Vinn ett förkläde att grädda våfflor i.

Hej Hej.

Våffeldagen visst ska vi mumsa våfflor här hemma idag. Denna dagen är vår på riktigt för mig. Vinn ett förkläde att grädda våfflor i!!!

Vårfrudagen – Marie bebådelsedag är en kyrklig högtid som historiskt sett fått markera vårbrukets början. Enligt evangelierna fick jungfru Maria denna dag av ärkeängeln Gabriel veta att hon var havande. Våffeldagen, Trandagen eller bara en helt vanlig onsdag i slutet av mars.

Våffeldagen visst ska vi mumsa våfflor.

Jag har alltid varit en våffeltjej eller tant nu då. Alltid när jag kommer ner till mor och far i Småland så måste mamma bara grädda våfflor. För våfflor det är mamma allra bäst på. Hon har ett specialrecept som hon oftast kör på vilket jag härmat. Jag vill helst ha mina våfflor mjuka med vispgrädde och färska jordgubbar eller hallon till.

24våffla

Vinn ett förkläde att grädda våfflor i!!!

Tävlingen idag har jag i samarbete LMK där det tävlas ut ett lika vårlikt förkläde. Precis lika det som jag har till den läsare som lämnar bästa svaret. Värdet på förklädet är 100 kr. In och tävla på Länka med Kärlek.

img_7764

img_7784

Vad har du helst på dina våfflor?

Trandagen firade jag som barn.

Känner ni till Trandagen? Det är nog inte alla som gör det. Människor utklädda till långbenta fåglar och barn som springer barfota runt huset. Det låter kanske exotiskt, men för den som är uppväxt i Småland, Blekinge och delar av västra Sverige är det inget nytt. Kvällen innan Transdagen hängde jag och mina syskon upp våra strumpor på sängkanterna och under natten kom tranan och fyllt dem med godis och andra små saker. Dagen har har sina rötter så långt tillbaka som 1500-talet. Trandagen räknas som den första sommardagen, då ska skorna av och barnen skulle springa barfota utomhus. Tyvärr valde jag att inte fira denna dagen med våra barn. Det blev tokigt när ingen runt omkring oss kände till Tranan och hens dag liksom.

img_7771

kram

♥ ♥ ♥

 

 

 

23 thoughts on “Vinn ett förkläde att grädda våfflor i.

Add yours

 1. Varken jag eller barnen är inte så förtjusta i våfflor och äter förmodligen inte det idag. Vilket fint förkläde du lottar ut! 😀 Kramis

 2. Åh självklart så är jag med och tävlar! Jag älskar våfflor såpass mycket att årets födelsedagspengar gick åt ett alldeles nytt våffeljärn haha! På mina våfflor vill jag ha färska bär och nutella! Det är det bästa som finns!

 3. Åh ska in och kolla på tävlingen! Här ska vi äta våfflor i eftermiddag, var så längesen!
  Aldrig hört talas om trandagen men de var väldigt intressant att läsa lm

 4. Åh vad fint förkläde! Det hade man gärna gräddat Våfflor i! Självklart blir det våfflor hos oss idag, dock är jag den tråkiga personen som föredrar grädde och osötat sylt på samt gärna med färska bär bara för att det är så gudomligt gott!
  Önskar dig en fin dag nu! Kram!

 5. Jag använder inte förkläden så är inte med och tävlar men vill ändå svara på frågan 😀 Jag vill gärna köra varann våffla med vaniljgrädde och hallonsylt och varannan med vaniljgrädde och äppelmos! MUMS!

 6. Aldrig hört om trandagen men vilken mysig tradition ni hade som små! Tyvärr blir det inga våfflor här idag men kanske imorgon när min mamma fyller år… man kan ju hoppas i allafall!

 7. Vilket alldeles underbart förkläde!
  Jag är väldigt traditionell, jag vill precis som dig ha mjuka våfflor med grädde och färska bär.
  Yngsta barnet vill ha banan, Nutella och grädde, äldsta barnet vill ha bara Nutella och mannen vill ha ett helt sjok av grädde och socker.
  Jag tänker att det kunde varit gott att prova lite karamelliserad konserverad mjölk, banan och en liten klick grädde. Nästan som banoffie pie fast med våfflor.

  Min mor är från Småland men jag har aldrig hört om Trandagen, varken från henne eller från mina kusiner. Kul att höra om! Ska fråga min mor.
  Kram

 8. Har faktiskt inte hört talas om Trandagen förrän idag då jag läste om det på en annan blogg tidigare. Måste fråga min mamma om de firade det när hon var liten.

 9. Vi Mummss våfflor här för en stund sen 🧇🍏🍓🍌😋. Jag provade med cream frisch & rödlök på mina våfflor idag. Det var riktigt gott 😋👍. Annars äter jag våfflor med äpplemos & grädde, glass. Trandagen viste inte jag fanns. Men bebådelsedagen viste jag 🙂 Kram❣️

 10. Det var väldigt fint 😍 Jag är kass på att använda förkläde trots att jag kladdar en hel del när jag bakar och lagar mat 😅 Blev lite våfflor idag 😋

 11. Har aldrig hört talas om att fira trandagen, verkligen intressant att du skriver om en tradition som inte finns i hela Sverige men som ändå har så gamla rötter. På mina våfflor gillar jag smör och socker….eller grädde med hallon…eller möjligen glass med hallon….Sylt helst då….sen kan man ju göra dem väldigt matiga med räkor och annat gott.

 12. Den våfflan såg grymt god ut. Jag vill gärna ha grädde och färska jordgubbar på min så gottigt. Vad härligt att du kan föra receptet vidare.
  Hade aldrig hört talas om trandagen. Kram

 13. jag vill gärna vinna för jag har bara ett förkläde som hänger på sista versen nu då det är ganska slitet. Jag äter gärna våfflor med grädde, sylt och ringlad choklad över =D

 14. Hade glömt bort att det var våffeldagen idag, men så kul att ni har en liten tradition hemma hos er att ni äter våfflor. Ser ju jättegott ut 🙂

 15. våfflor är verkligen himla gott tycker jag jag brukar äta mina med blåbärssylt och grädde tycker att det är kanon gott förklädet var verkligen fint själv använder jag inte det 🙂

 16. Vad fint utav dig. Detta är verkligen jätte tjusigt och perfekt för våffeldagen och för framtida baka-tillfällen. Den är jättefin och hoppas den lyckliga vinnaren blir lika förtjust i den som jag är! 😀

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: