Parmesanfrallor och ljusrunda.

Hej.

Idag kom jag äntligen hem med ljus igen. Mitt förra besök på Ikea gick ju så där om ni minns. När jag stod i kassan för att betala min fika hade jag inget kort utan fick snällt lämna min kundvagn och åka hem utan ljus. Jag försäkrade mig en extra gång igång kan jag lova att kortet var med. Parmesanfrallor och ljusrunda.

Parmesanfrallor och ljusrunda.

Det blev en snabbis på IKEA idag för min del. Ljus var grejen som skulle införskaffas och så fick det bli. Mest komiskt var när jag kom hem och skulle plocka in alla ljus och upptäckte att ljusen inte alls var slut. Det fanns en hel oöppnad förpackning och flera kvar i ljuslådan i klädkammaren. Suck på mig. Jag har ju ingen koll på livet alltså. Hur som helst nu behöver jag inte snåla med ljusen längre för nu är det påfyllt igen. En himla skön känsla faktiskt.

img_6866img_6867img_6868

Grahamsfrallor med parmesan.

Både jag och Wille är vansinnigt förtjusta i grahamsbröd och alltid varit. För ett tag sedan sparade jag ner ett recept på grahamsfrallor med parmesanost från Johanna Toftby. Idag fick jag feeling och bakade dem äntligen. Verkligen supergoda men nästa gång blandar jag in mera vetemjöl. Vi tyckte alla att de blev lite kompakta och jag vill ofta ha mera fluff i bröd, om ni förstår vad jag menar. Parmesan på toppen var en höjdare måste jag verkligen säga. Osten gjorde frallorna lite extra lyxiga. Kanske inte tio av tio men väl en 8 blev mitt omdöme.

img_6873img_6874img_6871

Recept för ca 15 stycken.

3 dl mjölk
50 gram jäst
50 gram smör
1/2 dl sirap
4 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl plus något mer till utbakningen
1/2 tsk salt

Garnering:

ca 4 msk riven parmesanost eller vallmofrön
1 ägg

Gör så här:

Värm mjölen fingervarmt, ca 37 grader. Smula ner jästen i en stor skål, häll ljumna mjölken över. Rör runt så jästen löser sig. Klicka i rumsvarmt smör och blanda ihop, tillsatt de övriga ingredienserna men ta lite mjöl i taget. Knåda så degen känns smidig. Låt den jäsa, gärna bredvid varm ugn och lägg bakduk över. Ca 45 minuter.

Knåda degen på lite mjölat bakbord. Forma 15 jämnstora bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, låt jäsa ca 40 minuter med bakduk över. Sätt ugnen på 225 grader, varmluft 200 grader.
Vispa upp ett ägg och pensla bullarna, riv parmesanost och strö rikligt över alla bullar.

Grädda dem i mitten av ugnen ca 12-15 minuter.

Kram Kram

 

 

 

5 thoughts on “Parmesanfrallor och ljusrunda.

Add yours

  1. Haha Vilken tur kortet var med denna gång, att råka köpa fler ljus fast man redan har gör ju inget man kan ju aldrig ha för mycket ljus😍😍

  2. Va härligt o gå på Ikea 🙂 jag ska dit med min mor på fredag 🙂 de ljusen luktar så gott men jag älskar mer vanilj doft 🙂

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: