Jag har tagit ställning.

Hej.

Många  kanske tror att man måste vara ung när man avlider för att kunna donera organ och vävnader. Så är det inte alls. Det är inte åldern utan organens och vävnadernas kondition som avgör om en donation är möjlig eller inte. Och man behöver inte själv avgöra om man duger som donator. Sjukvården gör en medicinsk prövning av alla som anmält att de vill donera, om de blir aktuella för donation. Jag har tagit ställning. Vilket innebär att jag kommer donera om det finns något av värde i min kropp för någon annan den dagen jag inte finns mera.

Jag har tagit ställning.

Årligen får närmare 1 000 människor ett nytt liv tack vare personer som valt att donera sina organ och vävnader efter sin död. Men det behövs fortfarande många många fler som är villiga att donera sina organ. Jag personligen tycker att det är för sorgligt när människor dör i väntan på nya friskare organ. Vem behöver mina lungor när jag dör? Ja, inte är det jag i alla fall. För mig blev det en självklart att jag ska donera det som finns av värde att använda när jag avlider.

img_6898

Kan alla människor donera organ och vävnader?

Jag har länge funderat i banorna om att jag skulle gå med i donationsregistret. Idag satt jag och läste på om dem efter att de stod och informerade när jag var på Apoteket och skulle hämta krämer till dottern. Där och då blev det så självklart att jag blev tvungen att sätta mig och ta en kaffe och skriva in mig i registret. Fasiken vad det känns bra i hjärtat måste jag säga.

De allra flesta människor i Sverige har förutsättningar att bli donatorer. Det finns inte  inga åldersgränser. Sjukvården gör en noggrann individuell medicinsk bedömning av alla som blir aktuella för donation. För att bli organdonator måste man vårdas på en intensivvårdsavdelning. Vilket kan vara skönt att veta om man känner sig orolig.

Donationsregistret.

Runt 1,7 miljoner människor var registrerade i donationsregistret 1 september 2019.Skulle man mot förmodan ångra sig är det bara att skicka in en ny anmäla och anmäla att man vill kliva ur registret.

img_6903-1

”De allra flesta människor i Sverige har förutsättningar att bli donatorer. Antalet donatorer i Sverige räcker dock inte för att fylla behovet av organ till alla de patienter som väntar på en transplantation.” Begravningssidan.

Dagens goda gärning

 

Missa inte att kika in hos alla fina bloggare som hängt med i bloggtåget.

bloggtåget

pus

 

 

 

6 thoughts on “Jag har tagit ställning.

Add yours

  1. Jag har med funderat på att jag ska donera mina organ den dagen jag inte finns längre på jorden. Som du säger. Jag har inte användning för mina organ när jag inte finns på jorden.
    Det är en bra grej.
    Kram❣️

  2. Heja dig…. jag hoppas att många tar efter, själv har jag stått med i registret länge. För det första behöver vi inte organen när vi är döda och för det andra sparar vi våndan för våra anhöriga som annars får frågan. Efter 20 år på neurokirurgen har jag sett många människor som donerat sina organ och vi fick alltid veta till vilken typ av person som fick dem. Typ 54-årig man fick en ny njure eller liknande. Ett helt nytt liv…

  3. Usch jag tycker det där är jättesvårt. Men det är klart jag vill att det ska finnas organ om jag eller någon i min närhet skulle behöva.

  4. Tycker det är väldigt fint att du vill donera när du går bort.Vet att det är många som väntar så tycker det bara är fint att du vill vara med 🙂

Kommentera

Up ↑

%d