Människans sätt att uppfatta saker och ting

Hej

Något som alltid fascinerat mig är hur olika vi människor tolkar olika situationer och ting. Alla uppfattar saker och händelser på olika sätt eftersom alla har olika perception. Detta beror på att varje människa har olika känslor, förväntningar och har utvecklat sitt eget sätt att tolka. Människans sätt att uppfatta saker och ting. Allt vi ser, hör, känner och är med om är vår förmåga att uppfatta och tolka information d.v.s perception.

Människans sätt att uppfatta saker och ting.

Alla uppfattar vi saker och händelser på olika sätt eftersom alla har olika perception. Detta
beror på att varje människa har olika känslor, förväntningar och har utvecklat sitt eget sätt att
tolka. Varför vi tolkar så olika beror på tidigare erfarenheter,  den tankestrukturer man har på ett visst område samt som hänt under ens uppväxt.

Det finns lika många versioner av en händelse som det finns vittnen till den.”

Vad är det vi tolkar annorlunda med följetågen?

Något som jag på sista tiden verkligen funderat mycket kring är de berömda följetågen på instagram. Tåg där man ska delta för att få fler egna följare på sina konton bland annat. Jag kan inte säga att jag själv är stor eller superaktiv på insta men jag gillar mediet och följer det fler gånger dagligen.

Något som stört mig faktiskt ganska mycket på sistone är när jag deltagit i följetåg och kriteritet varit att följa alla i tåget så ska de följa tillbaka inom 24 timmar då tåget rullar. Händer det alla gånger? Nej och åter nej. Det nya nu är att de som är med i tågets lista gillar enbart alla som kommenterat bilden men följer sällan tillbaka. Det tycker jag är dåligt och pinsamt.

Att förstå begreppet perception gör det lättare att förstå andra sägs det. Samt att det kan användas i situationer då personer har olika åsikter eller minns olika saker. Det betyder alltså inte att andra har fel, utan att de har en annan perception. Men att följa regler måste väl ända vara samma för alla även att vi alla har olika perceptioner eller?

På hur många olika sätt kan man tolka en sak?

Många skulle säkert säga på rätt eller fel sätt. Men när man kommer till tolkningar är de ju personliga inte sant? Jag satt igår och klurade över dessa blommor och ljuset vid köksbordet. Vad är det första jag ser? Om jag tar mig en längre titt och vrider och vänder lite på huvudet och blicken, vad händer då? Det är så lite som gör att vi ser olika i samma sak. Inte konstigt att alla kan se olika i samma sak. En himla tur att vi ändå har lagar och regler som styr rätt och fel eller hur!

 

 

9 thoughts on “Människans sätt att uppfatta saker och ting

Add yours

  1. Vissa saker kan man inte missa, men väldigt ofta är det en tolkningsfråga. Ta detta med sunt förnuft. Vad är sunt förnuft egentligen? Tänker också på barnuppfostran. Detta med fri uppfostran. Vad är det? Vad är uppfostran för just dig? Svåra frågeställningar det där.

  2. Det finns mycket som är en tolkningsfråga men samtidigt handlar en hel del om sunt förnuft. Det är väldigt intressant att tänka på de här frågorna. Angående de där följetågen på Instagram så stör jag mig en del på dem😅

  3. Så häftiga bilderna blev och vilket intressant inlägg! Just när det kommer till regler tycker man ju att alla borde kunna förhålla sig till detta. Inte roligt att delta annars!

  4. Jag tycker inte om sådana där följartåg och jag har slutat med allt sådant, för man får inget tillbaka. Intressant inlägg och ja är ju så folks tankar är ju som du säger olika tankar och känslor

  5. Jag är oftast inte med i dessa följtångar på instagram men om jag är med så försöker jag hålla mig till reglerna och gör det man ska. Det tycker jag man ska göra, även om man ser och tolkar saker annorlunda 🙂

  6. Jag är inte med på följetång på instagram så mycket känns inte att folk är så där jätte seriösa i dom grupper jag har varit med i men alla tolkar det olika

  7. Viktigt ämne som du lyfter fram. Jag har detta på jobbet varje dag eftersom jag är statligt anställd och alltid måste tänka på statsmannarollen och inte min egen sett att se på något. Det kanske inte låter så stort/svårt för en som inte har jobbat statligt men med statsmannarollen kommer stort ansvar och tyvärr är det inte alla statsanställda som förstår eller ens vill förstå det.

    Lagar och riktlinjer är stommen i vårt samhälle, utan lagar och riktlinjer hade det varit rena vilda västern.

  8. Jätte bra och intressant inlägg om hur vi människor fungerar det är viktigt o tänka på verkligen att alla uppfattar olika och man bör ta hänsyn till varje individ man möter. Tyvär kan inte alltid saker och ting lösas men men men man kan göra det bösta utav det möjliga 💕

Kommentera

Up ↑

%d