Håll i, håll ut och håll avstånd

Hej

Covid-19 påverkar olika människor på olika sätt. De flesta som smittas utvecklar lindriga till medelsvåra sjukdomssymptom och återhämtar sig utan att behöva sjukhusvård. I genomsnitt tar det mellan 5–6 dagar från smittotillfället till det att symptom börjar framträda, men det kan lika gärna ta upp till14 dagar. Håll i, håll ut och håll avstånd. Nu får det vara nog på alla plan känner jag.

Håll i, håll ut och håll avstånd

Det är väl självklart att vi ska göra så gott vi kan för att minska smittan. Men samtidigt är det viktigt att känna till att isoleringen, jobba hemifrån och den rädsla för att drabbas av viruset ställer till det på många plan. Tänker mycket på att den sociala distansering och isoleringen kan öka risken för psykiatriska diagnoser. För att inte tala om alla företagare som kanske inte klarar krisen ekonomiskt. Det flaggas även för att våld i nära relationer ökar och att barnen är särskilt utsatta.

Bilden lånad av Aftonbladet.
Många var tidigare noga

Tyvärr så känns det lite som om Covid delar landet just nu. De som är rädda och undviker det mesta och kanske sitter i karantän hemma utan möten med någon utan egna hushållet. I andra änden har vi de som inte orkar längre. Sedan har vi alla dem som lever men med ett nytt corona tänk i bakhuvudet. Många var tidigare noga med att inte skicka halvsnoriga barn till förskolan. Att åka buss och trängas med andra i fulla bussar undvek många förr. Man undvek även att vara ute och resa och vara på offentliga platser där många vistas.

Från och med att hösten kom svängde många i sina tankar kring covid. Det räcker med att lyssna på förskolans personal där det knappt fanns några barn med snuvig näsa i våras. Nu däremot får förskollärarna vara poliser varje dag om de ska förhålla sig till att inga barn med sjukdomssymtom ska vistas i förskolan eller skolan. Är man i behov av att åka kommunalt till sitt arbete eller skola kliver de allra flesta på utan en tanke på den smått redan överfulla bussen.

Jag blir glad när vi försöker leva

Det pratas om att när vaccinet kommer då blir allt bra. Vilket kan vara en liten sanning. Alla hoppas vi på att utrota covid eller hitta ett vaccin. Men frågan är väl när eller om det kommer ett vaccin som passar oss. Grejen är den att vi alla önskar och vill att covid ska försvinna och att inga fler ska drabbas. Det känns så tråkigt att det blivit en andra våg och att alla är tvungna att gå tillbaka och leva som vi gjorde i våras

Men desto bättre och snabbare vi lyckas med detta, desto lindrigare kommer vi också ta oss ur det. Att visa respekt och förståelse för livssituationen vi nu lever i och att visa att vi bryr oss om våra medmänniskor är viktigt.

Framför allt så tror jag att vi alla måste leva för vem vet vad som händer imorgon. Även nu när vi har pandemi så kan man leva och sysselsätta sig utefter vad som funkar med allt vad det innebär. Att livet blir annorlunda är självklart men att stänga dörren kan inte vara rätt melodi. Man får helt enkelt tänka utanför sin egen box med corona i bakhuvudet.

Så hanterar du Corona-oron

Just nu är det många som kämpar med känslor av oro, rädsla och ovisshet i samband med andra vågen av Corona-utbrottet. Psykologen Anna Jacobson i tidningen Hälsa ger oss hennes bästa råd kring allt från hur man bäst tacklar oron och den sociala isoleringen. Att begränsa tiden då man tar till sig informationen kring covid kan vara bra för att inte fastna i ältande och oroskänsla. Försök att skapa rutiner, ha en aktiv vardag och skapa en känsla av sammanhang och kontroll.

Vill ni gå ut och äta på er favorit restaurang gör det men följ restriktionerna. Är du fikasugen ta din kaffe corona säkert. Behöver ni klippa håret gå och fixa håret utifrån ett säkert corona tänkande . Ni förstår säkert vart jag vill komma.

Tänk Corona Safe men glöm för den delen inte bort att leva och dina nära och kära.

 

 

 

9 thoughts on “Håll i, håll ut och håll avstånd

Add yours

 1. Jag försöker leva så normalt det går. man håller avstånd, man tvättar sig, man minskar på att vara ute mer än nödvändigt och man håller sig och familjen hemma. Man spritar sig och man gör som sig bör. Men vaccinet känner jag väl inte bara kan vara ridande hjälten utan man måste fortsätta minska smittspridningen som sig bör och så som du menar då du skriver med

 2. Jag tycker det är lite tråkigt att det har blivit en andra våg och att vissa inte bryr sig och de som tänker efter. Själv försöker jag hålla avstånd och går och gör saker när jag behöver. Men tänker ändå en extra gång. 🙂

 3. Mycket bra inlägg!
  Jag har en kollega som är sur för att man inte får gå och jobba med en liten förkylning. Hen förlorar ju faktiskt pengar på att vara hemma. Hens inställning gör mig vansinnig! Snacka om att vara egoistisk!
  Mina barn har faktiskt varit ganska befriade från att vara förkylda, vet inte om det beror på att de har blivit äldre eller om det är för att vi har varit hemma mer. Idag är dock den nyblivna tolvåringen hemma med halsont.

  Att följa direktiven är inte direkt svårt men ändå så kan folk inte göra det. Blir så irriterad!

 4. Ja Corona har verkligen drabbat hela värden och alla människor mer eller mindre. Verkar som många slappnar av nu, vilket känns väldigt dumt. Det är inte över.

 5. Bra inlägg! Tyvärr tror jag att det är allt för många som inte bryr sig längre. Har en kollega som tyckte att hans sambo ändå träffar massa människor dagligen då hon jobbar i butik, så de kunde lika gärna ha middagar med vänner.. Jag håller inte med honom, utan tycker att man kan göra det man kan för att minska spridning (även om vi tex hade en middag med nära vänner förra helgen..).

  Här blir det bara nödvändiga besök i affärer just nu tex och helst vid tidpunkter då det är mindre folk ute. Sonen skippar fritids och vi är mycket noga med handtvätt etc. På jobbet är vi bara 5 st och vi släpper inte in några utomstående kunder, de får helt enkelt vänta utanför om de har något ärende till vårt kontor. Så har vi visserligen haft det sedan i våras. Känner hur det kommer närmare och närmare nu och är orolig varje dag för att jag ska vakna upp med symptom. Hela min familj har varit förkyld under de senaste månaderna, så jag väntar bara på min tur..

 6. De borde ha hållit på stränga regler redan i somras och inte lätta på restriktionerna. Visste det skulle bli så här igen och tycker man håller avstånd hela tiden och ha handsprit

 7. Jättebra inlägg!
  Håller med dig att man inte ska behöva isolera sig, men det gäller också att tänka till lite extra med hur man agerar. Man måste inte sluta leva men man ska ändå ta sitt ansvar 😊

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: