jag har nämligen fått namnet Ingela i tredje namn av min kära farmor. Ett namn som jag om jag ska vara ärligt aldrig tyckt om. Säkert för att mina kära syskon retade mig för Pinglan när jag var barn och yngre. Idag kallar de mig fortfarande för Pinglan men nu när jag blivit äldre kan jag lätt ta det smeknamnet från dem. Hur som helst har man namnsdag så ska det firas så bara är det.

Kladdkakans dag och min namnsdag

Kladdkaka är en av våra mest älskade svenska kakor som är otroligt god. Inte konstigt att den har fått en egen dag! Tilda är en mästare på att baka just kladdkaka vilket jag aldrig lyckats bra med. Så när jag dessutom har namnsdag idag bad jag snällt att hon skulle baka till oss här hemma.

Några saker ni kanske inte visste om kladdkakan

Förra året var kladdkaka ordet det allra mest sökta ordet inom matsegmentet på Google. Nätet svämmar över av sidor om hur man bakar godaste kladdkakan. År 2010 räknade man med att varje svenskt hushåll bakade i genomsnitt två kladdkakor per år, en siffra som inte överträffas någon annanstans i världen. Den siffran slår vårt hem flera gånger om. Här gillar vi både fika och choklad.

Ingela är ett kvinnonamn med tyskt ursprung

Tycker ni om era namn? Ni kanske rent av ändrat era namn? Namn har jag alltid tyckt varit så roligt. Ända sedan jag var barn och tittade på Den vita stenen med Hampus och Fidelie har jag sagt att Fidelie det skulle min dotter heta om ja fick någon. Tyvärr så ratade R det namnet så jag blev utan en Fidelie. Jag får väl döpa min kommande lilla hund till det. Jag fick namnen Anna Kamilla Ingela och både Anna och Kamilla tycker jag om.

Ingela kan också ses om en diminutivform av Inga, vilket betyder ? Den av guden Ing skyddade. Vem var den där guden Ing? Jag har aldrig hört om hen. Känner ni till den guden? Jag får allt ta och googla på Ing.

 

18 thoughts on “Kladdkakans dag och min namnsdag

Add yours

 1. GRATTIS på din namnsdag Pinglan =) Det är inte illa med två kladdkakor om året per Jag trodde att det skulle vara fler. Vi fuskade och köpte en färdig.. Bara du säger ”Vita Stenen” så hör jag den där låten i huvudet och minns hur mycket jag ville ha en vit sten hahahah
  KRAM på dig

 2. Grattis på namnsdagen!
  Vad gott med kladdkaka 😍 Är inte så förtjust i chokladkakor annars, men kladdkaka är gott.

 3. Grattis på namnsdagen 🙂 Tänkte baka kladdkaka igår, men det blev inte av. Hade sessan här och då vi kunde göra det ville hon vara vila och titta på youtube på min telefon

 4. Nämen åhh vita stenen…vad jag älskade den serien och kan än idag se så många sekvenser ur den för min inre syn. Här tycker vi också om kladdkaka och provar gärna nya recept men det vi använde i går blir nog det vi håller fast vid…helt perfekt.
  Grattis så här en dag senare på din namnsdag, Jag heter Diana efter jaktens Gudinna, min far (som tyvärr dog innan jag föddes) ville ha en dotter med just det namnet eftersom han tyckte om att jaga….sen heter jag Johanna och det är efter min farmor, min dotter heter också Johanna i andra namn och det är efter mig (hennes två andra förnamn Marta Cecilia varav vi använder båda kommer från två systrar på hennes fars sida) Sonen heter Karl som män haft under århundraden bak i min släkt och som min far hette, sen heter han Georg efter sin pappas styvpappa och Bertil också efter sin pappas släkt – så det blir ju KGB i initialer – men medan dotterns hela namn uttalas så går han under KG (KåGe)

 5. Vi hoppade kladdkakan igår, ska äta den till fikat idag istället. Men det är jättegott.. Jag heter egentligen Margareta i tilltalsnamn men använder det så sällan att jag nästan glömt bort det själv, har tänkt att jag ska ändra till mitt andranamn Linda många gånger men hittills har det inte blivit av trots att alla känner mig som Linda. Margareta hette min mamma,mormor och mormorsmor och det har också båda mina barn fått som andranamn..känns som att det ska vara så fast att jag egentligen tycker att det är ett stenåldersnamn och låter gammalt..

 6. Grattis på namns dagen 🙂 så gott med kladdkaka var länge sedan jag bakade det faktiskt men det är ju verkligen himla gott 🙂

 7. Oh vita stenen kikade jag på och Fidelie är ju ett jättefint namn =D, hade jag också kunnat döpt vår tös till, men vart ju annat fint namn =D. Kladdkaka är nog godaste bakverket enligt mig faktiskt och tack för mer info om kladdkakan,

 8. Igår var vi på crossbanan så då blev det ingen kladdkaka. Kanske blir det en idag om huvudvärken bara vill ge med sig.

  Jag heter Emma efter min gammelfarmor och Elisabeth efter min mor som bär det namnet som ett av hennes förnamn men inte tilltalsnamn.
  Huruvida mina namn har någon betydelse vet jag inte.

 9. Määäh jag missade kladdkakans dag, det var ju riktigt klantigt helt ärligt. Men jag älskar kladdkaka. O grattis på namnsdagen

 10. Men gud så gott det ser ut. Roligt att få veta lite mer om kladdkakan. Jag trivs med mitt namn. Mina föräldrar döpte oss barn efter filmskådespelare. Jag är döpt efter Elizabeth Taylor 🙂 Kram

 11. ÄLSKAR kladdkaka! Men den måste vara kladdig! Jag har slängt en nybakad kladdkaka bara för att den inte var kladdig…. Gör om & gör rätt liksom 😀
  Här blev det också en kladdkaka, testade en ny variant med dulce de leche som var smarrig!

 12. Klart man ska fira sin namnsdag 🙂 Dock firar jag inte min då det är närmast Michaela. Kladdkaka är så gott och det går alltid bra att äta 🙂

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: