Vill alla ha respons och en dialog?

Hej.

Hör ni jag har funderat mycket på det här med kommentarer och feedback på bloggar. Måste vi tycka lika? Vad är syftet med de inlägg vi skriver? Att blogga handlar om att kommunicera att skapa en interaktion mellan människor. Som skribent vill du förmedla dina ord och tankar. Vill alla ha respons och en dialog?

Vill alla ha respons och en dialog?

Det första som alla som skriver och förmedla innehåll på det sociala nätet är att de vill säga något. Någon kanske bara vill berätta att de just nu dricker världens godaste latté med bästa väninnan. Medan någon annan vill visa och berätta om nya bilen som hen har köpt. En annan kanske vill förmedla en åsikt om något som berört denne.

När man skriver och publicerar på internet måste man välja om man vill ha feedback på sitt inlägg. Vill man inte det kanske man ska stänga av kommentarsfunktionen. Att det sedan är enormt roligt om man får positiva påhejande glädjerop på sitt inlägg känns ju såklart klart bra.

27b

Får man tycka olika och säga sina åsikter?

Här måste många ta sig en ordentlig funderare faktiskt. Hos många bloggare kan vi läsa att elaka och inte passande kommentarer kommer att plockas bort. Självklart ska ingen någonsin få ta emot hatiska, elaka eller kränkande kommentarer. Det är inte där jag flaggar idag utan att flera åsikter och kommentarer som inte hyllar eller tycker precis lika väljs att plockas bort.

Klubben för inbördes beundran.

Vill skribenten enbart få beröm för ett köp, åsikt eller medhåll för det som hen presenterar i sin text blir det svårt att ha ett öppet kommentarsfält anser jag. En blogg, en artikel eller ett inlägg på facebook är inte klubben för inbördes beundran. Att skriva och dela med sig på de sociala nätet är en interaktion mellan människor. Du vill säga något, förmedla något, starta en konversation eller ställa frågor då måste man också vara öppen för att alla läsare inte tycker och tänker lika. Någon kanske valt en grön bil istället eller någon kanske blir ledsen för att hennes favoritrestaurang inte alls gillades av någon läsare som nämnde det i kommentarerna.

Vill man väcka känslor måste man våga möta dem.

Vi måste alla i alla sammanhang kunna stå och våga möta den respons det blir på våra uttalanden. Vem pratar du med i dina sociala kanaler? Allmänheten eller skriver du dagbok för dig själv? Sammanfattningsvis vill jag säga att för att en kanal ska leva, lyfta och växa är bra innehåll som genererar en känsla hos läsare. What´s in it for me? Vad säger mig detta inlägg? Visar man foton så kanske man vill ha en åsikt om dem. Det är i alla fall vad läsaren kommer känna. Bilden på pizzan ger en känsla av att jag själv blir sugen på pizza, fy så mycket ost, den ser verkligen inte god ut, bästa pizzastället eller bästa bakis maten.

27a

Skulle jag här då välja att plocka bort de kommentarer som inte hejar på bilden eller pizza innebär att inlägget blir stumt. Interaktionen avtar och konversationen blir ett ställe för inbördes beundran.

”Möjligheten att kunna kommentera i bloggar är ofta det som gör bloggar intressanta och diskussionerna som uppstår kan tillföra mycket. Inte sällan kan diskussionerna och kunskapen som förmedlas i kommentarerna ge mer än själva blogginlägget.” Börja Blogga.se

Tänk olika och våga gå era egna vägar i livet.

pus

♥ ♥ ♥

 

 

 

 

 

 

18 thoughts on “Vill alla ha respons och en dialog?

Add yours

 1. Hahah nu kommer jag ändå göra något som du nämnde i texten – hålla med. Jag själv skriver för att få respons och för att få ny insikt. Självfallet gäller inte det ALLTID, visar jag upp något eller kör en liten genomgång så går det inte alltid att få en ordentlig respons. Gäller det inlägg med stark karaktär och åsikter så är det självklart att jag vill att man ska skriva vad man tycker utan att vara hatisk, sexistisk, funkofobisk eller rasistisk!

  Jag finner det som att väldigt många influensers idag gör just det du beskrev. Tar bort dåliga kommentarer på deras medier för att endast visa upp att alla tycker att de är störst, bäst och vackrast. Kanske därför de kallar bloggar för en döende bransch..?

  Bra inlägg och bra start på diskussionen!

 2. Bra inlägg! För man vill ju gärna ha kommentarer som pushar en, men inte kommentarer som endast ”jamsar” med.
  Jag vill förmedla, glädja, utvecklas och ha roligt när jag bloggar. Det är ju det som gör en driven att fortsätta.
  Och alla kan vi ju inte tycka och tänka likadant. Åsiktsfrihet under ansvar , dör hat och elakheter inte hör hemma.
  Kram Kajsa

 3. Jag har vart med flera gånger där jag lämnat en kommentar på olika ställen om att jag kanske inte tycker likadant som personen i fråga och den kommentaren plockas bort. Många gånger på olika grejer på facebook. Så länge det inte innehåller kränkningar, personliga påhopp och elakheter utan enbart en annan syn på saken/annan åsikt tycker jag inte den kommentaren ska plockas bort. Det är fult när någon vill att alla ska tycka precis likadant som skribenten. Hur hade världen sett ut om alla tyckte precis likadant? När man skriver någonting får man vara beredd på att läsarna inte håller med i allt man skriver.

