Häng med mig till Gamla Stan.

Hej Hej.

Som jag saknat mina dagar när jag bara är och gör stan på egen hand. Äkta kärlek till Stockholm från mig. Idag eller redan igår kväll blev saknaden för stor så idag tog jag tåget in till stan för att göra Gamla Stan för 105:e gången med kameran. Häng med mig till Gamla Stan. Men vi börjar från början såklart.

Häng med mig till Gamla Stan.

Först blev det en fika för mig på Muffin Bakery som har galet goda och framför allt stora muffins. Jag gick ett varv på mitt favoplan på Åhlens och drömde mig bort. Hör ni det är lite sorgligt att Corona har ställt till det att flera butiker på välkända adresser har fått slå igen på grund av pandemin. Planen att sitta ute och fika funkade inte alls. Alla tiggande småfåglar satt till sist uppe på mitt bord så jag gav upp och satte mig inomhus istället. Charmigt med småfåglar kring bord och uteställen? Nej det tycker jag verkligen inte att det är. Jag ville inte alls dela muffins med ett gäng fåglar.

img_0327img_0332

Aldrig någonsin har Gamla Stan varit så folktomt.

Jag tänkte att idag skulle jag försöka ge mig på en fototävling som jag blivit inbjuden till att delta i med Gamla Stan som motiv. Perfekt ju med tanke på att stadsdelen just nu är så folktom. Kanske har jag valt ut en bild att tävla med vi får helt enkelt se vad jag bestämmer mig för.

img_0343img_0350img_0352

Tänk er att gå Prästgatan i Gamla stan.

Gatan där man kan känna av historiens vingslag. Denna gata är en av de mest välbevarade och har knappt förändrats alls sedan medeltiden. Längs hela gatan mötte jag en dam med sin lilla hund.

img_0339img_0337

I korsningen mellan Prästgatan och Kåkbrinken finns en runskrift ingjuten i husväggen. Runstenen i Gamla stan tros vara från år 1070-1100. Torsten och Frögunn lät resa stenen efter sin son. Vilkens namn inte gått få fram. På 1600-talet dök det även upp en märklig beskyddare av stenen. En kanonpipa som står där än idag. När vi var på spökvandring i Gamla Stan för några år sedan berättades att det varje natt när Storkyrkans klockor slår midnatt sitter en liten klen pojke i hörnet och gråter. Det ska bara vara de med andligt sinne som kan se och höra honom. Då skulle jag och min bror gå dit och försöka prata med pojken eftersom vi har andliga sinnen.

img_0340img_0341

Junotäppan den mystiska lekparken i Gamla Stan.

Många lekparker och spännande ställen har det blivit för mig. Både med mina egna barn och i jobbet som förskollärare. En lekpark som särskilt William var förtjust i när han var liten var Junotäppan i Gamla Stan. Kanske för att de redan på hans tid hade traktorer som man fick leka i. Jag själv är kär i gallret för fönstret in till parken.

img_0344img_0346img_0347

Smalaste gatan i Stockholm – Mårten Trotzig gränd.

Är det något som man vill se och uppleva i Gamla Stan så är det Mårten Trotzig gränd. På sitt allra smalaste ställe är gränden bara 90 cm bred. Mårten Trotzigs gränd har fått sitt namn från den tyske köpmannen Mårten Traubtzich som köpte husen vid gränden i slutet av 1500-talet. Han blev en av stadens rikaste invånare men blev överfallen och mördad i början av 1600 talet. Idag är gränden rejält nerklottrad men någonstans ger det gränden sin charm också.

img_0353img_0356img_0357

kram

♥♥♥

12 thoughts on “Häng med mig till Gamla Stan.

Add yours

  1. Stockholm är ju så fint. Så längesen jag var där nu. Kanske ska ta med mig kameran och visa er runt i Göteborg igen snart.

  2. Åh….jag älskar gamla stan, det är så vackert där….vissa av våra kurser hålls just i gamla stan på Funckens gränd. Jag brukar passa på att gå omkring och bara njuta när jag ändå är där. Det där smidesgallret blev jag också förälskad i

  3. Stockholm och gamla stan är så fint, det känns som om man alltid kan hitta nya gränder och gator. Vilka jättefina bilder du tar❤️

  4. Gamla stan är så mysigt. Efter varje gång jag har varit där har jag flera bilder på alla fina gränder 🤪

  5. fina bilder, hoppas du fick någon bra bild till din tävling. Gamla stan brukar jag också gilla att besöka och fota..dock blir det tyvärr inget besök denna sommar

  6. Det är verkligen otroligt fint i gammlastan det är så mysigt att gå runt i dom små gränderna och bara gå runt och titta 🙂

    1. Så fint i gamla stan! Usch nej jag vill inte heller ha småfåglar när äter eller fikar ute!

  7. Jag är ganska rädd för fåglar och tycker att de är obehagliga. Jag tycker inte alls om när de tigger vud borden. Speciellt inte när någon matar dem.

  8. Alltså wow vilka bilder! Känner ju nu att detta borde jag uppleva live!! Så dina bilder har nu fått mig att fundera vart jag vill resa någon gång 😀

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: