Farligt att inte hålla med andra

Hej 

Jag har varit i möten idag där vi bland annat diskuterat vikten av att inte hålla med och tycka som andra i Lilleputtarnas land. Det är verkligen så sant att det kan upplevas lite farligt att inte tycka som andra. Farligt att inte hålla med. Vad andra tycker är inte lika viktigt som du kanske tror. Det är dags att du lägger högre vikt vid vad du själv tycker och tar dina beslut för din egen skull.

Farligt att inte hålla med andra

För att våga stå för sina egna åsikter, tankar och idéer behövs en stark självkänsla. Alla är vi beroende av bekräftelse för våra välbefinnanden. Frågan är bara varifrån vi söker den. Många jagar bekräftelse via de sociala medierna. Flera likes och snälla instämmande kommentarer ger ego boost. Det är så att vi mår bra av att höra att vi är söta, har fina skor eller när läsaren blir avis och gärna velat hänga på vid drinkbordet. Att fastna i bekräftelsens djungeln är farligt ur två aspekter.

Först för att vi behöver stärka våra själar och självkänslor inifrån och inte utifrån genom ting, plagg och något som visas upp. Vi kan aldrig vara vår snygga bil, lyxresan eller fina köket. Det är bara artefakter i våra liv. Självkänslan och egot kommer inifrån, vem vi är och vill vara. Det är även farligt när skribenter eller profiler tycker och tänker ut sina åsikter men inte är beredda på att alla inte kommer tycka och tänka lika som de själva gör.

Bryr du dig om vad andra tycker?

Försöker du alltid vara andra till lags? Om du värdera dig själv genom andras ögon visar tydligt att du har problem med självkänslan. Skulle någon säga att du är attraktiv idag känner du dig attraktiv. Men nästa dag säger personen motsatsen, varpå du byter åsikt och blir deppig och går in i försvar. Detta sätt att vara hindrar oss från att se oss själva som vi är.

Skjut andras åsikter åt sidan

På de sociala medierna har det blivit ett problem när skribenter för en skribent är alla som publicerar någon text, bild eller gör något som man vill andra ska läsa eller se. Just i Lilleputtarnas land där de alla flesta och så även jag befinner mig tycker och tänker vi stort och brett om precis allting. Det är fantastiskt att vi har yttrandefrihet i Sverige.

Problemet blir när någon inte håller med, tycker lika eller svarar i annan riktning mot vad skribenten tänkt. Då börjar ofta skribenten försvara, börjar plocka bort eller hänga ut den som inte är av samma åsikt. Såklart att det kanske är roligare när alla tycker lika. Men de sociala medierna handlar om kommunikation  och som bygger på minst en två väg. När man kommunicerar och interagerar med andra måste man vara beredd på att åhöraren kanske inte är av samma åsikt som jag själv.

Du behöver inte tänka och tycka lika – Konsten att inte bry sig om vad andra tycker

 

 

11 thoughts on “Farligt att inte hålla med andra

Add yours

 1. Nej fy vad tråkigt det skulle vara om alla tyckte och tänkte lika.. Förstår inte varför man hänger ut folk som inte tänker och tycker som den själv. Det är bra att vi är olika och tänkte olika. Förstår inte varför man inte kan stå för vad man tycker och tänker

 2. Tror det är ganska vanligt dock, och inte bara i sociala medier, möjligen för att de som har modet att sticka ut och gå sin egen väg oftast har bättre självkänsla och inte tar åt sig på samma sätt av andras kritik eller åsikter..Tror dock det är sant att fastna i träsket med att bara visa upp en perfekt fasad i sociala medier.Då det är enklaste vägen att locka till sig så mycket följare som möjligt.. Det märks ganska tydligt om man jagar likes eller om man inte bryr sig på samma sätt eftersom det skiljer ganska mycket mellan de olika bloggsätten..

 3. Jättebra text om att finna modet och våga vara autentisk, åtminstone mot sig själv! Självklart tycker många olika, personligen tycker jag det då blir som roligast eftersom man får höra om tankar och idéer som skiljer sig från sina egna. Det är det bästa, enligt mig – att få ställa frågor och lära sig något nytt!

  1. Jag brukar säga att jag inte bryr mig om vad folk tycker och tänker , samt att det inte spelar någon roll om vi inte delar åsikt. Det sistnämnda är jag säker på, men jag kan oroa mig för vad folk tycker och tänker om mig.. är nog en annan sak iof

 4. Du har verkligen en poäng där. Vi har rätt att tycka olika, men vi har inte rätt att vara elaka. Vi pratade just om det i helgen då jag jobbade med en man, Han sa att han aldrig skriver på sociala medier, men skrev till en feminist att han inte höll med henne och sen gick drevet. Till saken hör är att just den här mannen är så ödmjuk, och så stöttande. Absolut inte en mullig mansgris. Sen har vi det som hände då IFK förlorade att en eller fler spelare har blivit mordhotade pga insatsen. Det är ju absolut INTE ok. Men visst plockas kommentarer bort då man inte håller med, även om kommentaren inte var elak. Svår balansgång det där.

 5. ja det är så sant alla är vi av olika åsikter. Jag följde ett tag många bloggare som lägger ut så mycket snygga outfits, men har slutat med det för man ville ju bara shoppa shoppa hela tiden och jag kände att det gav mig inget.

 6. Så bra skrivet det e så samt så att många allt fler o speciellt unga söker bekräftelse på fel sätt och måste ha mer likes på sociala medier.

 7. Jättebra skrivet! Så viktigt att lära barnen att stå för det de tror och tycker och att kunna föra en diskussion.
  Jag uppfostrades med diskussioner, den som blir arg i en diskussion har förlorat sa alltid min far.
  Tyvärr är det allt för många i samhället som inte kan göra en diskussion.

 8. Det är nog många som använde sociala medier som ett sätt att få bekräftelse på. Många mår nog dåligt egentligen. Jag försöker intala mig själv då och då att inte låta mig påverkas av det jag ser i sociala medier och jag tycker jag lyckas ganska bra.

 9. Jag håller med dig till 100%. Jag har otroligt svårt för personer som har synsättet att antingen tycker man precis som dem – eller så har man fel. Själv tycker jag det är mycket mer intressant att diskutera. Oavsett om man tycker att den andre personen är helt ute och cyklar i sina åsikter så lär man sig alltid någonting. Om inte av åsikterna i sig så om människor över lag.

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: