Kände ni till fenomenet med Pärlemormoln?

Halloj.

Tildas och mina behandlingar var så himla sköna. En mycket bra start på dagen måste jag säga. Efter lunchen åkte vi till Hundfjället och åkte skidor. Wao vilken vacker himmel vi fick skåda. Pärlemormoln är inte varje dag jag ser. Kände ni till fenomenet med Pärlemormoln?

Pärlemormoln och underbar skidåkning.

Kände ni till fenomenet med Pärlemormoln? För mig var det helt nytt så jag tyckte de var magiska. Pärlemormoln är underbart vackra moln som lyser i regnbågens färger har synts på flera platser i norra Sverige under dagen läste jag. De  sägs även kallas för molnens kronjuvel.

Pärlemormoln bildas högt upp i atmosfären på 20-30 kilometers höjd – till skillnad från vanliga moln som bildas på ungefär 1-10 kilometers höjd. De består av pyttesmå is- eller vattenpartiklar samt svavelsyra och salpetersyra. När de syns så är det oftast i gryning eller skymning och alltid vid polerna. Anledningen är att det behöver vara under -75 grader för att molnen ska kunna bildas. – De syns inte ofta. Det krävs dels att de inte är några moln under och att det blåser mycket på hög höjd. Men de är vackra, säger Tora Tomasdottir, SVT:s meteorolog.

Vi fick äran att se dem medan vi var i Hundfjället och åkte skidor idag. Tackar och bockar för den upplevelsen.

img_6010img_6012img_6018img_6014img_6026

Så vackert när fjällen skymmer.

När vi kom hem till Högfjällshotellet igen smet vi in på ICA och köpte med oss fika hem. Så skönt att krypa under täcket i Marres säng och fika tillsammans innan vi behövde hoppa in i duschen. Ikväll ska vi ner Jack´s det kommer bli kanon mysigt. Förra gången vi var där nere i påskas så var det en toppen kväll.

img_6008img_6031img_6033

27

♥ ♥ ♥

 

 

 

 

 

6 thoughts on “Kände ni till fenomenet med Pärlemormoln?

Add yours

  1. Wow, nej, det hade jag faktiskt aldrig hört talas om! Hur fina som helst ju och väldigt passande namn! En dröm är att se norrsken!!

  2. Har faktiskt aldrig hört eller sett liknande. Va härligt med en dag i backen, jag har själv inte vart i en på över 10 år. Saknar känslan, friheten och framförallt luften.

  3. Vilken upplevelse att få vara om det 😃. Det kan man ju inte planera att se. Utan det bara sker i ögonblick. Så häftigt att uppleva det.
    Ha en fortsätt trevlig semester! 🙂

    1. Det är så härligt att åka skidor när det skymmer och att få den upplevelsen blir något alldeles speciellt. ❤ Vackert!

Kommentera

Up ↑

%d