Ro i kropp och själ av saker vi gillar.

Halloj.

Jag läste en mycket intressant artikel igår kväll. Artikeln handlade om att inget slår en hobby när det gäller att boosta hälsan. Tydligen finns det några hobbies som underverk för ditt välmående. Ro i kropp och själ av saker vi gillar. När vi ägnar oss åt intressen fokuserar vi på nuet istället för att älta och grubbla.

Ro i kropp och själ av saker vi gillar.

Flera av de sysselsättningar som artikeln tog upp kan jag skriva upp på stämmer. Däremot så tror jag framför allt när man sätter sig själv i en aktivitet som man tycker om att göra mår man bättre. När man gör det man gillar kan man lättare lämna oro och eventuella problem för stunden vilket i sin tur ger ro.

Tydligen ska det finnas några riktiga höjdare hobbies för att boosta upp sin egen hälsa. Studier visar att plantera, rycka ogräs och klippa buskar är som balsam för själen. Vilken himla tur för mig att trädgård är en av mina intressen. Eller är det egentligen så att jag gillar trädgårdsarbete så mycket för att det ger mig ro och lugn.

11a11b

Rensa ogräs får tummen upp.

Trädgårdsarbete ger både smidighet och styrka när bär man tunga saker eller ligger på knä och rensar i rabatterna. Dessutom får man i sig en massa D-vitamin vilket sägs motverkar både trötthet och ohälsa. Visst stämmer detta. Det är många kvällar jag känner i hela kroppen att jag varit aktiv och rört på mig.  Ibland har jag vaknat upp med rejäl träningsvärk till och med.

Humöret ökar av de små dopaminduschar.

Vare sig det är att lyckas med ett korsord, gå bra en runda på golfbanan eller att få till bilder som man känner sig nöjd med ger de en dopamindusch. För när du känner att du får lite hjärngympa sänker du stressnivåerna samtidigt som du får bättre minne och ökar din kreativitet. Personligen tror jag att kreativiteten sänker stressnivåer vare sig du ger sig ut på en joggingtur eller väljer att baka en kaka. Grejen när man kommer i göranden och känner att man gjort något bra ökar humöret till det positiva.

11c

Lär dig att slappna av.

Återhämtning är allt skapandes förutsättning. Försök att hitta sätt där du kan släppa kontrollen, sätt att försätta dig i ett meditativt tillstånd, sätt att friska upp sinne och kropp. För får du inget nytt syre till din kreativitet och lust börjar livet kännas blekt och stelt.

Alla är kreativa och kan vara uttrycksfulla. Det handlar om att sätta sig själv i görande så väcks fantasin och kreativiteten sätter igång.

kram_pa_er_58f7da332a6b22b61d320113

 

 

 

 

 

 

7 thoughts on “Ro i kropp och själ av saker vi gillar.

Add yours

  1. Plantera skippar jag nog för har inte några som helst gröna fingrar, men att vara ute i naturen för mig är balsam för själen! Får verkligen så mycket energi av det och då skämtar jag absolut inte 😀 Det får mig att slappna av! <3

  2. Det är helt säkert korrekt det som både du och artikeln skriver om…själv tar jag mig sällan tid att ägna mig åt hobbies och när jag gör det blir jag sällan nöjd över resultatet så det är med blandade känslor jag tar tag i mina hobbies, men om jag hade gjort det oftare hade det kanske gett bättre resultat också.
    När det gäller trädgård så behöver jag tips om hur man anlägger ett stenparti….jag vill göra det runt vår flaggstån där vi i år totalt struntat i rabatten och det bar växer ogräs just nu….om du kan något om det eller har tips får du gärna skriva ett inlägg om det, läser alltid dina bloggar med intresse.

  3. Så fort man hittar något man tycker är roligt, och kanske lite lugnare också tror jag absolut det är så. Trädgårdsarbete, måla, pyssla osv. Tyvärr har jag inte alls de intressena men önskar att jag hade gröna fingrar.

  4. Håller till fullo med och det känner jag då jag pluggar och tar paus från det och tar en promenad, eller att jag kikar på tv en stund eller bloggar ja vae som man tycker om och då får man bättre sinnesstämning sedan.

  5. Ddt e jättebra att du påminner om att slappna av . Jag har min app som är meditation där jag slappnar av på kvällarna 🥰💕

  6. Att vara ute i skogen och naturen kan värkligen vara ro för skälen tror med det är bra att leva i nuet

Kommentera

Up ↑

%d