Se sig själv som sin bästa vän.

Hej.

Den eviga kampen när man är utmattad är att få energin och orken att räcka. Man får hela tiden kämpa för allt och energin räcker inte till riktigt. Sånt är livet har jag fått lära mig. För att ta sig ur detta behöver man börja ta hand om sig, man behöver. Se sig själv som sin bästa vän.

img_8479

Se sig själv som sin bästa vän.

Sluta gnälla, klaga eller sucka åt dig själv. Det hjälper ingen och framför allt inte dig själv. Alla som hamnar i utmattning och stressrelaterade sjukdomar gör det av olika anledningar. Vilket gör det så svårt att hitta en väg, medicin eller ett medicinskt råd som funkar för alla. Nu skriver jag inte gärna om dessa sjukdomar och tänker så inte göra denna gången heller utan rikta in mig på de fina hjälpmedel som kom med posten idag.

Planera och skapa rutiner.

Att planera och skapa rutiner så det som är kämpigt för dig blir mindre kämpigt är enormt viktigt och kanske byggstenen i allt. Ta hand om energin så den räcker längre genom att rutinmässigt fylla på med energi osv…Visst låter det lätt men i själva verket det svåraste som finns. För att reda ut lite så är jag organisatören och världsmästare på att ha struktur i livet. Det är inte där felet ligger utan i att energibalansera när energin och orken inte längre finns.

Tänk er att hela du bubblar av energi och lusten sprudlar med nya idéer men kraften är helt slut. Du vill så gärna åka och fika med väninnan, gå en promis med hunden eller baka bullar men all kraft är bortblåst. Benen bär dig helt enkelt inte hur mycket du än vill och kämpar. Så funkar jag mina sämsta dagar. Just därför måste jag i snigelfart börja lära mig att hushålla med den lilla energi och kraft som jag har.

Planeringstavla och timstock.

Idag fick jag hem en egen planeringstavla och en timstock från hjälpmedescentral som ska försöka få mig att lättare visualisera min tid, energi, kraft och lust. Viktigast av allt ska tydligen vara att vara snäll mot mig själv. Samt att vara min egen bästa vän. Det ska bli kul att pyssla med tavlan och se vad den kan göra för och med mig.

img_8484img_8483img_8485

Dags att börja leka lite med tavlan innan lunch och prova min timstock.

pus

♥ ♥ ♥

 

 

20 thoughts on “Se sig själv som sin bästa vän.

Add yours

 1. Låter som himla bra grejer tycker jag. Ska nog jag också kolla mer på då jag lätt kör gasen i botten nu efter att ha kommit på fötter igen efter min depression, för att sedan bli helt slut och inte orka någonting på flera dagar. Kram

 2. Så viktigt. Känner igen mig i så mycket av det du skriver. Jobbar iof men orken till framförallt det sociala finns inte. Vill så gärna ha roligt, umgås osv, men backar då jag blir trött och åker hem. Flera tar det så personligt, men så är det absolut inte.

 3. Ohh sådant kan jag tro är en jättebra grej och förstår dig. Du vet ju hur nära jag var då jag jobbade på slutet då fick jag dem känslorna du beskriver då man inte ville något alls. Vi får vara våra bästa vänner du och jag <3

 4. Jag märker jättestor skillnad i hur mycket jag orkar med när jag strukturerar upp mina dagar i förväg. Det hade varit väldigt spännande att läsa mer om hur de där hjälpmedlen fungerar.

 5. Väldigt användbar tavla det där såg ut att vara och ett väldigt bra läsvärt inlägg du bjöd på idag. Visserligen är de flesta av dina inlägg läsvärda i vanliga fall men detta kändes lite mer personligt.. Aldrig lätt att brottas med minskad ork för energi och vilja är två olika saker.. Och inte alls lätt att lära sig bromsa sig själv när man vaknar och känner sig pigg och fylld av förnyad energi och lust och bara känner att det är så mycket man vill göra nu när man känner sig bra igen för stunden..Kämpa på!

  1. Vilken bra tavla, lättare när man kan se framför sig vad som behövs göras! Håller helt med dig att det inte hjälper att sucka åt sig själv – som du säger; det hjälper ingen!

 6. Det ska bli spännande att höra om dessa hjälpmedel kan vara till nytta för dig! Tror alla mår ganska bra av en viss struktur, bara man inte blir stressad av att man inte orkar eller hinner göra det man hade tänkt sig. Själv älskar jag att skriva listor och kunna bocka av. Stort och smått!

 7. Ååå vad jag känner igen mig i det du skriver 😊. Jag själv måste planera min energi. Å jag har en stark vilja & envishet. Dessa går ibland inte ihop. Då blir jag extremt trött. Tyvärr kan man inte välja dagar att vara trött på heller. Rutiner hjälper mig extremt mycket & ha ordning runt mig hjälper mig med mycket, ta en sov stund hjälper mig åxå mycket. Att ta rullstolen i visa lägen än att gå sparar jag på energi med. Energi i kroppen handlar inte bara om att göra saker, få i sig mat. Utan runt omkring åxå. Intryck, prata, lyssna & titta. Det gäller att lyssna & vara snäll mot sig själv❤️
  Hoppas att det du fått hem funkar för dig 🙂. Du får gärna skriva & berätta hur det går till. Ta hand om dig! Kram❣️

 8. Det där låter som en himla bra plan tycker jag och jag känner igen mig i väldigt mycket i det du skriver om energin. Det är väldigt mycket jag vill göra men jag orkar inte det. Hoppas den tavlan funkar för dig skulle gärna vilja höra mer om den och vad du tycker om den sen när du använt dig av den ett tag 😊

 9. Jag har också fått en sådan klocka förut av hjälpmedelcentrum som jag använde när jag var yngre. Jag hoppas det kommer fungera för dig 🙂

 10. Bra med rutiner. Gör inte för mycket om du inte orkar.
  Jag orkar inte så mycket varje dag och det gör jag inte heller. Vill bara leka med.

 11. Vilken smart tavla och timstock! Håller verkligen med dig om allt du skriver angående att ”hushålla” med den lilla energi man har och, framförallt, att vara snäll mot dig själv. Båda två kan vara riktigt utmanande men det är ju så viktiga pusselbitar i att må bättre.

 12. Vilken smart timstock har sätt att sådan fins i mobilen med 🙂 jag skiver lister måste ha struktur annars fungerar inte jag 🙂

 13. Vad bra att det finns så många olika alternativ. Jag har läst en del om timstpckar men inte sån tavla. Du får gärna berätta mer hur och vad det går ut på 😊 jag har haft en lång tid av noll energi och inte varit mig själv. Vet dock inte vad det är som blivit så… Känner att tiden bara går och inget händer typ. 🤔

 14. Det är jätte viktigt med rutiner . Jag hade inte rutiner i mina yngre dagar om man nu ska kalla det så ör ju bara 32 men menar mer när man gick på gymnasiet . Men när man fick struktur o rutiner blev allt genast. Lättare . Så håller med dej i detta

 15. Det är därför jag håller på att försöka ändra om min livsstil och få in bra rutiner nu när jag bara går hemma! Jag borde ha schema för plugget, men det får bli när jag faktiskt orkar. Just nu är det viktigast att jag tar mig ut på promenad och äter när jag ska äta, och att intaget är bra. För då mår jag bäst har jag märkt!

  Såna hjälpmedel är toppen! Tavlan har syrran haft och den verkar hur bra som helst om man bara följer den, skoj att själv får bestämma vad som är viktigt och mindre viktigt och när de ska göras osv. Viktigt att lägga in paus och tid för eftertanke och sånt med.

 16. Åh det är ju så bra hjälpmedel, jag hade också en timstock när jag var yngre för att jag skulle ta tag i saker och ting där hemma. Hade egentligen behövt det nu också men är inte igång på samma sätt som innan. Men det är så skönt när man får den hjälpen man behöver, hur går det för dig?? Har det funkat än så länge? 😀

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: