Fastnat i Palettbladens djungel igen

Hej

För två år sedan började min tjusning för de fina Palettbladen. En bloggvän tipsade om att klicka hem sticklingar via Tradera. På den vägen startade min passion för palettbladen. Allt går i vågor så är det ju.Nu har jag åter….Fastnat i Palettbladens djungel igen. Denna sommaren har palettbladen blivit en av de allra trendigaste växter man kan äga.

Fastnat i Palettbladens djungel igen

Jag har fastnat ordentligt med palettbladen igen. Frågan är väl om det går undvika om man som jag redan innan hade en förkärlek till dem. För just nu pratas och skrivs det om dem överallt. Det finns hur många grupper som helst på Facebook till exempel där det pratas och säljs sticklingar. 

När jag började min palettblad passion om det nu kallas så det jag känner för dem var sticklingarna billiga. För 30 kr kunde man både vinna och få med frakten betald när man budade på sticklingar på Tradera. Igår när jag senast budade på Tradera blev jag överbjuden säkert fem gånger och förlorade auktionerna. Till sist fick jag nog och satsade friskt och vann hem två sticklingar. Hoppas nu att de är fina och friska och kommer ta sig när de kommer till mig.

Tips och råd för sticklingar

Jag har köpt både sticklingar och stora fina krukväxter Palettblad. Men det är något speciellt med sticklingarna kanske för att när de väl anländer eller kommer till mig blir det jag som ska förvalta dem och få dem att växa och må bra. Går det verkligen buda eller köpa sticklingar online? Ja det går utmärkt. Många säljare är mästare på att både driva upp och packa dem proffsigt. En gång fick jag en usel växt som var rutten men den skickade säljare en sämre dag en torsdag och den kom inte fram förrän måndagen. Men som sagt de som kan palettblad vet när man skickar och hur.

Plantering av palettblad är enkel och därför fungerar det också utmärkt att göra det tillsammans med barnen. Det är bara att ta sticklingar och plantera. Blomknoppar är bra att klippa bort direkt, eftersom blomman tar mycket energi från själva växten. Palettblad behöver vanlig krukväxtnäring mellan vår och höst – då kommer den må riktigt bra.

Ta hand om dina palettblad

Blomman behöver vattnas ofta, den ska varken vara för blöt eller för torr. Jorden bör hållas lätt fuktig. Ett bra tips är att välja en större kruka eftersom jorden snabbare torkar ut i en liten kruka. För att bladen ska få en intensiv färg krävs det mycket solljus. Den bästa miljön för blomman är luftig och ljust. Akta däremot blomman för stark sol, det kan bränna bladen. Jag brände tyvärr sönder bladen på av mina nu i somras.

Få palettbladen stor och buskig

Det går att toppa sitt palettblad olika beroende på hur man vill att den ska bli. Vill man slippa få en växt som bara växer uppåt och därmed bara blir lång. Klipper du av växten ovanför andra eller tredje bladparet. Du får en buskig planta, eftersom plantan kommer lägga sin kraft på fler grenar i stället för att  bara växa uppåt. Stoppa toppen i ett glas vatten, så får du en ny planta!

Lycka till med era Palettblad och vem vet våra vägar kanske möts i djungeln.

 

6 thoughts on “Fastnat i Palettbladens djungel igen

Add yours

  1. ÄLSKAR palettblad! 😀 Har haft två stora krukor ute nu i sommar och de är gigantiska! Ska ta lite sticklingar av dem nu innan frosten kommer. Har en ”ny” lite spännande variant som inte ser ut som de andra, utan har mycket smalare blad. Den ska bli spännande att se vad som händer med den.

  2. Om du har några roliga palettblad där du ska ta sticklingar snart kanske vi kan byta 😉 Jag har hela hemmet fullt och snart behöver jag nog klippa några även om jag helst inte vill pilla i dem. Hehe! Många är dock fortfarande sticklingar själva, men blir nog fina växter framöver. Jag har köpt på tradera för summan du nämnde, inkl frakt. Det är mer i grupperna jag tycker det kan bli dyrt. Är med i någon grupp där sticklingar får kosta max 25kr och det tycker jag är rimligt =)

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: