Titta på Tumba Bruksmuseum

Hej

Fy för att vakna med huvudvärk och sova skitdåligt. Det är facit för mig. Efter mitt äventyr idag gick jag och sov en stund för att få känns mig lite piggare. Tyvärr så får jag nog leva med att idag är inte min bästa dag för skallevärken är kvar. Hur som helst idag har jag varit på äventyr igen i min hembygd. Titta på Tumba Bruksmuseum. Fast jag bott i Tumba sedan 2007 har jag aldrig varit på Tumba Bruksmuseum.

Titta på Tumba Bruksmuseum

Jag nämnde nog för någon vecka sedan att jag promenerat bort till Tumba Bruk och den fantastiska miljön där omkring. Den gången bangade jag att besöka museet för jag var lite småsvettig efter en rask promis plus att jag hade träningskläder på. Idag var det däremot dags att styra stegen till Tumba Bruk för att besöka museet.

Under mer än 250 år har alla Sveriges sedlar tillverkats på Tumba Bruk. Tumba Bruksmuseum  består av fyra hus (Oxhuset, Röda magasinet, Kölnan, Spruthuset) med utställning om tillverkningen av sedlar och hur människorna levde på bruket. I Spruthuset som är  den gamla brandstationen kan man provsitta gamla brandbilen. Samt se hur brandskyddet såg ut och var en del av samhället för i tiden. På söndagar har pappersverkstan  papperspyssel och egen papperstillverkning för hela familjen. Det finns även ett lugnt och trevligt Brukscafé  som serverar luncher och fika.

Livet på Bruket i Kölnan

Kölnan är det äldsta huset vid Tumba Bruk vilket byggdes redan 1763. För att jag skulle komma in där fick jag en kod att klicka in vid stora tunga dörren. Det var allt lite läskigt att helt ensam kliva in i ett så gammalt hus med så mycket historia i sig.

Pappersbruket startade redan 1755 av Riksbanken för att de skulle kontrollera tillverkningen av sedelpapper och minska risken med förfalskningar. Många människor föddes, gick i skola, bildade familj och dog där. Tumba Bruk var ett eget litet samhälle. Jag var mest fascinerad av  utställningen om Livet på Bruket. Jag har alltid varit intresserad av människan och historierna kring dem så det var inte så konstigt att jag stannade kvar länge och väl.

Trappan upp till övervåningen knarrade på det där gamla sättet så som trappan upp till övervåningen i min morfars hus gjorde. Det är svårt att beskriva men stegen har en speciell svikt vilket nyare trapporna sällan har.

Har ni vägarna förbi Tumba trakten tycker jag att ni ska besöka Tumba Bruk som dessutom har gratis entré.

 

 

 

10 thoughts on “Titta på Tumba Bruksmuseum

Add yours

 1. Men så underbart! Jag älskar bruksmuseum!
  Tycker att arbetsdagen var lite väl hård så jag är tacksam för att jag inte levde på 1800-talet.

  1. Jag vaknade med huvudvärk i morse och har det fortfarande 🙁 vad fina bilder du tog på museumet kul att besöka sådan plasser 😊

 2. Vad spännande. Tycker det är så kul med fabriksmuseum😊 Finns en del här i Jönköping också. Tycker nästan att de är roligare och mer intressanta än större typ nationalmuseum och så. Att man inte går på museum oftare, det är hu ganska avkopplande på något vis.

 3. Man blir så hemmablind. Igår åkte jag och sessan oceanbus. Spännande, och vara turist i egen stad är underskattat.

 4. Jobbigt med huvudvärk, hoppas det gick fort över, kul med museum och ja man blir lätt lite hemmablind,
  Hu, sill och potatis..det lät inte som de hade höjdarstart på dagen precis, eller så är det jag som är kräsen

 5. Tycker att det är fantastiskt att vi har så många museum i Sverige där vi kan ta del av ”dåtiden”. Framför allt för våra barn tror jag att det är viktigt att de får se hur det var för inte alls så länge sedan. De är liksom födda in i en värld med iPhones och Netflix. Bara när vi var små fanns ju inte det och tänk då när våra mor- & farföräldrar växte upp. Det har hänt en del!

  Hoppas huvudvärken har försvunnit idag så att du kan njuta av fredagen!

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: