Citronkaka, kanelbullar och en fransk matpaj check!

Hej från köket.

Efter mina möten och meditationer i förmiddags fick jag feeling och härjade loss i köket från efter lunch ända fram tills nu kl:21 tiden på kvällen. När man har tiden och det finns mycket kul och spännande ingredienser är det verkligen så roligt. Jag gick all in i köket. Citronkaka, kanelbullar och en fransk matpaj check!

Citronkaka, kanelbullar och en fransk matpaj check!

Jag fick tips av Petra en av mina favoritbloggare om Quiche Lorraine. Pajen är en klassisk och omtyckt fransk paj. Den är fylld med god ost, stekt bacon och en krämig äggstanning.  Perfekt att ta med på en picknick eftersom jag misstänker att den är lika god kall som varm. Såg även att Per Morberg hade denna pajen i en av hans receptsamlingar men att han gjorde den på rökt skinka. R kom hem i precis lagom tid till att få provsmaka tillsammans med mig. Till pajen körde vi på en sallad med tomater, krispig sallad och rödlök.

img_9979

Hela dagen har gått i maten och kökets tecken.

Strax efter jag var klar med mitt möte via datorn kom Mathem och knackade på dörren. Alltså det är så smidigt att handla mat online i lugn och ro. Tänk om sonen som jobbar där skulle kunna bära matkassar med sig hem varje dag. Fniss!!! Så funkar det såklart inte.

img_9971img_9972

Bullar och världens godaste citronkaka.

Att baka bullar tar ju sin lilla tid men vad det är härligt att fylla upp frysarna. Men allra bäst måste doften som sprider sig i hela huset vara. När det bakas bullar här hemma så är det oftast med både vaniljsocker och kanel i. Plus att degen måste på sig ett rejält stänk med kardemumma i sig.

img_9983img_9985

Bjussar på receptet från den härliga citronkakan.

Många gånger tycker jag att liknade kakor blir lite torra och stumma liksom. Men inte denna inte. Verkligen saftig och passar perfekt med en klick vispad grädde till men minst lika god utan grädden. Jag brukar inte bjuda på recept men idag måste jag bara det eftersom jag själv testat på och blev helt kär i kakan. Godaste jag bakat och fikat på bra länge.

 

SAFTIG CITRONKAKA MED GLASYR

150 gram smör, 3 st ägg, 2 dl socker, 0,5 dl grädde, 2 msk citronsaft, färskpressad, 1 st citron, finrivet skal, 2 tsk bakpulver  och 3 dl vetemjöl.

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, ca 24 cm i diameter.Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner grädde, smör, citronsaft och skal. Blanda bakpulver och mjöl och rör ner. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 35–40 minuter. Prova med en sticka att kakan är färdig. Låt kallna.

GLASYR

Du behöver: 1,5 dl florsocker, 2 msk citronsaft, rivet citronskal från 1-2 citroner. Värm lite lätt i kastrull. Blir glasyren lite hård kan man späda med lite grädde. Bred glasyren över kakan och strö lite rivet citronskal ovan på.

img_9984

KRAM 

 

 

 

 

7 thoughts on “Citronkaka, kanelbullar och en fransk matpaj check!

Add yours

  1. Jag bakar i princip aldrig bullar. Anledningen är mest för att vi aldrig har plats i frysen för dem, ha ha! Jag är mer för typen av kaka som citronkakan som oftast äts upp på ett par dagar.

  2. Jag bakar aldrig bullkar vilket iofs är synd för det är så gott, men allt äts upp för snabbt här hemma, samt har så liten frys. Men så goda recept nom nom.

  3. Kul med resept det var jätte länge sedan jag bakade kanel bullar 😊 men det är ju så gott

  4. Åhhh citronkaka, sås gott…det måste jag baka när jag har semester, tusen tack för tipset…Matpajen verkade också galet god…vi gör i princip aldrig pajer här hemma men funderar skarpt på att prova

  5. Så mycket gott du hann med att fixa. Citronkakan lät ju fantastiskt god tycker jag. Funderar på att baka bullar någon dag. Det går alltid hem och gott att ha i frysen

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: