Stoppad av vakten på Tumba Bruk

Hej

Jag tog en ny runda eller tur vad man nu vill kalla det på min promis idag. Man måste ju våga variera sig lite ibland. Rundan gick bort till Tumba Bruk och området där omkring. Stoppad av vakten på Tumba Bruk. Det händer ju inte till vanligheten att jag brukar bli stoppad av några vakter än mindre två gånger på samma dag.

Stoppad av vakten på Tumba Bruk

Att jag aldrig besökt eller ens gått runt i området kring Tumba Bruk är nästan lite skandal faktiskt. Visst har jag tyckt att det sett fint ut där omkring och sagt några gånger att vi skulle besöka museet många gånger. Men det har ju inte blivit av alls ännu.

Tumba Bruks miljön är helt amazing så vacker och fridfull. Nästan som ett gammalt slott eller Herrgård. Museet hade öppet idag och jag var så sugen på att gå in men kände mig inte klädd för ett sådant besökt med träningskläderna på. Men nu har jag bokat in att nästa vecka eller den där på blir det en promis dit med besök på Tumba Bruks Museum.

Tumba Bruk

Tumba pappersbruk är en pappersindustri som producerat papper, sedlar och andra värdehandlingar ända sedan 1755. Anläggningen är därmed den äldsta i sitt slag. Riksbanken ägde anläggningen i många år men sålde den till ett Amerikanskt bolag 2002. Jag gick bygatan fram i lugn och ro när jag kom fram till vad jag tyckte eller såg var utgången från området kom en vakt fram och sa att där kunde jag minsann inte gå ut om jag inte jobbade på Tumba Bruk eller hade passerkort. Två fel av mig för jag saknade både passerkort och en anställning på bruket. Så jag fick snällt vända om och gå tillbaka. Vad jag struntade att lyssna på var vilken väg vakten tyckte jag skulle ta ut. När jag gick förbi den vägen sprang vakten ifatt mig för att återigen knacka mig på axeln. Till slut förstod han att jag bara var på promis och kommit in från Uttran hållet.

Södermanlands runinskrifter 305

När man ger sig ut på strövtåg eller tar andra banor och vägar hittar man ofta nya upptäckter. Så blev det för mig idag när jag var ute och gick. Jag hade inte en susning om att vi har en så gammal och fint bevarad runsten här mellan Uttrans station och sjukshus. Stenen var flyttad till denna plats 1920 från att tidigare stått bakom Uttrans sjukhus. På runstens ska det enligt nysvenska stå:

”Sibbe och Tjarve läto resa denna sten efter Torkel, sin fader.”

Vad har ni för er idag?

 

 

 

 

3 thoughts on “Stoppad av vakten på Tumba Bruk

Add yours

  1. Jag hade kunnat gå in ändå, om jag inte var svettig förstås, vilket jag alltid blir på promenader! Annars kan jag klä mig i träningskläder när jag åker hem till familj och vänner, inte alltid på träning alltså =) Men tur du planerar in till nästa vecka!

  2. vilken härlig tur det blev idag då, jag älskar att finna nya vägar och se andra spännande delar i närmiljön som jag inte sett tidigare. sen är ju det där ett superbra tips på vad man kan göra när man är i närheten.

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: