Småland har kallats för stenmurarnas rike.

” Inlägget är i samarbete med Heda.se ”

Hej Hej.

Småland har kallats för stenmurarnas rike. Kände ni till det? Stenmurarna talar liksom för sig själva. Nu mera är stenmurarna omgivna av en tystnad vilket är en kontrast från när de allra flesta byggdes. Då var det var liv och rörelse kring murarna och i byarna. Att jag är förtjust i stenmurar är inte så konstigt eftersom jag är uppvuxen i Småland. Hemma hos morfar kunde jag och syster springa runt på murarna tills vi ramlade och skrapade oss på knäna.

9d

Småland har kallats för stenmurarnas rike.

I Småland finns tusentals mil med stenmurar. Murarna var den vanligaste inhägnaden av åkermark och hagar i Smålands stenrika områden. Bönderna var tvungen att göra sig av all sten de tog bort från åkrarna. Ibland kunde bönderna sätta en gärdesgård ovanpå muren om den inte blev tillräckligt hög.

På 90-talet röstade Svenska Dagbladets läsare fram de Småländska stenmurarna som världens åttonde underverk. Stenmurarna i Småland är verkligen ett kultur och minnesmärke. Någon sägs även räknat ut att i Smålands stenmurar finns 200 miljoner kubikmeter gråsten. Vilket är tillräckligt med material för 75 Cheopspyramider. Helt otroligt!  Visst har de allt en charm och en historia att berätta alla stenmurar ute i landet. Tänk om man kunde sätta sig på en mur och en historia som hänt kring muren spelades upp. Som en bild av vår historia liksom.

7b

Murar ger en vacker inramning.

Murar ger inramningar och kan dela av trädgårdar lite som rumsavdelare. Hemma hos mig har jag byggt en halvmåneformad mur i ena hörnet på framsidan som vi fyllt med växter. Jag älskar muren som vaktas av en sköldpadda i stengods. För mig är det viktigt att en trädgård lever inte bara med växter och träd. Jag tycker det är viktigt att trädgårdar delas in i olika delar och områden så att de får liv.

Hedas gör fristående murar.

Heda skapar fristående murar som har en snygg struktur och finns i en rad olika färger. De har en sten som jag blivit förtjust i och är så livlig som jag vill att stenarna i min eventuella nya stenmur är. Hedas sten Compac Cut Plus har en knäckt, granitliknande yta. Vilket jag tycker gör muren mjukare och ger den ett liv. Muren talar till alla betraktare på sitt eget sätt. GOTT HANTVERK både känns och syns, inte sant?

oversten_cut_ref1oversten_cut_ref2

I över 60 år.

Heda har i över 60 år tillverkat produkter för bygg och trädgård. Alltifrån byggelement, till stödmurar, fristående murar och marksten. Vilket vittnar om en gedigen kunskap och kunskap om murar och marksten. Nyckeln för Heda har alltid varit att kombinera de nya moderna tillverkningsmetoderna med den gamla hederliga hantverksskickligheten.

Testa Hedas murar direkt i din trädgård.

Ladda hem Hedas app. Första appen där man kan testa murar direkt till din trädgård. Använd dig av bilder du har sparat. Genom appen kan man enklet prova på olika murtyper, färger och strukturer från Heda till sin trädgård. Hur smart var inte det? 10 utav 10 säger jag.

Kram Kram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: