Bloggar måste leverera något till läsaren.

Hej Hej.

Bloggarna lever ännu – men ökar eller minskar bloggläsandet? Jag läser ofta bloggar och anser själv också att bloggandet ÄR och fortsätter vara underbart. Det både är kul att skriva och att läsa som innehåll. Men med det sagt, visar statistiken på att bloggläsandet minskar. Bloggar måste leverera något till läsaren. Så enkelt är det, bloggen måste tilltala för att hänga med i instagram och dess snabba framfart.

Bloggar måste leverera något till läsaren.

Enligt rapporten Svenskarna och internet 2019 har bloggläsandet från 2018 till 2019 gått ner från 53 till 49 procent. Siffror och statistik är knepigt och man kan inte alltid veta för allt beror lite på hur man mäter och så vidare. Bloggläsandet  har legat på en nivå ”runt 50%” de tre senaste åren vilket visar på att bloggarna ännu lever. Däremot har antalet bloggar som läses minskat. Förr kanske någon läste runt 10 bloggare dagligen vilket de minskat ner till runt 3. Vilket kan bero på att många stora bloggare valt att gå över till enbart köra på instagram.

Det märks tydligt just nu att bloggar måste kunna leverera något till sina läsare. Självklart är inte alla bloggare ute efter att få flera besökare och visningar. Samtidigt som det borde vara målet att synas om man producerar innehåll öppet på internet.

12a

Högre krav på bloggarna.

Vad är egentligen en bra blogg och vad skiljer en bra blogg mot en mindre bra? Självklart har alla olika intressen och inriktningar på sina bloggar. Men vad gör generellt en blogg intressant och hållbar i längden.

* Är du en känd person har du direkt ett intresse kring din person vilket kan locka läsare.

* En snygg och ren design på bloggen med tydligt typsnitt, text indelad i stycken är ett enkelt tips.

* Bra och fina bilder är alltid intressant.

* En fungerande läsbarhet. Tänk på att kolla igenom stavningen. Inte använda för långa meningar och styckeindela.

* Rubriken bör spegla innehållet i inlägget.

* Kopiera inte texter av andra sidor rakt in på era sidor. Vill man tipsa om recept eller annat länkar man istället till dem eller skriver om hur man själv gör den kakan. Egna ord och texter slår alltid högre.

* Har ni samarbeten med företag i olika former – Glöm inte att märka samarbetet på rätt sätt.

header2020april1

Framför allt fånga dina läsare.

Alla tips som jag skrev ovan är enormt viktiga men viktigast av allt är att bloggaren kan fånga sina läsare. Vilket man gör genom storytelling. Istället för att skriva då gjorde jag det, sen det och så vidare… berätta det som en spännande historia. Bjud in dina läsare till att få läsaren att känna att de är med dig på utflykten, dejten, resan eller i dina känslor.

Undvik att ha ett inlägg bara för att du ska ha ett varje dag. Skriv när du har något att berätta och säga. Bli inspirerad men härma inte för guds skull. Sökoptimering är viktigt för att synas men det spelar ju inte så stor roll om man syns ofta och mycket på google om bloggen ändå inte är av intresse för läsarna.

Ställ dig själv frågan om ditt inlägg är meningsfullt.

Inspirerar inlägget dig?

Kan innehållet vara av intresse för någon läsare?

Speglar bilderna innehållet i inlägget? Använd dig inte av samma bilder gång på gång.

Ibland kan drabbas man av idétorka och dessvärre är det något läsarna snabbt känner av. Pausa då hellre en dag och vänta in tills inspirationen kommer tillbaka.

Ha en fin dag.

♥♥♥

 

 

 

 

 

6 thoughts on “Bloggar måste leverera något till läsaren.

Add yours

  1. Super bra inlägg, ska försöka bära med mig detta!
    Vill försöka komma igång med bloggen ordentligt och ändra om, göra den mer till min… Är inte helt hundra nöjd med den just nu! :/

  2. Sedan några år tillbaka tycker jag inte det är så noga att ha många läsare, visst är det roligt när det tittar in fler och fler absolut men inget krav som det var förr. Så för min del gör det inte så mkt att bloggandet minskar, jag tycker det är roligt att uppdatera så jag gör det när jag känner för det. Jag tycker just nu instagram är lite roligare =)

  3. Mycket bra inlägg! Jag bloggar mest för min egen skull och för att föräldrar och vänner ska få veta lite vad som händer i livet. Tycker blogg är roligare och mer personligt än Instagram 😊

  4. Jo jag känner faktiskt som dig och tycker det är bra att du skriver det här inlägget då man får en lite mer ”aha-upplevelse” kring vad läsare egentligen kanske fastnar för och håller dom kvar på bloggen! <3

  5. Det är riktigt bra tips, och det är ju viktigt att man skriver för man verkligen vill och inte bara för att :)Tack för bra tips 🙂

Kommentera

Up ↑

%d