 4. Elaka kommentarer är aldrig ok oavsett vart det skrivs eller sägs. Vissa får ju stå ut med riktigt hat. Var ju precis en sådan rättegång nyss där förövaren dömdes till fängelse. Däremot måste man ju inte hålla med i allt, däremot måste man inte alltid häva ur sig sin åsikt 🙂

 5. tycker inte att elaka kommentarer hör hemma i bloggvärlden, dock önskar jag att elakt inriktade inlägg med åsikter om grupp och personer skulle upphöra också..tyvärr förekommer det allt för ofta påhopp i bloggvärlden..Att ha fria åsikter är ok, men att sprida rykten på internet när man inte har 100% koll att det man skriver om inte är kränkande eller osant är inte okej tycker jag..tror att man själv måste granska sina inlägg noggrant om man får arga kommentarer för kanske har man själv trampat snett..Vilket är jättelätt när man publicerar inlägg i sin egen blogg..Men är tur i slutändan att inte alla tycker lika om allt..

 6. Mycket bra skrivet! Jag tycker absolut inte man ska få elaka eller kränkande kommentarer men samtidigt kan man ju inte ta det som en ”kräkning” heller bara för att någon inte håller med. Kommentarerna ska ju visa på att man faktiskt har läst hela inlägget!

 7. Vilket viktigt inlägg! Det är just det här som är det fina och det läskiga med sociala medier och internet i helhet. Alla har rätt till din egen åsikt. Dock är man kanske inte beredd att höra någon som inte delar ens egen. Tycker det är viktigt att hålla god ton i det man skriver men sedan får man inte heller vara rädd till att någon säger att man gör fel och förklarar varför. Man får ta det som en dialog istället för en anklagelse riktad till just en själv som person. Men det är också de här som jag tycker är lite spännande med sociala medier. Helt plötsligt kan man prata med någon som man annars aldrig hade mött 🙂 // Petra Elisabeth

 8. Väldigt bra inlägg. Man märker väl då någon bloggare inte vill att man skriver en åsikt som inte stämmer med bloggarens.
  Det leder till att jag i alla fall inte skriver något alls de gångerna.
  Man får inte vara otrevlig eller elak anser jag men olika åsikter har vi alla…

  Gillar din blogg 🙂

 9. Jag håller med dig att det intressanta är att få en dialog…många gånger vill jag bara informera om hur något fungerar inom mitt jobb, andra gånger skriver jag bara något allmänt om min vardag en tredje gång något om vad jag tror på. Jag har inte stängt av kommentarer men inte heller valt att de måste godkännas. Jag har hittills aldrig fått någon elak kommentar, men däremot kommentarer där jag inte får medhåll eller man inte tycker som jag. Det tycker jag är roligt så länge kommentaren är välformulerad. våra olikheter gör ju interaktionen intressant. Fy vad tråkigt det skulle vara om alla tyckte som jag.

 10. Jättebra inlägg 👍. Jag själv fick en fundrar & skrev lite i mitt senaste inlägg om ämnet 🙂. Det är en viktig fråga. Som är viktig att tas upp i mellan åt. Kram❣️

 11. Klart man måste förbereda sig på att få både kommentarer om att människor håller med och inte. Alla tycker vi inte likadant. Som tur är. Man vill ju att personen som läser ska svara ärligt och säga sin åsikt vad är meningen med det annars 🤔

 12. Jag tycker om att få både positive och negativa kommentarer för då vet man ju vad den andra personen tycker bakom skärmen och inte bara att lämna snälla kammaneter hela tiden 🙂 Tycker absolut om att ha en dialog med läsarna

 13. Tycker detta var ett väldigt bra inlägg . Läste igenom hela och förstår precis va du menar med allt . Skriver man något på sin blogg åsikt kommentar om saker så måste man kunna bemöta andra men på ett bra sätt . Min blogg är bara min vardag och är knte personlig och så vill jag ha det .

 14. Ja du de tär en balansgång det där och som du säger skriver man ett blogginlägg där det kan hänföra till att besökare kan ha olika åsikter. Man måste ju då kunna ta det, dock så ska man för den delen inte vara elak, det är där gränsen är tycker jag. Åsikter är en sak, men medvetet vara elak eller ge pikar då har man gått för långt tycker jag. För varje bloggare får skriva som den vill vare sig besökaren tycker det är bra eller inte. Har några sådana besökare som ibland vill pika, men jag kan ta det

 15. Det jag gillar med kommenterar att alla får tycka olika och skriva de dom vill förutom att nedvärdera. Vill ha väldigt blandat

 16. Vilket bra och intressant inlägg detta är. Jag tycker absolut inte att man måste ha samma åsikter och tycka lika dant.Men det ger en inte rätten till att lämna en elak kommentar.Det som kan vara knepigt är att bedöma vart gränsen mellan egen åsikter och personangrepp går.

 17. Jag tycker absolut att man ska få ha olika åsikter och tycker bara att det är kul om det blir lite diskussion i kommentarsfältet snarare än bara kommentarer som ”å vad fin”. Men, det jag har inte kan förstå är varför man måste skriva något negativt, om man inte bett om den typen av åsikter. Om vi nu säger att jag skulle skriva och visa en ny bil jag köpt, en röd bil – vad tillför det då om Kalle skriver att han aldrig skulle valt en röd bil pga olika orsaker? Om Kalle istället väljer att skriva att han gärna skulle vilja ha en grön bil, fine, det är ju en annan sak! Jag förespråkar att man ha olika åsikter, men man ska fundera på hur de framförs. Elaka kommentarer är inte detsamma som att ha olika åsikter.

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: