Himlens alla blå nyanser.

Hej.

Godmorgon på er alla fina. Solen strålar och det ser faktiskt ut att bli en härlig och vacker dag. Hur många blå färger kan himlen ha egentligen? Flera av dem syns bara på himlen eller så är det bara jag som aldrig sett dem annat än på himlen. Himlens alla blå nyanser. Vilken magi himlen bjuder oss på varje dag.

Himlens alla blå nyanser.

Jag gick upp till skolan för att hämta hem dottern som tränar här i Broängen på fredagar. Det är verkligen inte långt men ändå blev jag bjuden på ett färgspektrum i blått som tog mig med storm. Jag har lärt mig att himlen är blå för att den speglar sig i havsytan, men varför blir den röd i solnedgången?

Molekyler sprider blått ljus på himlen.

När vi ser himlen som blå är det inte himlens färg vi ser utan istället en färg i solljuset som spridits av molekyler i atmosfären. Solens ljus innehåller alla färger och upplevs därför som vitt. När ljuset passerar genom jordatmosfären träffar det syre och kvävemolekyler som delar upp ljuset. Blått är en av de mest kortvågiga färgerna i det spektrum som människoögat kan uppfatta. Storleken på syre- och kvävemolekylerna, som är de mest framträdande beståndsdelarna i jordens atmosfär, gör att de sprider ljus med korta våglängder mest effektivt.

Därför är det solens blå ljus som främst delas upp och blir den dominerande färgen på himlen. Så var det med det!

Denna blå färg finns bara på himlen.

Vi konstaterade den 700 meter hem genom skogen bland annat att den blå färg som vi fick se fanns eller finns bara på himlen. Det kanske till och med är tur för vem har sagt att allting är till lån eller okej att härma?

img_8044

trevlig-helg-frn-mig_57941199_511e0c189606ee2d7c3a676c

♥ ♥ ♥

 

 

17 thoughts on “Himlens alla blå nyanser.

Add yours

  1. Det är såå vacker med en klarblå himmel, man blir så glad och får sån energi.
    Här har vi blå himmel med lite moln och sol

  2. Ibland kan jag verkligen inte sluta att titta på himlen när den har så vackra färger! Det var så fin himmel i förmiddags när solen sken =) Nu är det rätt molnigt.

  3. ”Himlens blå nyanser”…vilken fantastisk titel det skulle vara på en sång…intressant det är med om vi människor någonstans lyckats härma de färger vi ser runt om oss i naturen.

  4. Så vacker himmel 😃😃. Jag gillar att fascineras av hur himmelen & moln kan formas & få magiska färger 🌈😃😍
    Ha det bra!
    Ta hand om dig & din familj! Kram❣️

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: