Jag är en Flexitarian – jag.

Hej.

I bilen hem från Sälen igår satt jag och lyssnade på Therese Lindgrens bok ”Vem bryr sig?”. Visst kände jag till att hon var vegetarian eftersom dottern följt henne länge på sociala medier. Djurrätt är en hjärtefråga för Therese i nya boken berättar hon om hur det gick till när hon blev medveten om sina konsumtionsvanor och steg för steg ändrade sitt liv.  Jag är en Flexitarian – jag. För Therese började allt med ett skolarbete på gymnasiet. Där hon skulle argumentera för användandet av päls.

Jag är en Flexitarian – jag.

Oftast när vi eller jag är ute, borta och ska äta mat väljer jag de vegetariska alternativen. Hur kommer det sig när jag hemma kan äta kyckling och även köttfärs, kan man ju undra? Jag blev avskräckt när det handlar om kött tror jag när jägarna gjorde den första styckningen av de älgar som de sköt på ladugårdsplan hos morfar. Den stanken och hur allt vände sig i magen på mig minns jag fortfarande.

Jag har inte heller klarat av att äta kött med ben eller rött rått kött. Dåligt kött som jag kallar det – kött som varit segt med senor och annat äckel har jag aldrig klarat av. Till sist har det blivit så att jag bara äter kött i form av köttfärs och då ska jag se och laga till rätten själv. Lika är det med kyckling att jag måste se att den är okej enligt mig. Så här har jag funkat i många många år.

img_6045

Stör mig att bli i fråga satt…

Självklart så blir jag i fråga satt om hur och varför. Mitt svar är alltid det samma, precis som ovan. Tror du inte att kockarna vet vad bra kött är? Jo då det tror jag men inte bra enligt mina referenser. Varför ska du vara så märkvärdig? Om jag nu då skulle anses som märkvärdig så får jag göra det för jag äter det som jag mår bra av och tycker är okej för mig. Lagar du eller kan du inte ens ta i kött? Jodå jag både lagar och tar i kött då resten av familjen äter och tycker mycket om kött.

Det som stör mig enormt är att bli i fråga satt och nästan lite förlöjligad. Alla får vi tycka och tänka precis som vi vill angående att äta vegetariskt, vegan eller vara som jag fejk veg eller flexitarian som det så fint heter.

img_5939

Djurens rätt – en tankeställare som heter duga!

Om man vänder på steken så kommer man till djurens rätt innan de blir köttbiten på tallriken. Therese lyfter flera starka och bra argument som berör och grep tag i mig i sin bok. Jag instämmer och håller med henne fullständigt. För – Klyschan stämmer ju: ingen kan göra allt, men alla kan göra något. För allt hänger ihop, det gäller att ta ansvar och orka bry sig.

Om vi alla tar oss en funderare på vad vi kan göra för att ge djuren ett drägligare liv kommer vi alla vinna på det på lång sikt.

♥ ♥ ♥

 

 

 

15 thoughts on “Jag är en Flexitarian – jag.

Add yours

 1. Hur och vad du äter är upp till dig.Så länge du får i dig allt de du behöver i form av vitaminer och sånt. Sen är de upp till dig och INGEN har rätt att ifrågasätta dig!

  För de är som att fråga varför älskar du din man och är gift! Varför älskar du och varför är du inte gift med en kvinna!

  Alltså ingen har med de att göra. För de är ditt val och de är ditt val

 2. Jag tycker alla bör sköta sitt i frågan om dieter (alltså inte dieter för att minska vikt utan dieter om vad man äter), anledningarna till att bli vegetarian/vegan skiljer sig mycket. Jag själv gjorde det för att jag inte höll med om den etiska biten i hur djuren blir behandlade medan ande ser på det som om man dödar en individ (och jag håller med).

  Fortsätt du vara flexitarian! Det är skitbra att du vågar stå upp för hur du vill äta och vad du mår bra av!

 3. Du bestämmer helt själv över din kost och vet vad din kropp klarar bäst. Tycker inte folk ska lägga sig i och ifrågasätta

 4. vilka människor det finns! Varför ens ifrågasätta någon på de sättet. Alla är vi ju olika så är de ju bara. Flexitarian var ett bra ord måste jag säga 😊 jag äter oxå vegetariskt om jag är ute men även hemma med ibland. Det finns så mycket gott att laga som är vegetariskt

 5. Jag förstår dig i dem situationerna, att det är jobbigt.. men egentligen, om man vänder på det – då är ju personen som frågar dig än mer märkvärdig som inte riktigt bryr sig på samma sätt, som inte alls har problem . Varför ifrågasätts inte det kan man ju undra.

 6. Äter rätt mycket kött själv, men tycker ofta att vegetariska rätter är väldigt goda och spännande. Inte alltid lika lätt att tillaga som en köttbit, så det kan bli väldigt gott.

 7. Jag har mer börja att äta nyttigt och inte äta mängder av kött jag har med löst tres bok då jag följt henne i många år tycker inte alls om kött så mycket längre

 8. Tror det finns folk för allt, fördomar och okunskap för det mesta och folk vill gärna ifrågasätta om någon annan inte har samma åsikter om saker som dom..Det är valfritt vad man vill äta..

 9. Själv har jag växlat väldigt mycket, från köttätare till vegetarian till vegan och sen tillbaka till köttätare 🙂 I perioder så blir det för mycket tycker jag och då vill jag hålla mig från köttet ett tag. Så man kan väl säga att jag är flexiterian också 🙂

 10. Fattar inte varför människor ifrågasätter vad andra äter. Det är upp till var och en vad man stoppar i sig. Tror det är bra att ta sig en funderare på vad man äter och jag själv kan ha väldigt svårt att äta kött vissa dagar. Finns mycket god vegetarisk kost och även om man inte vill sluta äta kött så kan man byta ut vissa dagar till veg.

 11. Jag skulle aldrig kunna bli vegetarian men däremot är de gott med vego mål ibland 🙂

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: