Tre djupa andetag.

Hej.

Andetaget går som en röd tråd genom allt med inre ro och avslappning i livet. Utan andetaget skulle vi inte finnas till. Tre djupa andetag. Är början för att hitta nuet och varva ner. Redan efter tre-fyra andetag har kroppen börjat aktivera sitt reparationsläge, säger Dan Hasson, forskare vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

Tre djupa andetag.

Kan man bli lugn på enbart tre andetag verkligen? När jag gick på rehab på Bragé hade vi lektioner i andning med en fantastisk man vid namn Ben. Från början tyckte vi alla att det var lite tramsigt men redan efter gång två var vi många som älskade de stunderna i veckan vi hade lektion med Ben.

När man blir stressad eller känner sig orolig är det mycket vanligt att man glömmer bort att blinka. Vilket gör att man får torra ögon. Det är inte ovanligt att vi drar upp axlarna vilket  i sin tur ger stela och ömma muskler. Därefter glömmer vi bort att andas, vilket gör att man inte får i sig tillräckligt med syre. Det räcker med tre djupa andetag innan kroppen börjar reparera sig själv.

img_1936

Vad händer i kroppen efter tre djupa andetag?

Hjärtrytmen sänks, känslor framkallade av stress, såsom obehag och ångest, avtar eftersom du aktiverar det parasympatiska nervsystemet och frigör det så kallade ”måbra hormonet” Oxcyticin.

  • Vi blir med djup och långsam andning mer harmoniska och lugna.
  • Vi syresätter kroppen effektivt och det får positiva effekter på flöde till hjärna, vår matsmältning och vårt allmäntillstånd och känsla av energi.
Jag måste bara få andas en stund.

Så säger jag ofta när jag behöver gå undan, vila, hämta energi eller stänga mina blå en kort stund. Fast jag egentligen kanske bara behöver få andas en stund i lugn och ro. Det är klart att vi andas hela tiden men att andas på djupet är en sak. Jag har mina övningar som passar för mig men dem tänker jag inte dela för det är hur enkelt som helt att googla på djupandning och finna sin egen metod som passar just er.

img_1934

Träna på att andas medvetet.

Prova bara tre djupa andetag. Sätt ena handen på magen och märk hur magen fylls då du andas in. Fyll din kropp med ny ren luft och andas ut i egen takt.

7

♥ ♥ ♥

 

 

 

8 thoughts on “Tre djupa andetag.

Add yours

  1. Detta är så bra . brukar också säga att ta 3 djupa andetag lugnar mig när jag börjar bli uppstressad. jag är expert på att andas ytligt kommer ofta på mig själv att shit nu måste du djup andas lite.

  2. Har ganska nyligen börjat tänka på det med andningen, att ta djupa andetag och faktiskt säga åt barnen ibland att andas. För mig funkar det att känna hur hela jag fylls av ny energi.

  3. Jag har också fått veta det där och hur man ska göra. Det hjälpte inte för mig just då. Men det var många år sedan, så nu kanske det hjälper mer.

  4. Åh andningen är så superviktig, jag tänker på det ofta. Vid smärta, vid träning och vid studier! En jätteduktig barnmorska som jag talade med en gång i tiden berättade exakt hur man skulle göra vilket gjorde allting så mycket enklare, annars är det och kan det vara väldigt svårt med att veta hur man ska göra!

  5. Andningen tänker jag jätte mycket på när min ångest är på besök!
    Försöker då andas in genom näsan och ut genom munnen… Emelie säger det till mig mycket 🙂

Kommentera

Up ↑

%d